Zelfgemaakte chocopasta met 100 % noten en zonder toegevoegde suikers

Onze test van hazelnoot- en chocoladepasta's heeft aangetoond dat choco rijk is aan suikers en verzadigde vetzuren. De overgrote meerderheid van zulke smeerpasta's heeft een Nutri-Score E. Door de juiste ingrediënten te kiezen, kun je een gezondere versie maken. Onze experte onthult haar recept voor zelfgemaakte pasta. Probeer het ook eens!

Waarom je eigen hazelnootpasta maken?
De voedingsvoordelen van huisgemaakte choco
Net als bij elk ander huisgemaakt product is het grootste voordeel dat je zelf de ingrediënten kunt bepalen, en dus ook het gehalte toegevoegde suikers en het soort vetten.
Bij een zelfgemaakte hazelnootpasta hoef je niet noodzakelijk olie toe te voegen, omdat de hazelnoten zelf een hoog gehalte - vooral onverzadigde - vetten bevatten.
Je kunt bovendien perfect zonder suiker werken. Of je suiker toevoegt of niet, hangt vooral af van je smaak en gewoontes. Als je gewend bent aan zoet of als je zelf de suiker wil beperken, kun je de hoeveelheid veel lager houden dan bij commerciële hazelnootpasta’s.
De voordelen qua samenstelling
Een ander voordeel is dat je controle hebt over alle ingrediënten die je in je pasta stopt. Zeg maar dag tegen geraffineerde oliën die vaak in dit soort producten zitten en tegen overtollige suiker.
Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat je pasta bijna volledig uit hazelnoten (of een andere nootsoort) bestaat. Dat is een groot verschil met de gemiddeld 13 % noten die je maar in winkelproducten vindt.
Ingrediënten voor 200 g zelfgemaakte choco
- 200 gram hazelnoten
- 10 gram cacaopoeder
- Eventueel een beetje suiker of vanille-extract
Bereidingswijze voor een smeuïge smeerpasta
1. Grill de hazelnoten op een bakplaat in de oven (10 minuten op 180 °C).
2. Verwijder de schil van de hazelnoten. Dat gaat gemakkelijk dankzij het bakken.
3. Hak ¼ van de hazelnoten grof voor extra crunch, en zet opzij.
4. Hak de rest van de hazelnoten in de blender tot een gladde pasta.
5. Voeg het cacaopoeder* toe aan de hazelnoten.
6. Voeg de grof gehakte hazelnoten toe.
7. Voeg eventueel een klein beetje suiker en/of vanille-extract toe naar smaak.
* Je kunt het cacaopoeder ook vervangen door gesmolten chocolade. Je smeerpasta zal dan iets rijker smaken, afhankelijk van het gekozen type chocolade.
Een smeerpasta met Nutri-Score A
Door zijn zeer hoge hazelnootgehalte berekenden we de Nutri-Score van ons recept met behulp van een speciaal algoritme voor producten met een hoog notengehalte. Onze spread kreeg een Nutri-Score A.
Weet wel dat onze huisgemaakte hazelnootpasta veel voordelen heeft, maar toch ook erg calorierijk blijft door de grote hoeveelheid hazelnoten. Een portie van 15 g telt 100 kcal op basis van ons recept.
De beste chocopasta's
Tips voor zelfgemaakte choco
Hoeveel choco mag je eten per dag als je op je lijn wil letten?
De Belgische Hoge Gezondheidsraad aan om dagelijks een handvol noten te eten, ongeveer 25 tot 30 gram.
Om deze inname te bereiken met een smeerpasta met hazel- of andere noten (uit de winkel of zelfgemaakt), kun je 1 eetlepel per dag (zo'n 15 à 20 gram) consumeren.
Hou er echter rekening mee dat notenpasta's, of ze nu gekocht of zelfgemaakt zijn, sowieso veel calorieën bevatten:
- Een portie van 15 à 20 gram klassieke choco uit de winkel telt gemiddeld 83 tot 110 kcal, zo blijkt uit de berekeningen tijdens onze test.
- Een portie van 15 gram huisgemaakte hazelnoot-cacaopasta, zonder toegevoegde suikers of vetten, telt 98 kcal (of 655 kcal per 100 gram), door de vetten die van nature aanwezig zijn in hazelnoten.
Huisgemaakt betekent dus niet per se minder calorierijk, integendeel! Door je choco zelf te maken, heb je enkel de garantie dat je geen toegevoegde suikers, een overmaat aan verzadigde vetzuren of additieven binnenkrijgt.
Kun je zelfgemaakte hazelnootpasta invriezen?
Ja, het is veilig om je zelfgemaakte hazelnootpasta in te vriezen. Invriezen kan echter wel de textuur beïnvloeden, omdat de olie of het vocht in het product zich kan scheiden van de rest van de bereiding en de smeerpasta kan schiften.