Dossier

Ben jij verlegen? 9 tips om je verlegenheid te overwinnen

05 september 2022
verlegen en verlegenheid

Je weet niet goed wat zeggen. Je bent bang om je belachelijk te maken of iets fout te doen. De spanning loopt op en de moed zakt je in de schoenen. Wat te doen als verlegenheid je leven begint te storen?

Tal van mensen zijn verlegen

  • Je bevindt je op een receptie waar je niemand kent.
  • Je moet het woord nemen in een groep en alle ogen zijn op jou gericht.
  • Je staat naast iemand met gezag of iemand die je heel aantrekkelijk vindt en er wordt van je verwacht dat je een praatje maakt ... 

En daar is het dan: dat ongemakkelijke, gespannen gevoel. Je weet niet goed wat zeggen. Je bent bang om je belachelijk te maken of iets fout te doen. De spanning loopt op en de moed zakt je in de schoenen. Je bent verlegen. 

Wat is verlegenheid?

Hoeveel mensen zijn verlegen?

Ben jij erg verlegen? Doe de test

9 tips om verlegenheid te overwinnen

Zoek tijdig hulp


 

Wat is verlegenheid?

Verlegenheid is een heel gewone en zelfs nuttige karaktereigenschap. Het maant je aan om twee keer na te denken voor je iets zegt of doet. En als het zich uit in bescheidenheid, siert het ook wel. Die eigenschap wordt door veel mensen als aantrekkelijk aanzien.

 

Hoeveel mensen zijn verlegen?

In diverse studies wereldwijd rapporteerden 31 % (in Israël) tot 57 % (in Japan) van de deelnemers dat ze zich weleens verlegen voelen. In de Verenigde Staten en Duitsland zou het gaan om zo'n 40 %. In België is het vermoedelijk ook zo iets. 

 

Ben jij erg verlegen? Doe de test

Deze test is een vrije vertaling van de Revised Cheek and Buss Shyness Scale, één van de meest gebruikte vragenlijsten om verlegenheid te meten.  

 

 

 

9 tips om verlegenheid te overwinnen

 

TIP 1: Zelfs al ben je bang, doe het toch

TIP2: Let in gezelschap minder op jezelf.

TIP 3: Maak oogcontact en glimlach

TIP 4: Je weet niet wat een ander denkt

TIP 5: Wees lief tegen jezelf

TIP 6: Maak van een mug geen olifant

TIP 7: Let op met alcohol

TIP 8: Doe aan lichaamsbeweging

TIP 9: Ga op tijd naar de psycholoog

 

 

 

Zoek tijdig hulp

Helpen deze tips niet? Aarzel niet om dit te bespreken met een eerstelijnspsycholoog of huisarts om in te schatten of je professionele hulp nodig hebt, en zo ja, welke hulp. Bij een geconventioneerd psycholoog is een eerste gesprek gratis.

Ben je extreem verlegen? Dan zou het kunnen dat je een sociale angststoornis hebt. Zo’n 2 % tot 13 % van de mensen krijgt er in zijn leven ooit mee te kampen. In dat geval helpen een aantal tips waarschijnlijk niet en heb je professionele hulp nodig.  

Wist je dat jongeren tussen de tien en de twintig jaar bij TEJO terecht kunnen voor gratis psychotherapie? Deze organisatie van vrijwilligers is actief in verschillende regio’s in Vlaanderen en Brussel.

Lees meer over TEJO