Na tien jaar nog steeds bedrieglijke voedingsclaims

Rijk aan calcium. 70 % minder vet. Met vitamine C. Geen toegevoegde suikers. Voedselverpakkingen staan vol met claims die producten gezonder moeten doen lijken dan ze werkelijk zijn. Al tien jaar pleiten wij, samen met de Europese consumentenorganisatie BEUC, voor een regeling die paal en perk stelt aan zulke misleidende praktijken.
#stopdodgyclaims
Hoewel enkel wetenschappelijk bewezen voedings- en gezondheidsclaims mogen worden vermeld op de verpakking, zijn deze niet gekoppeld aan de totale samenstelling van een product. Dat laat helaas (veel) ruimte voor achterpoortjes.
Zo is het perfect legaal om vitamines toe te voegen aan junkfood vol suiker, vet of zout, en op basis daarvan een vitamineclaim op de verpakking te plaatsen. Zo krijgt junkfood onterecht een gezonder imago, wat de consument op het verkeerde been zet. Denk maar aan ontbijtgranen vol toegevoegde suikers, maar met de claims “rijk aan vezels en vitamine D”. Die ontbijtgranen lijken ineens een stuk gezonder dan ze eigenlijk zijn.
Geen claims op ongezonde producten
Dé oplossing voor zulke misleidende claims is het gebruik van voedingsprofielen. Op basis van de samenstelling en de voedingswaarde van een product wordt dan beslist of het zich een claim mag toe-eigenen. Te veel vetten, suikers of zout? Te ongezond, en dus geen claim toegelaten op het etiket!
Deze profielen werden voor het eerst op Europees niveau op tafel gelegd in 2006. Oorspronkelijk hadden ze uitgewerkt moeten zijn tegen januari 2009. Tien jaar later is er enkel nog geen enkele vooruitgang in dit project, terwijl de consument zo nog elke dag bedrogen kan worden. In het belang van correcte informatie en de gezondheid van de consument, willen wij dat deze profielen zo snel mogelijk worden uitgewerkt en ingevoerd.
