Nieuws

Waarom vaccineren we niet eerst de jongeren tegen corona?

06 januari 2021

De jongste weken gingen er stemmen op om alsnog de jongeren eerst te vaccineren. Door hun actieve levensstijl dragen ze immers in grote mate bij aan de verspreiding van het virus. Zo lang we niet weten of gevaccineerden het virus nog kunnen doorgeven, blijft het echter gissen of zo’n strategie überhaupt kan werken.

Eén van de argumenten die worden geopperd om jongere leeftijdsgroepen eerst te vaccineren is dat zij door hun actieve levenstijl het meest in contact zouden komen met anderen en dus ook het virus op die manier het vaakst zouden verspreiden. Het idee is dus dat we door hen eerst te vaccineren meteen ook verschillende andere generaties mee beschermen. Maar klopt dat idee wel?

Cruciale voorwaarde is nog niet vervuld

Het achterliggend idee is op zich correct, al is er wel één belangrijke voorwaarde in heel dat verhaal. De vaccinatie moet ervoor zorgen dat we niet meer besmet kunnen geraken met het virus en het virus niet meer aan anderen kunnen doorgeven. En dat weten we momenteel nog niet. Voor de huidige coronavaccins weten we alleen dat wie gevaccineerd is minder symptomen ervaart bij een infectie.

Als de vaccins ons niet beschermen tegen infectie, dan is het zinloos en zelfs contraproductief om eerst de jongere leeftijdsgroepen te vaccineren. In dat geval zullen deze personen door vaccinatie immers minder of geen symptomen hebben, maar wel besmettelijk blijven, wat juist kan leiden tot méér besmettingen. Dus zo lang we niet weten of de vaccins ons beschermen tegen een infectie is zo’n strategie hoegenaamd niet aan de orde.

Groepsimmuniteit nog niet voor meteen

Ook om die veelbesproken groepsimmuniteit te bereiken, is die bescherming tegen een infectie een vereiste. Alleen dan zul je het virus niet meer doorgeven, en zul je dus niet alleen jezelf, maar ook anderen beschermen. Onderstaande illustratie geeft je alvast een idee hoe dat werkt:

Daarnaast is het belangrijk dat voldoende mensen zich laten vaccineren. Dat veronderstelt zowel de beschikbaarheid van voldoende dosissen als de bereidheid van de bevolking om zich te laten vaccineren. Vandaar dat het bereiken van groepsimmuniteit, zelfs in de veronderstelling dat de vaccins goede bescherming bieden tegen infectie, nog geruime tijd zal duren.

Wie al gevaccineerd is, zal dus in eerste instantie geen carte blanche krijgen, maar zal net als iedereen de maatregelen moeten blijven volgen. Dat wil zeggen: handen wassen, mondmaskers dragen en afstand houden.

Wil je meer weten over de coronavaccins, lees dan ons uitgebreid dossier.

Naar ons dossier coronavaccins