Nieuws

Intieme hygiëne bij kinderen: stop de verkoop van deze producten!

13 juli 2023
je kind wassen met intieme hygiëne producten

Verschillende merken bieden intieme hygiëneproducten speciaal voor kleine meisjes aan. Volgens onze analyse bieden deze producten geen meerwaarde in vergelijking met je wassen met water. Lees hier hoe we tot deze conclusie zijn gekomen.

Introductie

Je hebt waarschijnlijk al “intieme hygiëne”-producten in de schappen van je plaatselijke winkel gezien. Misschien heb je zelfs de term “vaginale hygiëne” gehoord of gelezen, wat volledig onjuist is - aangezien het de vulva (uitwendige deel) is die je moet wassen en niet de vagina (inwendig deel).

Meerdere merken bieden producten aan voor vrouwelijke intieme hygiëne, en ontwikkelen zelfs varianten voor jonge meisjes. Geen enkele studie bevestigt echter dat deze producten beter zijn dan je gewoon wassen met water.  

Overzicht van intieme hygiëneproducten voor kinderen

Producten voor intieme hygiëne speciaal voor meisjes vanaf 2 of 3 jaar zijn onder andere Saugella Girl, Saforelle Miss of TooFruit Intimousse. Andere producten worden zo gepresenteerd dat ze zowel door volwassenen als door kinderen vanaf 3 jaar kunnen worden gebruikt, zoals de zachte reinigingsgel van Bio Hygiène Intime van Puressentiel.

Deze vier producten die we hebben geanalyseerd, behoren tot de categorie cosmetica, wat betekent dat de minimumvereisten om ze op de markt te brengen vrij laag zijn. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de efficiëntie van een product te vergelijken met een controlegroep of een placebo. Dit is volgens ons echter essentieel, aangezien een product voor intieme hygiëne alleen een meerwaarde heeft als het effect ervan, bijvoorbeeld op infecties of irritaties, sneller en efficiënter is dan als je alleen met water reinigt.

Waarom intieme hygiëneproducten voor kinderen?

Kindertijd, puberteit, menopauze, zwangerschap ... Cosmeticabedrijven willen ons doen geloven dat we verschillende intieme hygiëneproducten nodig hebben voor verschillende fases in ons leven. Dit is absoluut niet het geval.

Producten die speciaal zijn ontwikkeld om deze zone te reinigen, bieden in geen enkele levensfase een meerwaarde. Het is voldoende als je de huid van de vulva een keer per dag reinigt met lauw water, zonder zeep.

De risico's en de nadelen van intieme hygiëneproducten voor kinderen

Kan het gebruik van producten die speciaal voor intieme hygiëne zijn ontwikkeld meer kwaad dan goed doen? Daar zijn geen duidelijke aanwijzingen voor, op voorwaarde dat je ze alleen uitwendig en met mate gebruikt. Bepaalde ingrediënten of parfums in deze producten kunnen echter de gevoelige huid in je intieme zone irriteren of uitdrogen.

Tijdens ons onderzoek merkten we dat Saugella Girl, Saforelle Miss en TooFruit Intimousse parfum bevatten. Gelukkig behoort dit niet tot de 25 parfums die volgens de wetgeving in de ingrediëntenlijst moeten worden vermeld als hun concentratie een bepaalde drempel overschrijdt, omdat ze allergieën kunnen veroorzaken.

Dit betekent echter niet dat allergische reacties uitgesloten zijn voor andere geuren of bij concentraties onder deze drempelwaarde. We zien liever geen parfums in producten voor kinderen. En nog minder in producten die bedoeld zijn voor kleine meisjes met een gevoelige en al geïrriteerde huid.

De intieme zone wassen

Waarom een verbod op de verkoop van deze producten?

Gebrek aan nut, gebrek aan studies, misleidende claims, risico's op allergieën en de ontwikkeling van complexen: er zijn meer dan genoeg redenen om geen intieme hygiëneproducten voor kleine meisjes te kopen (en trouwens ook voor volwassenen).

Onnodige marketing voor kinderen

We zijn fel gekant tegen het bestaan van producten voor intieme hygiëne in het algemeen, en nog meer tegen producten die gericht zijn op kinderen. Ze zijn gewoon een poging van bedrijven om een behoefte te creëren bij kleine meisjes, door hen van jongs af aan te laten geloven dat ze specifieke producten moeten gebruiken voor hun intieme hygiëne. Een mening die wordt gedeeld door de pediatrische gynaecologen die verbonden zijn aan de universitaire ziekenhuizen waarmee we contact hebben opgenomen.

Bovendien kunnen deze producten hen de indruk geven dat hun intieme delen vies zijn als ze niet naar bloemetjes ruiken en complexen creëren bij jonge meisjes. De industrie speelt al jarenlang handig in op de onzekerheden van vrouwen over hun intieme zone en de bijbehorende afscheiding en geurtjes. Bedrijven proberen hen er via allerlei reclamecampagnes van te overtuigen dat het gebruik van intieme hygiëneproducten hen een fris en comfortabel gevoel geeft omdat hun intieme zone lekker ruikt. Maar deze hoeft niet naar lavendel of bloemen te ruiken. Vaginale afscheiding is volkomen normaal en kan een licht zure geur hebben. Niets om je voor te schamen.

Het gebrek aan studies

We hebben geen overtuigend bewijs gevonden over de voordelen van het gebruik van deze intieme hygiëneproducten voor jonge meisjes in plaats van water. Erger nog, we ontdekten dat de claims die merken gebruiken om ze te verkopen nog minder goed onderbouwd zijn dan die voor producten voor volwassenen. Dit is op zich niet verwonderlijk: in het algemeen bestaan er weinig kwaliteitsstudies over vulvovaginale klachten en intieme hygiëne bij jonge meisjes; wat de cosmeticabedrijven goed uitkomt.

Met de vermelding “Speciaal ontworpen voor meisjes” op de meeste verpakkingen zou je denken dat de efficiëntie van deze producten getest zou zijn op jonge meisjes, maar helaas is dit niet altijd het geval. Over het algemeen zijn de beschikbare onderzoeken voor de producten die wij hebben onderzocht onbetrouwbaar:

 • te weinig proefpersonen;
 • het gebrek aan een controlegroep (alleen reinigen met water), geen vergelijking met een placebogroep;
 • tests uitgevoerd op volwassenen;
 • tests op andere zones dan de vulva;
 • het gebruik van een product gedurende een te korte periode;
 • resultaten die niet objectief gemeten zijn, maar gebaseerd op de mening van de proefpersonen.

Onze analyse van 4 producten

Laten we eens kijken naar de beschikbare studies rond de 4 producten die we hebben geanalyseerd.

 • Saugella Girl

Wat betreft de verzachtende of beschermende claims van de geanalyseerde producten, werd alleen Saugella Girl getest op jonge meisjes die last hadden van irritatie of ontsteking van de intieme delen (40 prepuberale meisjes van 3-12 jaar).

Helaas was er geen controlegroep van meisjes die hun intieme zone alleen met water reinigden. We weten dus niet of het product de jeuk en het ongemak meer verlicht dan alleen water.

Het bedrijf beweert ook dat het product een “beschermend effect” heeft. Dit is ongetwijfeld een opzettelijk vage claim, want er wordt niet gespecificeerd waartegen het product beschermt. In ieder geval niet tegen vaginale infecties, want daar is geen onderzoek naar gedaan.

 • Saforelle Miss

De tolerantie van het product is getest op 50 gezonde jonge meisjes (2-12 jaar) in aanwezigheid van een kinderarts, maar niet op meisjes met een gevoelige huid of die al vulvaire of vaginale irritaties hadden. Heel vreemd, voor een product dat beweert de gevoelige huid van de vulva's van kleine meisjes te kalmeren en te hydrateren.

De verzachtende en hydraterende effecten werden onderzocht bij een beperkt aantal volwassenen met een gevoelige of droge huid, maar alleen voor eenmalig gebruik en zelfs niet op de huid van de vulva. Ook hier was geen controlegroep van proefpersonen die alleen water hadden gebruikt.

 •  TooFruit Intimousse

Er zijn geen tests uitgevoerd op de jonge meisjes, omdat het bedrijf dit onethisch vond. Het bedrijf gaat er daarom van uit dat de resultaten die met volwassenen zijn verkregen ook voor kinderen gelden.

Wat de verschillende claims betreft, lijken de studies ons weinig onderbouwd: dit geldt voornamelijk name voor de vermeende kalmerende en beschermende effecten van het product.

Het feit dat het merk de nadruk legt op de prebiotica in deze mousse, lijkt ons puur en alleen een marketingtruc die misbruik maakt van de onwetendheid van de consumenten om hen te misleiden. Zo denken consumenten dat deze prebiotica helpen om de natuurlijke balans van de flora te behouden, terwijl dit in feite niet is getest op mensen, laat staan bewezen.

 • Zachte reinigingsgel van Bio Hygiène Intime van Puressentiel. 

Van dit product weten we niet of het getest is op jonge meisjes. De distributeurs van Puressentiel weigeren deze informatie te delen en elders hebben we er geen gevonden: we kunnen dus niet controleren of de claims over de verzachtende, hydraterende en beschermende werking van deze gel voldoende onderbouwd zijn en of het intieme evenwicht wordt gerespecteerd.

De rol van ouderlijke begeleiding en zindelijkheidstraining

Je leert kleine meisjes beter al op jonge leeftijd hoe ze hun intieme zone moeten verzorgen, wanneer ze zichzelf leren schoonmaken en alleen wassen. Op dat moment moeten ze goede gewoonten aannemen om irritatie van de intieme zone te voorkomen.

Als ouder is het belangrijk om hierbij je kind te begeleiden. Als onderdeel van dit leerproces zal een jong meisje proberen te doen “wat mama doet”. Toon haar dus het goede voorbeeld:

 • Op het toilet: door haar uit te leggen dat ze van voor naar achter moet vegen (om te voorkomen dat er bacteriën van de ontlasting van de anus bij de vulva terechtkomen, wat infecties kan veroorzaken) en daarna haar handen te wassen.
 • Onder de douche of in bad: gebruik alleen water om de intieme hygiëne te wassen. Zo geef je niet de indruk dat ze specifieke producten voor haar intieme hygiëne moet gebruiken.

Alternatieve benaderingen van intieme hygiëne voor kinderen

Voorlichting over persoonlijke hygiëne

Ook in de badkamer moet je ervoor zorgen dat jonge meisjes de juiste reflexen aannemen. Je doet dit best door de huid van de vulva een keer per dag te wassen met lauw water en zonder zeep.

Het gaat erom het buitenste deel van de vrouwelijke geslachtsorganen te reinigen: het is niet nodig, of zelfs af te raden, om de vagina (inwendig deel) te wassen, die volledig zelfreinigend is. Dit komt omdat de vagina van nature allerlei micro-organismen bevat, ook wel “vaginale flora” genoemd, die een zure omgeving creëren en de vagina tegen mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf beschermen. Door de vagina proberen te reinigen, kunnen we dit natuurlijke evenwicht verstoren, waardoor het eerder slechter dan beter wordt.

Droog je geslachtsorgaan na een douche of bad gewoon af met een handdoek, zonder te hard te wrijven om de gevoelige huid in deze zone niet te irriteren.

Geen zeep op de vulva

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we afraden zeep te gebruiken om de huid van de vulva te reinigen:

 • De zeep - maar ook te veel wassen zonder zeep - kan de huid uitdrogen en de natuurlijke beschermingsmechanismen van de huid verstoren.
 • Deze kan parfums en kleurstoffen bevatten die de gevoelige huid van de vulva verder irriteren.

Het belang van regelmatig wassen en goede gewoonten

Kleine meisjes klagen vaak over jeuk, een branderig gevoel of roodheid in de intieme zone. In de meeste gevallen is er geen sprake van bacteriën, schimmels of iets anders: het is gewoon een irritatie van de huid van de vulva. De vulva is gevoeliger omdat deze dunner en onbehaard is dan de huid van volwassenen.

Daardoor raakt de huid rond de vulva sneller geïrriteerd als er bijvoorbeeld resten urine, ontlasting of toiletpapier op terechtkomen, of als je lange tijd een nat badpak draagt, enz.

Bovendien is de huid van de vulva van een klein meisje vatbaarder voor infecties door de handen, bijvoorbeeld als ze haar geslachtsdelen aanraakt na het hoesten, in haar neus peutert of haar ontlasting afveegt zonder haar handen te wassen.

De goede gewoonten die je een klein meisje kunt aanleren op het gebied van intieme hygiëne zijn de volgende:

 • Veeg vanaf de vulva naar de anus en niet andersom na een toiletbezoek.
 • Was alleen de vulva en niet de vagina.
 • Was de handen regelmatig en na elk toiletbezoek.
 • Verschoon het ondergoed elke dag.
 • Vermijd strakke of niet-ademende (synthetische) kleding.
 • Hou niet te lang een nat badpak aan.
 • Gebruik geen zeep tijdens het wassen.
 • Was je niet meer dan één keer per dag.
 • Was je niet te lang en gebruik lauw water.

Zoals je zult hebben begrepen, zijn producten voor de vrouwelijke hygiëne niets meer dan een marketingtruc: ze bieden geen meerwaarde ten opzichte van water, voor volwassenen of kinderen. Lauw water is nog steeds de beste vriend van je vulva, dus waarom zou je het ingewikkeld maken als het ook eenvoudig kan?