De bouillon met groentesmaak van Carrefour bevat wel degelijk glutamaten

25 november 2021
25 november 2021

[Update: 09 januari 2024]

Op de verpakking van van dit product mag dan wel "zonder toegevoegde glutamaat" staan, het aanwezige gistextract bevat wel degelijk glutamaten.

Wat is glutamaat en waarom is het een probleem?

Wat is glutamaat?

Glutamaat is een niet-essentieel aminozuur (van nature aanwezig in ons lichaam). Het komt voor:

  • In zijn natuurlijke vorm: bijvoorbeeld in bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten en bepaalde groenten.
  • Als voedseladditief: het wordt in bepaalde bewerkte voedingsmiddelen gebruikt als smaakversterker, om ze een zoute smaak te geven. Het meest bekend is natriumglutamaat of mononatriumglutamaat, ook bekend als ”E621”.

Wat zijn de effecten van glutamaat?

De gevoeligheid voor glutamaat lijkt per individu te verschillen: voor de meeste mensen levert een matige consumptie geen gezondheidsproblemen op.

Er is echter controverse rond dit additief vanwege de nadelige effecten die sommige mensen hebben gemeld na het consumeren ervan. Het wordt vaak in verband gebracht met het "Chinese restaurantsyndroom", dat wordt gekenmerkt door een algemeen gevoel van malaise, gepaard met misselijkheid en hoofdpijn. Er zijn ook vragen over de mogelijke neurotoxiciteit van glutamaten en hun mogelijke verband met bepaalde neurodegeneratieve ziekten.

In geval van twijfel, of na een onaangename ervaring, weerhouden sommige mensen zich ervan om ze in te nemen.

Dagelijkse dosis glutamaten

Voor een veilig consumptieniveau heeft de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 30 mg per kilogram lichaamsgewicht vastgesteld voor de zes glutamaten (E620 tot E625).

Verborgen glutamaten

De aanwezigheid van glutamaten wordt niet altijd duidelijk aangegeven in de ingrediëntenlijst op voedseletiketten.

Sommige ingrediënten, zoals gistextract, gehydrolyseerde gist, geautolyseerde gist, soja-extract of eiwitisolaat, kunnen ze bevatten. Je moet waakzaam zijn, want zelfs als het recept deze stoffen gebruikt, weerhoudt dit een product er niet van om de claim "Geen toegevoegd glutamaat" te vermelden.

De Carrefour bouillon met groentesmaak "zonder toegevoegde glutamaat" bevat glutamaat

Op de verpakking van Carrefour's bouillonblokjes met groentesmaak staat de claim "geen glutamaat toegevoegd". In de ingrediëntenlijst staat echter gistextract, dus dit product bevat vrijwel zeker glutamaat.

Een omweg om glutamaat te gebruiken

Omdat glutamaten niet populair zijn bij de pers, heeft de fabrikant gistextract gebruikt in zijn product. In werkelijkheid is dit een omweg om glutamaat te gebruiken zonder het te moeten melden, wat ons voor een probleem stelt.

De claim "zonder toegevoegde glutamaat" is bedoeld om het product een beter imago te geven, maar wij denken dat het misleidend is voor consumenten. Het suggereert dat glutamaat geen deel uitmaakt van de formulering van het product, terwijl het in feite ongetwijfeld een bepaalde hoeveelheid bevat door de aanwezigheid van gistextract.

Acties en eisen van Testaankoop over de bouillon met groentesmaak van Carrefour

Onze eisen

We vroegen de fabrikant om de claim "zonder toegevoegde glutamaat" van de verpakking te verwijderen.

Onze acties

In november 2021 hebben we de fabrikant een brief gestuurd met het verzoek om de verpakking aan te passen.

Stand van zaken

Carrefour heeft ons uitgelegd dat mononatriumglutamaat (E621) in januari 2020 uit hun bouillons is verwijderd. Deze verwijdering van het additief werd gepromoot door de vermelding "geen toegevoegd glutamaat" op de nieuwe verpakking, die de voorkeur kreeg op "glutamaatvrij".

Hoewel de fabrikant de natuurlijke aanwezigheid van een kleine hoeveelheid glutamaat in zijn bereiding toegeeft, beschouwt hij de claim "geen glutamaat toegevoegd" als correct, aangezien hij geen glutamaat als zodanig heeft toegevoegd. Wij vinden dit verwarrend voor consumenten, daarom zijn we niet overtuigd door dit standpunt en blijven we bij ons oorspronkelijke standpunt.

Consumenten, let op!

Pas op voor etiketten

Verborgen ingrediënten of ingrediënten vermomd onder verschillende namen (zoals hier het geval is), misleidende gezondheidsclaims (bijvoorbeeld de nadruk leggen op de lage hoeveelheid van een ingrediënt dat niet wordt aanbevolen om de aanwezigheid van een ander ingrediënt te overschaduwen), marketingtactieken: fabrikanten zijn erg creatief als het erom gaat hun producten aantrekkelijker te maken.

Om weloverwogen voedselbeslissingen en gezondere keuzes te maken, moet je voedseletiketten altijd zorgvuldig lezen, vertrouwen op de Nutri-score, de ingrediëntenlijst bekijken en de voedingsinformatie bestuderen.

Ontdek hoe je etiketten kunt ontcijferen

Testaankoop aan je zijde voor etiketten met eerlijke informatie

Sommige fabrikanten aarzelen niet om consumenten voor de gek te houden. Tijdens onze tests komen we regelmatig misleidende producten tegen en we hebben ze samengebracht in onze Pinokkioproducten om je erover te informeren.

Ontdek andere misleidende producten


Is bouillonblokje goed voor je?

Bouillonblokjes zijn een ingrediënt dat je in de meeste keukenkastjes vindt, maar je moet ze met mate gebruiken. Sommige ingrediënten in deze industriële producten kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op onze gezondheid, zoals blijkt uit een analyse die we hebben uitgevoerd op niet minder dan 31 bouillons (vloeistoffen, blokjes, korrels en gels).

Ontdek ons dossier over dit onderwerp en de factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een bouillon.

Ontdek waarom soepbouillons verre van gezond zijn