Nieuws

5 vragen over FFP2-maskers beantwoord

11 januari 2022

In de strijd tegen de nieuwe coronavarianten worden FFP2-maskers alsmaar vaker aangeraden. Maar hoe herken je ze? En hoe laat je zo’n masker goed aansluiten? Wij beantwoorden vijf veelgestelde vragen over dit type masker.

Hoe herken ik een degelijk FFP2-masker?

Respiratoire maskers die in ons land verkocht worden moeten voldoen aan de Europese norm EN149:2001 + A1:2009. Of een masker aan die norm voldoet, weet je door na te gaan of volgende elementen vermeld worden:

  • CE label gevolgd door vier cijfers: Het CE label geeft aan dat het masker voldoet aan de Europese norm.
  • Nummer en jaar van de Europese norm: Dus niet alleen EN149, maar EN149:2001 + A1:2009.
  • Klasse, gevolgd door één spatie en een letter: Dus FFP2 gevolgd door:
    o NR: non-reusable: voor maskers die je niet kan hergebruiken en na één dag dragen moet vervangen
    o R: reusable: voor herbruikbare maskers
    o D: deze letter wordt soms vermeld en zegt iets over de afdichtingseigenschappen

Wanneer gebruik ik het best een FFP2-masker?

Respiratoire maskers zijn ontworpen om de drager ervan te beschermen door de ingeademde lucht te filteren. In tegenstelling tot de chirurgische en comfortmaskers bescherm je met zo’n masker dus niet enkel de mensen rond je, maar ook jezelf tegen de inademing van aerosoldruppels, hele kleine druppeltjes die als een soort wolk langdurig in de lucht blijven zweven.

Momenteel worden FFP2-maskers aanbevolen door de overheid voor medisch kwetsbare personen en voor wie uit quarantaine mag, maar nog een aantal dagen voorzichtig moet zijn.

De experten van de GEMS raden zo’n FFP2-masker echter ook aan voor zorgverleners, mensen die een job met veel contacten uitoefenen waarbij telewerk niet mogelijk is, en op het openbaar vervoer (voor kwetsbare passagiers of werknemers). Enkele universiteiten verplichten hun studenten ook een FFP2-masker te dragen bij het afleggen van een mondeling examen. En ook voor medewerkers in Vlaamse woonzorgcentra is het gebruik ervan intussen verplicht.

Wij betreuren echter dat er op de website van de overheid info.coronavirus.be nog geen duidelijke richtlijnen te vinden zijn over het gebruik van deze maskers. Voor wie zijn ze nuttig? Wanneer? En hoe gebruik je ze correct? Aangezien ze flink wat duurder zijn dan de chirurgische of comfortmaskers en je er ook moeilijker door kunt ademen, zijn zulke FFP2-maskers doorgaans niet voor continu gebruik. Welk masker je wanneer gebruikt, is een afweging die je zelf moet maken. We helpen je wel graag op weg om alle factoren op een rijtje te zetten via onderstaande tool.

 

Waar koop ik een FFP2-masker?

Respiratoire maskers kan je vinden bij de (online) apotheek en in sommige drogisterijen en doe-het-zelf-zaken. Let op! Er bestaan respiratoire maskers met ventiel en zonder ventiel. De respiratoire maskers met ventiel filteren de uitgeademende lucht niet. Als je ze draagt bescherm je dus enkel jezelf, maar niet de anderen in je omgeving. Kies dus altijd voor een variant zonder ventiel.

Kan ik een FFP2-masker hergebruiken?

Of respiratoire maskers voor privégebruik (dus niet voor gezondheidswerkers die beroepshalve zo’n masker dragen) ook gewassen kunnen worden in de wasmachine, is voor zover wij weten nog niet onderzocht. Draag je respiratoire maskers en wil je ze toch hergebruiken, dan raden wij aan om er minstens zeven te kopen. Draag er elke dag van de week een ander. Hang elk masker op het einde van de dag aan een waslijn of kapstok, waar het kan drogen aan de lucht. Na zeven dagen zal er niet of nauwelijks nog virus te vinden zijn op het masker en kan je het weer dragen. Vermijd drogen in de buitenlucht bij koude temperaturen, want dan verloopt de inactivatie van virus trager. Als meerdere gezinsleden respiratoire maskers dragen, zorg er dan voor je enkel de maskers die je zelf gedragen hebt hergebruikt. Deze cyclus kan je tot vijf keer herhalen. Gooi het masker nadien bij het huisvuil.

Hoe laat ik een FFP2-masker goed aansluiten?

Zorg ervoor dat de neusbrug goed de vorm van je neus volgt. Zorg er ook voor dat de elastieken (rond je oren of rond je hoofd, afhankelijk van het type masker) goed aangespannen zijn. Zoek hierbij naar de manier die voor jou het beste werkt (vb. een knoop in de lussen). Als het masker met je mee ademt, met andere woorden als het samentrekt wanneer je inademt en weer vol lucht stroomt wanneer je uitademt, dan sluit je masker correct aan.
Zeker bij een respiratoir masker scheer je het best alle gezichtbeharing af op de plaatsen waar de randen van het masker aansluiten op je gezicht. Een baard zorgt er vaak voor dat het masker minder goed aansluit en dat er lucht kan ontsnappen aan de randen.

Nog andere vragen over mondmaskers? Neem dan zeker een kijkje in ons uitgebreid dossier.

Naar het dossier mondmaskers