Nieuws

Voel jij je ook zo slecht? 6 tips om je beter te voelen

21 september 2021

Heb je het psychisch moeilijk? Zo ja, dan ben je niet de enige. Dat blijkt wederom uit een bevraging van Sciensano. Blijf niet bij de pakken zitten, is ons advies. 

Uit de meest recente COVID-19 gezondheidsenquête (de zevende) blijkt dat de geestelijke gezondheid van de volwassen Belgen een beetje beter is dan in maart. Maar in vergelijking met “normaal” (voor corona) is ze nog altijd vrij slecht. 

Dat verbaast ons niet. In een vorig stuk haalden we al aan dat je de mogelijke gevolgen van quarantaine niet mag onderschatten. Het lijkt erop dat klachten zoals angst en een sombere stemming ook na quarantaine nog een hele tijd kunnen blijven nazinderen. 

Last van? Ons advies: blijf niet bij de pakken zitten. Schiet in actie om je klachten aan te pakken. 

Beweeg genoeg

Er is ondertussen heel wat onderzoek gevoerd naar de relatie tussen lichaamsbeweging en mentaal welzijn. Uit deze studies komt vrijwel altijd naar voor dat genoeg bewegen bescherming biedt tegen depressie, angst en andere psychische klachten. 

Wat is genoeg? Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt volwassenen aan om wekelijks minstens 150 minuten te besteden aan matig intensieve lichaamsbeweging, zoals wandelen of rustig fietsen. Als je intensiever beweegt (joggen, snel fietsen, stevig partijtje ravotten), dan volstaan 75 minuten als minimumdosis. Elke intensieve minuut telt dus dubbel.

Zelfs al heb je er geen zin in, probeer jezelf in gang te zetten. Het type sport en de intensiteit doen er wellicht niet toe. Hier vind je alvast tips om met hardlopen te beginnen. Of misschien is yoga iets voor jou? 
 

Probeer genoeg te slapen

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Ook voor je geestelijke gezondheid. Er is een duidelijk verband terug tussen weinig slapen en meer psychische klachten. Een slechte nachtrust blijkt een voorspeller te zijn van depressie, angst enz. 

Helaas had de coronacrisis geen goede invloed op onze slaap. 

“Slaap genoeg” is jammer genoeg makkelijker gezegd dan gedaan voor mensen die met slapeloosheid kampen, en dat zijn er toch wel wat. Hoe meer ze het proberen, hoe moeilijker het wordt. 

Geen nood, je kunt er iets aan doen. Begin al eens met deze tips. Volstaan die niet, dan raden we je aan om slaaptraining op basis van cognitieve gedragstherapie te volgen. Daar bestaan ook zelfhulpboeken over. 

Pas op met slaapmedicatie. Langdurig gebruik kan tot gewenning en psychische en lichamelijke afhankelijkheid leiden, zelfs al na één à twee weken. 

Eet gezond en evenwichtig …

Kun je een dip weg eten? Dat is verre van bewezen. Het is ook niet aangetoond dat ongezonde voeding een depressie kan veroorzaken.

Maar er zijn wel studies die suggereren dat er een link bestaat tussen voeding en mentaal welzijn. Hoe dat verband precies in elkaar zit, weten we niet. De weg naar meer welzijn ligt in elk geval niet geplaveid met superfoods of moodfoods, want die bestaan simpelweg niet. Je kiest sowieso best voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. 

Er doen allerhande beweringen de ronde over hoe een mediterraan eetpatroon en het “slimmedarmendieet” een boost kan geven aan je mentale welzijn. Niet alles daarvan is uit de lucht gegrepen. Hoe dat precies zit, lees je hier

Pas tips uit de positieve psychologie toe

Plan activiteiten in die je graag doet. Omring je met mensen die je graag hebt. Sta eens stil bij wat je écht belangrijk vindt in het leven en gebruik dat als wegwijzer om je leven te leiden. Denk na over wat wél goed gaat in je leven. Houd een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke dag drie dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent … Zulke tips uit de positieve psychologie lijken wel degelijk te kunnen helpen, zo suggereert onderzoek

Meer tips uit de positieve psychologie en andere benaderingen vind je op www.geluksdriehoek.be, een initiatief van Instituut Gezond Leven. Jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen terecht op www.noknok.be

Volg een mindfulnesstraining

Verschillende studies wijzen erop dat een mindfulnesstraining doeltreffend kan zijn om symptomen van depressie, angst en stress aan te pakken en de levenskwaliteit te vergroten. Wat is dat precies? Dat lees je hier

Dat gezegd zijnde: zo’n training is niet voor iedereen weggelegd. Je moet regelmatig tijd kunnen en willen vrijmaken om te mediteren. En het kost vaak toch zo’n € 300 voor een 8-weken durende training. Sommige ziekenfondsen voorzien wel een tegemoetkoming. 

Raadpleeg tijdig een professional

Onze belangrijkste tip: aarzel niet te lang om professionele hulp in te schakelen als je écht met een psychisch probleem worstelt. Psychische problemen kunnen namelijk moeilijker te behandelen worden naarmate ze langer onbehandeld blijven. 

Bij een geconventioneerde psycholoog betaal je slechts € 11 per sessie (of € 4 als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming). Daar kun je vooralsnog enkel terecht onder bepaalde voorwaarden