Dossier

De derde coronaprik

11 februari 2022
vrouw met mondmasker krijgt vaccinatie in linkerarm

Nu het grootste deel van de Belgische bevolking hun vaccin tegen COVID-19 heeft gekregen, wordt inmiddels een derde dosis van de coronaprik uitgedeeld. Is deze extra prik nog nuttig nu de omikronvariant de ronde doet? Of als je al besmet was? Wij geven antwoord op al je vragen.

Wat is een derde coronaprik?

Als we het over een extra coronaprik hebben, dan gaat het over een extra prik na je basisvaccinatie. Onder je basisvaccinatie verstaan we de eerste en tweede prik van het mRNA-vaccin Pfizer/BioNTech of Moderna, de eerste twee prikken van het vectorvaccin OxfordUniversity/AstraZeneca of de eerste prik van het vectorvaccin Johnson & Johnson. In België wordt de extra prik gegeven met een volledige dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin of een halve dosis van het Moderna-vaccin.

Waarom een derde prik?

De basisvaccinatie leidt in eerste instantie tot de aanmaak van antistoffen of antilichamen. Deze herkennen specifieke delen van het virus, zoals een sleutel die op een slot past. De antistoffen verhinderen daardoor dat het virus zich aan je cellen hecht en stimuleren andere delen van ons afweersysteem om de vreemde indringer onschadelijk te maken. Kom je daarna nogmaals in contact met het coronavirus, dan kunnen deze antistoffen meteen in actie schieten en verhinderen dat je besmet wordt. Je antistoffen spelen dus een cruciale rol bij de bescherming tegen besmetting. Enkele maanden na de basisvaccinatie dalen je antistoffen tegen het virus echter. Dat is een normaal fenomeen na een infectie of vaccinatie. Hierdoor zal je meer vatbaar zijn voor een nieuwe besmetting, ondanks de vaccinatie. We spreken dan over een doorbraakinfectie. Een extra prik na je basisvaccinatie zorgt er dan voor dat het aantal antistoffen in je bloed opnieuw sterk stijgt en je opnieuw beter beschermd bent tegen besmetting. Nu de meer besmettelijke omikron-variant in ons land dominant is, is dat extra belangrijk. Hoe lang de bescherming tegen besmetting duurt na een extra prik, en of we dus regelmatig een nieuwe coronaprik zullen moeten krijgen, weten we echter nog niet.

Ons afweersysteem en onze bescherming tegen COVID-19 steunt echter niet louter op antistoffen, hoewel de meeste nieuwsberichten daarop focussen. Op lange termijn spelen onze geheugencellen een veel grotere rol, deze blijven veel langer in je bloed aanwezig dan antistoffen. Het is vooral dit tweede mechanisme dat je beschermt tegen ernstige symptomen, ziekenhuisopname en overlijden, wat uiteindelijk het belangrijkste doel is van de vaccinatiecampagne. Deze bescherming tegen ernstige COVID-19 lijkt veel minder snel te dalen dan de bescherming tegen besmetting. Een extra prik dient bij gezonde personen jonger dan 65 jaar dus in de eerste plaats om de bescherming tegen besmetting op te drijven.

De volgende vragen over de derde prik worden in dit dossier beantwoord: