Nieuws

Zo doorprik je valse voedingsclaims

25 november 2022
voeding claim supermarkt

Sommige fabrikanten gebruiken misleidende of bedrieglijke claims op de verpakking van levensmiddelen om kopers om de tuin te leiden. We geven drie voorbeelden: Capri-Sun, Chupa chups en Kellogg's.

 

Valse voedingsclaims: een wijdverbreide techniek

"Bron van vezels", "laag suikergehalte": je hebt deze en andere claims vast wel eens gezien op verpakkingen van levensmiddelen. Ze hebben je aankopen misschien wel beïnvloed. Dat is ook de bedoeling van de fabrikanten: ze doen je geloven dat hun product beter voor je gezondheid is dan dat van de concurrenten.

Valstrikken in de supermarkt

Volgens Véronique Demierbe, onze voedingsdeskundige, moet je eerder kijken naar de Nutri-Score (als die wordt weergegeven) dan naar de claims. Fabrikanten scheppen vaak op over de aanwezigheid van een gezond ingrediënt in hun producten (vezels, fruit, melk, granen …), maar dat volstaat niet om het hele product gezond te maken.

Zie je een lange lijst van ingrediënten op de verpakking, dan is dat een slecht teken. Het geeft aan dat het voedsel ultraverwerkt is. "Raadpleeg de voedselpiramide. Daarop zie je welke voedingscategorieën het beste zijn voor een evenwichtige voeding," zegt onze expert.

Drie voorbeelden van bedrog

We bekeken enkele ultrabewerkte voedingsmiddelen met Nutri-Score D of E. Deze producten zijn ongezond en mogen slechts met mate worden geconsumeerd. Maar als je de voedingsclaims op hun verpakkingen leest, zou je bijna geloven dat ze ons goed doen en beter dan andere producten zijn.

"Met vitamine B3, B5, B6, B1, B8"

Capri-Sun Sirop Multivitamin lijkt ideaal ter vervanging van de klassieke grenadine die we aan onze kinderen geven. De vitaminen "B3, B5, B6, B1, B8" waarmee op de verpakking wordt geadverteerd, zijn echter al ruim aanwezig in onze voeding. Elk product verrijkt met deze vitaminen is dus overbodig. Een glas van 200 ml geeft 16 g suiker (bijna 3 suikerklontjes van 6 g), evenveel als een klassieke grenadine.

"Met vitamine C"

Dat is wat de Chupa Chups minilolly's beweren. Op de verpakking staat ook deze claim: "Vitamine C draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem". Het is waar dat dit product een beetje vitamine C bevat. Maar voor een zevenjarige om aan de aanbevolen dagelijkse dosis te komen, zou hij 14 van deze minilolly's moeten eten.

"Fuels a healthy gut"

Met deze claim, geïllustreerd met een maag omgeven door een hart, belooft Kellogg's All-Bran Fruit'n Fibre gezonde ingewanden. De illustratie en de claim zijn echter verboden. De FOD Volksgezondheid deelt onze analyse. We hebben een klacht ingediend bij het FAVV.

Wij waarschuwen de autoriteiten

Fabrikanten zouden hier niet mee wegkomen als Europa de voedingsprofielen zou invoeren waar wij al sinds 2009 om vragen. Daarmee zouden producenten alleen positieve claims over echt gezonde producten mogen maken. Dertien jaar later ligt er nog steeds niets concreets op tafel. Begin 2023 wordt er wel een voorstel van de Europese Commissie verwacht.

In de tussentijd blijven wij de rayons van de supermarkten afspeuren, op zoek naar misleidende verpakkingen. De wet laat onjuiste, misleidende of dubbelzinnige beweringen niet toe. Claims moeten gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs en mogen niet aanzetten tot overmatige consumptie van een levensmiddel.

Wanneer we constateren dat een fabrikant de wet overtreedt, melden onze experts dat aan de bevoegde instanties. Soms leidt dat tot een aanpassing van de verpakking.

Meer info?

Heb je nog vragen over over voedings- en gezondheidsclaims, raadpleeg dan ons uitgebreide dossier hierover.

naar het dossier voedingsclaims