Nieuws

Zoveel geef jij maandelijks uit aan COVID-materiaal

11 februari 2022

We mogen dan misschien de afgelopen twee jaar minder geld uitgeven aan etentjes, uitstapjes, bioscoopbezoeken ..., een flink deel van het budget dat we zo uitsparen, blijkt wel naar preventiemateriaal te gaan. Een doorsnee gezin met twee kinderen zit al snel boven 250 euro per maand aan mondmaskers, alcoholgel en zelftesten. Wil je weten hoeveel jij uitgeeft? Check het in onze tool. 

Mondmaskers, alcoholgel, zelftesten ... Het zijn allemaal zaken die we tot voor de coronapandemie nooit nodig hadden. Vandaag de dag nemen ze echter een flinke hap uit het gezinsbudget. Benieuwd hoeveel jouw gezin maandelijks uitgeeft aan dit preventiemateriaal? Vul dan snel de tool hieronder in. 

Wat geeft de gemiddelde Belg uit?

Bovenstaande tool is gebaseerd op een prijsstudie die we afgelopen week hebben uitgevoerd bij apothekers, drogisterijen, supermarkten en enkele andere winkels. We stelden vast dat de prijzen enorm varieerden naargelang het verkooppunt. In de overzichtstabel hieronder vind je daarom naast het gemiddelde budget ook het minimum- en maximumbudget op basis van ons onderzoek. Voor de berekening van het gemiddelde budget hebben we telkens een veronderstelling gemaakt over de aantallen die worden gebruikt. Deze vind je eveneens terug in onderstaande tabel. 

 
Product
 
Gemiddelde gebruikte 
hoeveelheid
per persoon per maand
 Budget per persoon per maand
Gemiddeld  Minimaal  Maximaal
Chirurgische of wegwerpbare
comfortmaskers
30 maskers   € 11,4a € 3,3 € 38,1
FFP2-maskers  7 maskers  € 21b € 3,5 € 49
Alcoholgel 100 ml  € 3,7c € 1,1   12,7
Zelftests  8 tests € 40d
€ 15,92  64
Totaalbudget per persoon  € 76,1  € 23,82  163,8

a: gebaseerd op 84 prijzen in 14 fysieke winkels en 14 webshops. Het ging zowel om (para)farmacieën, drogisterijen, supermarkten als andere winkels.
b: gebaseerd op 35 prijzen in 3 fysieke winkels en 10 webshops. Het ging hoofdzakelijk om (para)farmacieën.
c: gebaseerd op 208 prijzen in 12 fysieke winkels en 15 webshops. Het ging zowel om (para)farmacieën, drogisterijen als supermarkten.
d: gebaseerd op 65 prijzen in webshops. Het ging zowel om (para)farmacieën, drogisterijen, supermarkten als andere winkels. 

Wil je je budget wat drukken, dan kun je, naast prijzen vergelijken, ook af en toe kiezen voor een chirurgisch of comfortmasker in plaats van een FFP2-masker als de situatie het toelaat. Deze zijn beduidend goedkoper en volstaan in heel wat gevallen. Met onze handige tool kun je nagaan voor welk masker jij best opteert voor jouw activiteit.

Naar de tool

Daarnaast is het ook goed om te weten dat zelftests doorgaans goedkoper zijn in de supermarkt of drogisterij. Ben je dus al vertrouwd met de werking ervan, dan loont het dus om ze daar te kopen.

Naar het dossier zelftesten COVID-19