Kippeneieren en chocolade eieren, Pasen zonder indigestie

Het lijkt een druk weekend te worden voor onze spijsverteringsorganen. De meeste files zullen zich in de lever en de galblaas voordoen. Het verkeerscentrum raadt aan om (een beetje) gas terug te nemen met de consumptie van eieren en chocolade konijnen. Een fikse boete in de vorm van een indigestie wil je immers koste wat het kost vermijden.
Eieren in alle geuren en kleuren
Een van de favoriete weekends van de Belgen, na Kerstmis, komt eraan: Pasen! Met zijn gevolg van lekker eten dat zelfs een slechtgeluimd coronavirus ons geen tweede keer zal kunnen afnemen. Onder de eerste verlegen zonnestralen van de lente eten we vaak eieren, en niet alleen van chocolade: mimosa-eieren, primeurasperges op zijn Vlaams, gepocheerde eieren, maar ook een zachtgekookt eitje met zijn legertje soldaatjes ... Het zijn allemaal graag geziene gasten op ons menu. Natuurlijk zorgen we ervoor dat ze supervers zijn en bewaren we ze in de koelkast, in hun oorspronkelijke verpakking, om salmonella te vermijden.
Hoeveel mag je er per persoon eten? Over het algemeen raden we aan om per week niet meer dan een gemiddelde van zes eieren te eten, ‘onzichtbare’ eieren inbegrepen; dat zijn eieren die in bereidingen zoals mayonaise en gebak zitten. Een hoog cholesterolgehalte (in eigeel zit vrij veel cholesterol) vormt niet langer een tegenargument: door de evolutie van wetenschappelijke inzichten zijn de aanbevelingen veranderd. We weten nu dat een teveel aan verzadigde vetzuren in bepaalde voedingsproducten de hoofdoorzaak van een te hoge cholesterol is.
Interessant voor de gezondheid
We zeggen vaak dat een ei een ‘volwaardig voedingsmiddel’ is en dat de proteïnen die erin zitten ‘die van vlees kunnen vervangen’. In deze tijden van flexitarisme valt dat natuurlijk niet in dovemansoren ! Mythe of realiteit ? Eieren zijn rijk aan voedingsstoffen, en dan voornamelijk aan proteïnen en vetten. Die laatste zitten in het eigeel en zijn grotendeels onverzadigd, wat goed nieuws is. Een ei bevat natuurlijk ook veel vitaminen (B12, D, A, B2 enz.) en mineralen (fosfor, selenium, ijzer, zink enz.). De proteïnen, het ijzer en de vitamine B12 maken van eieren een volwaardige vleesvervanger (die ook nog eens weinig calorieën bevat, een gemiddeld ei = 90 kcal). Aan vegetariërs wordt regelmatig het advies gegeven om ze te combineren met peulvruchten. Op die manier kunnen ze het spectrum van beschikbare voedingsstoffen uitbreiden.
Maar zeggen ze van chocolade ook niet dat het gezondheidsvoordelen heeft? Een klein stukje pure chocolade heeft zeker zijn voordelen, maar een mand boordevol chocolade eieren is vragen om een indigestie. Chocolade is rijk aan magnesium, en onder andere door die eigenschap heeft het de reputatie van een voedingsmiddel dat goed is voor het moreel. Maar als je er te veel van eet, resulteert dat sowieso in extra kilo’s ... en een schuldgevoel.
Het is dus beter om je te beperken tot slechts een paar paaseitjes die dan wel van uitstekende kwaliteit zijn, gemaakt van de beste cacaobonen, volgens de geheime kunsten van onze Belgische chocolatiers. Laat de chocolade langzaam op je gehemelte smelten om er ten volle van te genieten. En jammer voor de paaseitjes van witte of melkchocolade met verschillende vullingen, want die bevatten suiker en vetten, en maar weinig cacaopoeder. Te laat? Heb je je karrenvracht aan paaseitjes van de paasklokken, met ganache, crème, verkruimelde koekjes en gezouten boter al verorberd? Als je met de zomer in het vooruitzicht wat kilootjes wilt kwijtspelen, stort je dan niet op het eerste het beste dieet.
NAAR ONS DOSSIER OVER GOEDE VOORNEMENS VOOR 2021
De schande van verspilling
Aan het einde van de eitjesjacht, zelfs in een beperkte bubbel, delen we ten slotte de buit om voedselverspilling tegen te gaan. Diegene die nog nooit paaseitjes achteraan in de kast gevonden heeft wanneer Sinterklaas al aan de deur staat, omdat Junior in de lente het dubbele van al de rest verzameld heeft, mag nu zijn vinger opsteken.
En nee, we geven ze niet aan Fifi, zelfs niet als hij watertandend toekijkt terwijl we de wikkel van een eitje prutsen: de theobromine in cacao kan zeer giftig zijn voor onze trouwe viervoeters.