Nieuws

Ook herstelcertificaat na positieve sneltest

10 maart 2022

Vanaf nu kun je ook een herstelcertificaat krijgen na een snelle antigeentest. De nieuwe regel geldt bovendien met terugwerkende kracht, voor elke positieve test die minder dan 6 maanden geleden werd afgenomen.

Wie genezen is van COVID-19 en een herstelcertificaat wil aanvragen, moet daarvoor niet langer een positieve PCR-test hebben afgelegd. De Europese Commissie heeft immers beslist dat de lidstaten ook herstelcertificaten mogen uitreiken voor wie positief test op een snelle antigeentest, zoals die bij de apotheker worden afgenomen. 

De beslissing viel al eind februari, maar is pas nu in voege in ons land. Het was immers wachten op de technische voorbereidingen om de certificaten automatisch aan te maken. Wie sinds gisteren positief test bij zo'n antigeentest, zal na 12 dagen automatisch een herstelcertificaat kunnen aanmaken. Heb jij al eerder een positieve test gehad bij je apotheker, dan is het nog even wachten. Over enkele dagen zou je ook retroactief zo'n certificaat moeten kunnen aanmaken voor testen die minder dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.  

Niet eender welke sneltest

Opgelet, niet elke antigeentest komt in aanmerking. De nieuwe regel geldt enkel voor goedgekeurde antigeentesten die zijn afgenomen door zorgpersoneel of anderen die daarvoor in aanmerking komen. Positieve zelftesten die je thuis afneemt, vallen dus uit de boot.

De herstelcertificaten kunnen over enkele dagen ook retroactief worden uitgereikt. In ons land is zo’n certificaat geldig vanaf 12 dagen na de positieve test, en maximaal 180 dagen lang (6 maanden) vanaf de dag van de test. 

De uitbreiding moet het vrij verkeer binnen Europa bevorderen en is bijvoorbeeld belangrijk voor wie een negatief PCR-resultaat nodig heeft voor zijn reis. Voor sommige landen is dat immers een vereiste om het land binnen te mogen of om aan bepaalde activiteiten deel te nemen. Geeft je PCR-test weken na de besmetting toch nog een positief resultaat, wat je reisplannen kan dwarsbomen, dan kun je met het herstelcertificaat alsnog een eerdere besmetting aantonen.