Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

De wereld na corona: terug naar het oude "normaal" ... of toch niet?

07 juli 2020

Het corona-virus heeft ons leven de voorbije maanden overhoop gehaald. We gingen ons anders verplaatsen, anders betalen, zelfs anders eten. En nu, nu het virus onder controle lijkt? De hele zomer lang debatteren we hierover, samen met jou, onder de noemer “Approved by Tomorrow”.

De voorbije maanden hebben we heel wat van onze oude gewoontes veranderd. Door de uitbraak van het coronavirus gingen we anders kopen, anders betalen, we verplaatsten ons vaak anders … Elektronisch betalen werd de regel, online shoppen kreeg een boost, we herontdekten de fiets. Heel wat van die veranderingen hadden een duurzame insteek. We gingen meer lokaal shoppen om de plaatselijke winkeliers te steunen. We kookten meer zelf, gezonder en gooiden minder weg. We gingen op zoek naar vakantiebestemmingen dicht bij huis, omdat vliegen niet meer zo vanzelfsprekend was.

Moeten we “terug”?

De consument werd geconfronteerd met een virus dat wereldwijd om zich heen greep en zag zich gedwongen om zijn of haar dagelijkse routine aan te passen. Dit bleek, gedwongen door de omstandigheden, vlotter te verlopen dan men aanvankelijk voor mogelijk had gehouden. Toch weerklonk vaak de verzuchting “Was alles maar weer normaal”. De vraag kan echter worden gesteld of we terug moeten naar dit “normaal”? Of moeten we net een stap vooruit zetten, nu blijkt dat we op veel vlakken een stap hebben gezet naar meer lokaal en duurzamer?

“Approved by Tomorrow”: de stem van de consument is cruciaal

Test Aankoop heeft de maatregelen die een invloed hadden op consumentenrechten en -patronen van dichtbij gevolgd. Heel wat sectoren werden getroffen en moesten zich aanpassen. Welke lessen moeten we trekken uit de crisis? In welke sectoren zal er het meest veranderen? Daarover willen we discussiëren, met en voor jou.

Onder de vlag “Approved by Tomorrow” willen we jouw stem laten horen over actuele onderwerpen. De hele zomer lang snijden we week na week denkpistes aan over gezondheid, mobiliteit, voeding, fiscaliteit … Je kunt je mening kwijt op de verschillende platforms van Test Aankoop: in onze community’s, op social media …

We nodigen je uit om jouw voorstellen te delen voor de consumptiemaatschappij van morgen. Want ook in het “nieuwe normaal”, sta jij als consument centraal. Vandaag hebben we het over het eerste thema: voeding en lokaal winkelen.

Geef jouw mening

Thema 1: Vaker lokaal

Tijdens corona

Gewoon naar de supermarkt gaan, op je gemak je inkopen doen en alles kunnen afvinken van je boodschappenlijstje: tijdens de coronacrisis was het plotseling niet meer vanzelfsprekend. “Blijf in uw kot” was de leuze, verplaatsingen moesten worden beperkt tot het strikt essentiële. Veel mensen gingen hamsteren, wie pas later kon winkelen, kwam voor lege rekken te staan. Wie op zoek ging naar alternatieven, kwam vaak uit bij de korte keten zoals voedselteams, buurderijen en hoevewinkels. Die zagen hun verkoop en aantal leden tijdens de lockdown stevig stijgen.

Daarnaast speelde ook een vorm van solidariteit mee: heel wat handelaars en horecazaken zagen zich gedwongen om hun zaak te sluiten of op een andere manier hun klanten verder te helpen (bv. restaurants die afhaalmaaltijden gingen aanbieden), en heel wat mensen gingen deze lokale ondernemers steunen door vaker in hun buurt kopen. Maar liefst 76 % van de ondervraagden in het kader van “Ik ben meer dan mijn kassaticket” geeft aan dat ze het belangrijk vinden om tijdens de crisis zo veel mogelijk de lokale handelaars te steunen.

Maar de pandemie, hoe die kon ontstaan en hoe die zich kon verspreiden, legde ook andere zwaktes in onze voedselsysteem bloot. Mensen werden zich meer bewust van de herkomst van hun voeding. Zo gaf 80 % van de ondervraagden aan dat de landbouwsector respect verdient voor de manier waarop deze sector tijdens de crisis blijft zorgen voor ons voedsel. 61 % zegt zich nu (nog) meer bewust te zijn van het belang van een sterke inlandse landbouwsector. Tot slot geeft 33 % aan nu meer belang te hechten aan de herkomst van voeding.

Daarnaast geven heel wat mensen aan dat ze tijdens de lockdown meer tijd hebben genomen om zelf eten te bereiden. En sommigen gingen zelfs voor het eerst aan de slag in hun eigen moestuin.

Bovendien werd er beter gepland en werden er vaker lijstjes gemaakt alvorens naar de supermarkt te gaan, waardoor er minder werd weggegooid. Op die manier spaarde de consument niet alleen het milieu, maar ook zijn portemonnee.

Na corona

Het mag duidelijk zijn: door de coronacrisis zijn we meer lokaal en milieubewust gaan eten. En heel wat mensen willen dit blijven doen. Twee op de drie respondenten van een bevraging door consumentenorganisaties in 11 landen is zijn bereid om zijn of haar eetgewoonten te veranderen om milieuredenen. Zo zegt 40 % van de bevraagden (44 % in België) dat ze om die redenen minder rood vlees zijn gaan eten of er zelfs volledig mee zijn gestopt. Heel wat mensen wenden zich meer en meer tot plantaardige burgers en andere vegetarische alternatieven. Een enquête in opdracht van Fairtrade Belgium geeft cijfers in dezelfde richting: 42 % van de respondenten geeft aan vaker voor lokale producten te kiezen, 23 % zegt vaker een fair trade-product te kopen en 14 % geeft aan dat de voorkeur voor biologische producten is toegenomen.

Maar ook al is de wil groot, toch zijn er heel wat struikelblokken als de consument het voornemen om milieubewuster te eten in de praktijk wilt omzetten. Het grootste probleem blijkt de prijs: lokaal of biologisch eten is vaak duurder dan de standaard producten uit de supermarkt. Maar heel wat mensen wijzen ook op het gebrek aan informatie en op de beperkte keuze aan milieuvriendelijke producten.

Ging jij tijdens de lockdown ook anders eten? Meer lokaal? Kookte je vaker zelf? Of net niet? Discussieer mee in onze community.

Discussieer mee

Wil je zelf meer lokaal, gezonder gaat eten? Dit kun je doen

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2020

Wij kopen zoveel mogelijk bij de landbouwer zelf. Verse producten en een eerlijkere prijs zowel voor de landbouwer zelf als voor de consument zonder de nodige (?) tussenhandelaars.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2020

Ik vind het logisch dat we zoveel mogelijk lokaal consumeren. Het milieu kan er alleen maar beter van worden. Dit zal de uitstoot van Co2 en fijn stof door vliegtuigen en vrachtverkeer drastisch verminderen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2020

Lokaal produceren en lokaal consumeren, niet minder maar meer maar op een andere manier. Inplaats van 1 boer met 50 ha grond, 25 boeren met 2 ha grond, inplaats van grote landbouwmachines en groot materiaal terug naar paard en kar zeg maar, seizoensgroenten kweken kleinschalig maar met meer mensen. De werkeloosheid zou kunnen dalen ja.
Ik vrees echter dat dit enkel voor een zeer beperkt publiek is, "mensen die op den buiten wonen". Wie lust nog melk vers van de koe, probeer het kinderen maar eens te laten drinken, veel succes.
Men schermt altijd met het vraag en aanbod spel, awel ik durf twijfelen of het aanbod in de grote ketens er ligt op vraag van de consument, elke winkel wil zo veel mogelijk klanten lokken door een zo groot en gevarieerd aanbod als mogelijk is, het gevolg is dat de lokale groenteboer, de lokale bakker, de lokale kruidenier er de brui aan geven omdat hij moet opboksen tegen een overgesubsidieerde keten die over heel de wereld inkoopt, prijzen bedingt waarvan hier de kat niet eens kan leven en vervolgens die lokale winkelier op straat zet omdat deze niet kan opboksen tegen die prijzen. Indien men overal dezelfde prijzen zou hanteren voor dezelfde producten denk ik dat het hele plaatje er anders zou uitzien, dan zouden lokaal geproduceerde producten wel gekocht worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2020

Met ons gezinsinkomen (2 lage pensioenen) voel ik mij verplicht om keuzes te blijven maken.
Als wij na-corona nog willen blijven "genieten van het leven", zoals van uitstapjes en/of reizen, dan kan ik mij niet veroorloven om de inkopen te doen in lokale winkels.
Dus ik blijf verder winkelen in de grote supermarkten in mijn woonomgeving.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2020
, Gereageerd:

Dag Liliane, het is inderdaad opletten geblazen voor vele consumenten, oa als je inkopen doet, dat voel je direct in de portemonnee. Je kan gerust onze supermarktvergelijker raadplegen om op zoek te gaan naar de goedkoopste supermarkt bij jou in de buurt. Ik geef je even de link ernaartoe mee: https://bit.ly/2VyCXzd . Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020

Lokaal consumeren is allemaal goed en wel. Maar de doorsnee Belg moet zeer goed op zijn portemonnee letten om rond te komen. Corona heeft de prijzen alweer zeer fel omhoog gedreven. Lokaal consumeren, dat deden we al af en toe. Bij de aarbeienboer aardbeien kopen. Af en toe lokale bessen kopen. Maw. Groenten en fruit kopen, zoveel als mogelijk, in het seizoen. Lokaal consumeren is een goede oplossing en werkbaar in de economie als de prijzen niet veel hoger gaan liggen, als in de supermarkt. Kip kopen bij de lokale kippenkweker, alhoewel je dan ook niet weet of alle kip dan van hier komt. Lokaal kopen, dan moet je de dumpingsprijzen uit het verre buitenland ook gaan beknotten of extra takseren.

Community