Nieuws

Ingrediënten van cosmetica: wij scheppen duidelijkheid

25 juli 2017
schoonheidsmiddelen

Het wantrouwen is groot over de substanties in producten die wij dagelijks op onze huid smeren. Om je te helpen hebben wij een reeks cosmeticaproducten getest en geven wij je een overzicht van mogelijk problematische substanties.

In bepaalde omstandigheden en concentraties kunnen een reeks bewaarmiddelen, geurstoffen en chemische substanties, die worden toegediend om cosmetische producten te doen schuimen of vlot smeerbaar maken, tot ongewenste effecten leiden. Hormoonverstoorders kunnen namelijk inwerken op het hormonaal systeem, met groei- of stofwisselingsstoornissen en vruchtbaarheidsproblemen tot gevolg.

Geen reden tot paniek

Reeds verschillende jaren onderzoeken we cosmetica naar de aanwezigheid van mogelijke hormoonverstoorders en de resultaten zijn eerder geruststellend:

  • Van de 18 geteste zonnecrèmes, troffen we enkel in 2 producten de hormoonverstoorder OMC (ethylhexyl methoxycinnamate) aan.  Het gaat om de crèmes Nuxe Sun melk Délicieux en Uriage Bariésun.
  • We troffen geen enkele hormoonverstoorder aan in de 13 onderzochte zonnecrèmes 50+ voor kinderen.  
  • Tijdens onze test van hydraterende crèmes in  2016, troffen we in slechts een van de 16 producten propylparabeen aan: Diadermine Essential Hydra Balance.
  • Twee BB/CC crèmes op 14 bevatten eveneens deze stof: Olay Olaz CC crème (7 in one) en Yves Rocher Sublimatrice.

Allergenen komen dan weer meer voor in cosmetica: in 10 zonnecrèmes op 18 met factor 30 zijn ze te terug vinden, alsook in 7 van de 16 hydraterende crèmes.  Deze producten moeten dus worden gemeden door mensen die lijden aan allergieën (ongeveer 1 à 3 % van de Europese bevolking).

Een handig instrument voor de consument

Het is niet altijd eenvoudig om je weg te vinden in lijsten vol ingrediënten met Latijnse of Engelse benamingen. Daarom hebben we een dossier gemaakt met een overzicht van substanties waarbij potentiële gevaren rijzen gebaseerd op de recentste studies van gezondheidsinstanties.

Naar dossier ingrediënten van cosmetica

 We publiceren tevens een tabel die deze informatie vereenvoudigd weergeeft door de producten aan te geven die veilig zijn en diegene die beter worden gemeden en dit zowel in het geval van kinderen en volwassenen, als baby’s. Aangezien er geen gegevens beschikbaar zijn voor baby’s, is volgens ons voorzichtigheid geboden, en daarom hebben we de producten voor deze meer kwetsbare doelgroep strenger geëvalueerd.

De gouden regel die van toepassing is op de meeste hormoonverstoorders in cosmeticaproducten is dan ook dat het risico groter is wanneer de stof langdurig op de huid aanwezig is zoals bij zonnecrèmes en lichaamslotions.

Ingrediënten cosmetica