Hoe kies je de beste chocopasta in de supermarkt?
Het is moeilijk om een goede chocoladepasta te weerstaan, of het nu voor het ontbijt, een tussendoortje of een lepeltje voor zoetekauwen is. Maar hoe kies je tussen alle verschillende merken? Wij leggen uit op welke informatie je moet letten op het etiket.
Waarom zijn niet alle hazelnootpasta’s gelijk?
Bij het kiezen van een smeerpasta zijn er verschillende punten waar je op moet letten:
- Het percentage hazelnoten: het hazelnootgehalte verschilt van pot tot pot. In de geanalyseerde producten ligt dat tussen 13 en 20%, al bevatten de meeste 13%. We hebben potten met minder dan 10% hazelnoten niet meegenomen in de test.
- De chocoladesmaak: om de pasta een chocoladetoets te geven, gebruiken producenten verschillende ingrediënten: meestal mager cacaopoeder, soms cacaoboter, en heel uitzonderlijk echte chocolade (slechts één geteste pot (HF44610-0018-00) bevatte dat, wat dus zeldzaam is).
- Palmolie: in 10 van de 19 geteste producten zit palmolie. Het is dus perfect mogelijk om een smeerpasta te maken zonder palmolie. Let op: afwezigheid van palmolie betekent niet automatisch een hogere score, en producten mét palmolie scoren niet per se slecht. Palmolie op zich is dus geen doorslaggevende factor.
- Contaminanten : geen enkel product overschrijdt, gelukkig, de wettelijke limiet, maar in meerdere potten vonden we wel glycidylesters, in uiteenlopende hoeveelheden. Wat MOAH betreft: die werden aangetroffen in 8 producten in erg kleine hoeveelheden. Hou er rekening mee dat contaminatie kan schommelen in de tijd, iets wat we niet onderzocht hebben.
- Voedingswaarden: vooral verzadigde vetzuren, gehalte suikers en eiwitten verschillen sterk van merk tot merk. Het gehalte verzadigde vetzuren varieert van 3,7g tot 11 g per 100g, suikers schommelen tussen 45,4 en 58g/100g en eiwitten van 3,4 tot 7,6/100g. De hoeveelheid vezels ligt tussen 2,6 en 4,8g/100g, maar soms staat dit niet eens op het etiket (wat het product benadeelt in de beoordeling). Qua energiegehalte liggen de producten tussen 521 en 632 kcal per 100 gram. Het blijft dus in elk geval een erg calorierijke lekkernij.
Op welke informatie moet je letten op je pot hazelnootpasta/choco?
De voedingswaarde en Nutri-Score
Let bij de voedingswaarde op voor:
- De hoeveelheid toegevoegde suikers: die zit vaak boven de 50%. Fabrikanten zijn niet verplicht om dit apart te vermelden (ze mogen gewoon “suikers“ aangegeven), maar je kunt dit afleiden uit de ingrediëntenlijst. Meestal staan suikers daar vooraan, want de ingrediënten worden in aflopende volgorde van hoeveelheid (wat er het meest in zit eerst).
- De verzadigde vetzuren: die komen vaak uit palmolie of cacaoboter. Gemiddeld bevatten smeerpasta’s 6,5g verzadigd vet per 100G, maar dat gemiddelde verbergt grote verschillen tussen producten.
- De Nutri-Score: bij choco ga je geen goede score vinden. Vanaf 2026 zullen de meeste potten een E-score krijgen. Soms kan je nu nog een D-score vinden, maar die werd waarschijnlijk berekend volgens het oude, gunstigere algorithme.
De samenstelling (ingrediëntenlijst)
In de ingrediëntenlijst kan je verschillende zaken nakijken:
- Het percentage hazelnoten: wanneer fabrikanten de benaming hazelnootpasta gebruiken of hazelnoten afbeelden moeten ze dit percentage volgens de wet vermelden (wat bij alle producten het geval is).
- Palmolie: als het product palmolie bevat, staat dat duidelijk in de ingrediëntenlijst. Palmolie is niet alleen ecologisch omstreden, maar ook op vlak van gezondheid minder ideaal: ze bevat veel verzadigde vetzuren en kan verontreinigd zijn met stoffen zoals EG en 3-MCPD. Let wel: producten met andere geraffineerde oliën, zoals zonnebloem- of koolzaadolie kunnen ook met deze stoffen verontreinigd zijn. Ook cacaoboter bevat veel verzadigde vetten.
- Suiker: zoals eerder vermeld staat suiker vaak als eerste ingrediënt. Dat is typisch voor smeerpasta. In de voedingswaardentabel kan je exact zien hoeveel suikers erin zit.
Palmolie, een ingrediënt dat vaak - maar niet altijd - wordt gebruikt in chocopasta.
De aanwezigheid van labels en keurmerken
Als je als consument wilt dat je dagelijkse aankopen je waarden weerspiegelen, zijn er een aantal labels die je kunt vinden op broodbeleg. Bijvoorbeeld :
- Bio-producten herken je aan het EU-biolabel.
- Het Rainforest Alliance-label geeft aan dat een product afkomstig is van boerderijen of bedrijven die voldoen aan duurzaamheidscriteria qua milieu en arbeidsomstandigheden. Dit label staat ook op de drie producten die tot “Beste Koop” zijn verkozen.
- Het Fairtrade-label ondersteunt kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden met een stabiel inkomen.
- Het RSPO-label duidt op palmolie die aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoet. Van de tien producten met palmolie dragen er slechts drie dit label (Nutella hoort daar niet bij).
Hoe integreer je choco in een gezond eetpatroon?
Choco wordt vaak gezien als een “guilty pleasure”, omdat hij veel verzadigde vetten en suikers bevat. Toch kan je hem inpassen in een gezond eetpatroon als je hem af en toe en met mate eet.
Enkele tips om van dit plezier een minder ‘slechte’ gewoonte te maken:
- Volkorenbrood + extra fruit: Kies liever voor volkorenbrood in plaats van wit brood. Dat bevat meer vezels en trage koolhydraten. Werk je boterham gerust af met wat fruit, zoals stukjes appel, banaan of rode vruchten. Zo krijg je nog meer vezels binnen!
- Wees zuinig met de choco: Hoe minder choco je gebruikt, hoe beter. Hou als richtlijn één eetlepel aan (of 15 à 20 gram als je een keukenweegschaal gebruikt), goed voor gemiddeld 83 tot 110 kcal.
- Maak je eigen hazelnootpasta: Met zelfgemaakte choco bepaal je zelf hoeveel suikers en welke vetten erin zitten, kies je de kwaliteit van de ingrediënten en zit je helemaal goed: geen vervuilende stoffen, geen additieven of bewaarmiddelen.
Hoe bewaar je je pot choco?
Hoe lang blijft choco goed?
- Choco uit de winkel
Een pot choco uit de winkel bevat voldoende suiker en vet om de groei van micro-organismen tegen te gaan. Daardoor blijft het product langer goed. Ongeopend is choco zelfs houdbaar voorbij de datum op de pot. Doorgaans hebben die namelijk een minimale houdbaarheidsdatum (THT of Tenminste Houdbaar Tot), geen uiterste verbruiksdatum (TGT of Te Gebruiken Tot). Je kunt het dus nog veilig eten, al kan de kwaliteit wat minder zijn. Eens geopend kan je de choco tot een jaar na opening eten.Dit geldt niet voor smeerpasta’s uit de koelrayon.
- Huisgemaakte choco
De situatie is anders als je zelf een huisgemaakte choco maakt. Zo’n smeerpasta bevat geen bewaarmiddelen of additieven die het product stabiel houden. Bovendien kan hij ingrediënten bevatten die de groei van micro-organismen bevorderen (zoals dadels, melk, room,…), en vaak zit er minder suiker in dan in commerciële smeerpasta’s.Een huisgemaakte choco heeft verschillende bewaartermijnen:
- Zonder melkproducten (room, melk, …): je kan hem 2 tot maximaal 4 weken bewaren in een goed afgesloten pot in de koelkast. Dat is belangrijk om het oxideren van de vetten te vertragen. Haal de choco even op voorhand uit de koelkast, zodat hij weer smeerbaar wordt.
- Met melk of room: eet hem binnen de 2 dagen op om elk risico te vermijden.
Ons advies: maak je huisgemaakte choco in kleine hoeveelheden, zodat je geen problemen krijgt met de bewaring.
Waar bewaar je choco of hazelnootpasta?
Door de samenstelling kan je de meeste smeerpasta‘s gerust in de kast bewaren zonder risico. Maak je zelf hazelnootpasta, dan bewaar je die beter in de frigo om te vermijden dat de vetten oxideren en er micro-organismen groeien.