Nieuws

Overheidsmaskers van de markt, maar is de rest wél veilig?

25 februari 2021

De maskers die de regering tot nu toe gratis verspreidde worden uit voorzorg uit de handel genomen. Wij stellen ons echter enkele vragen bij dit besluit. We herhalen onze vraag naar systematische kwaliteitscontroles en een terugroeping van alle maskers die de gezondheid zouden kunnen schaden.

We hebben vanmorgen het besluit van de regering vernomen om maskers van het merk Avrox uit voorzorg uit de handel te nemen wegens een mogelijk gezondheidsrisico. Dit zou verband houden met de aanwezigheid van zilvernanodeeltjes en titaniumdioxide.

Wat is het probleem?

De officiële overheidsmaskers waren tot nu toe gratis verkrijgbaar in apotheken. Volgens een confidentieel rapport van Sciensano en een advies van de Hoge Gezondheidsraad bevatten deze maskers zilvernanodeeltjes en titaniumdioxide deeltjes. Studies in het labo en bij dieren suggereren dat als dergelijke deeltjes ingeademd worden, ze zich naar andere organen kunnen verspreiden en daar in sommige vormen en vanaf bepaalde doses schade kunnen veroorzaken. Maar of er in de praktijk, bij normaal gebruik of wassen van mondmaskers, ook voldoende schadelijke deeltjes vrijkomen om gezondheidseffecten te veroorzaken, moet nog verder onderzocht worden.

Niet enkel de maskers van Avrox

Al sinds het begin van de pandemie hebben wij de overheid gevraagd de nodige controles uit te voeren om de kwaliteit van de maskers te garanderen. Uit onze eigen analyses is immers al gebleken dat veel mondmaskers niet aan de Belgische normen voldeden.

De maskers van de overheid zijn trouwens niet de enige die (nano)zilverdeeltjes bevatten. Het houdt voor ons dan ook geen steek dat enkel de maskers van Avrox nu worden teruggeroepen. Waarom geldt deze beslissing niet meteen voor alle maskers die zulke deeltjes bevatten? Wij vragen minister Vandenbroucke hierover een duidelijk antwoord.

En andere stoffen?

Wij vragen de overheid om duidelijke en bindende normen op te stellen voor de samenstelling van de maskers die op de Belgische markt worden verkocht. Verscheidene bezorgde consumenten vragen zich immers ook af of andere stoffen zoals latex, glasvezel, enz. in hun maskers aanwezig zijn. Er is duidelijk nood is aan correcte informatie voor de consument over de samenstelling, kwaliteit, het gebruik (inclusief wassen), de veiligheid en de conformiteit van de maskers.

We herhalen dan ook onze vraag naar systematische kwaliteitscontroles op de maskers die verkocht worden op de Belgische markt.

Hoe weet je wat veilig is?

In afwachting van bindende normen en kwaliteitscontroles door de overheid, is het als consument heel moeilijk om te weten welke stoffen in welke maskers verwerkt werden. Het is zeker niet zo dat je alle herbruikbare maskers uit voorzorg beter niet meer gebruikt. Het masker van Deltrian dat het "TA approved"-label ontving bevat alvast geen (nano)zilver of titaniumdioxide en kan je dus zonder zorgen verder blijven gebruiken. Wat wel een alarmbelletje zou moeten doen afgaan, zijn de termen zilver, nanozilver, zilverionen, zilverzeoliet, zilverzout. Ook de verwijzing naar een antibacteriële behandeling of antibacteriële filter zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van (nano)zilver. Dergelijke maskers gebruik je uit voorzorg beter even niet meer. Betekent dit dat dergelijke maskers met zekerheid een gevaar zijn voor onze gezondheid? Helemaal niet, dat hangt er van af of er ook effectief schadelijke zilverdeeltjes vrijkomen bij gebruik van deze maskers. Dat moet verder onderzocht worden.

Zijn wegwerpmaskers dan veiliger? Ook dat is niet per definitie zo, aangezien we de exacte samenstelling meestal niet kennen. Wegwerpmaskers hebben wel het voordeel dat ze niet gewassen hoeven te worden, dus bij dat proces kunnen alvast geen potentieel schadelijke deeltjes loskomen. Chirurgische maskers zijn medische hulpmiddelen en moeten voldoen aan een strenge Europese norm. Het lijkt ons erg onwaarschijnlijk dat er in die maskers toxische of irriterende stoffen aanwezig zouden zijn. 100% garantie is er echter niet. Maar het is moeilijk om chirurgische maskers te onderscheiden van wegwerpbare comfortmaskers. Welke stoffen er in die maskers verwerkt zit is veel onduidelijker. Bovendien zijn er geen bindende normen voor dat soort maskers. Vandaar ons pleidooi voor bindende normen en meer kwaliteitscontroles door de overheid.

Meer informatie over mondmaskers vind je terug in ons uitgebreid dossier.

Naar het dossier mondmaskers