Antwoord van expert

Reflex Spray: twijfels over werkzaamheid en veiligheid

15 juni 2023

Reflex Spray is een veelgebruikt geneesmiddel dat wordt gepromoot als een remedie voor verschillende spier- en gewrichtsaandoeningen. Hoewel Reflex Spray populair is vanwege zijn vermeende voordelen, hebben wij twijfels. Er is onvoldoende bewijs dat het echt werkt. Wij raden het gebruik ervan af.

Wat is Reflex Spray en waarvoor wordt het gebruikt?

Reflex Spray wordt gebruikt door atleten en mensen met een actieve levensstijl voor spier- en gewrichtsaandoeningen, zoals pijn, ontstekingen, kneuzingen, verstuikingen en verrekkingen van spieren en gewrichten. Het is een opwarmende spray die zonder voorschrift verkrijgbaar is bij de apotheek. Het zou pijn verlichten en ontstekingen verminderen. 

Ingrediënten en werking van Reflex Spray

De spray bevat actieve ingrediënten zoals kamfer, menthol, methylsalicylaat en terpentijn. Die hebben een verwarmend effect op de huid en bieden een tijdelijk gevoel van verlichting van pijn en spierstijfheid. Of ze zouden onstekingen en zwellingen kunnen verminderen.

Wil je meer weten over geneesmiddelen, hun effecten en hun prijs. Bekijk dan onze databank voor geneesmiddelen

Werking van Reflex Spray

Werkt Reflex Spray echt? Gebrek aan bewijs

Er geen overtuigend bewijs uit klinische studies dat Reflex Spray echt werkt bij spier- of gewrichtspijn. Wij vinden dat de kwaliteit van de beschikbare studies ondermaats is en dat er dus geen conclusies uit kunnen getrokken worden. De studies kunnen niet aantonen dat de actieve ingrediënten in Reflex Spray, zoals menthol en kamfer, de beweerde effecten hebben op de spieren en het zenuwstelsel.

Hoewel het tijdelijke gevoel van verlichting door de spray kan leiden tot een subjectieve perceptie van genezing, is er geen bewijs dat het werkt.

Opwarmende producten worden duchtig gesmeerd op pijnlijke spieren, maar doen ze ook wat ze beloven? Hier zetten we op een rijtje wat wel en niet werkt bij spierpijn.

Bijwerkingen van Reflex Spray

Risico op allergische reacties en irritatie

Zowel kamfer, menthol, methylsalicylaat als terpentijn kunnen allergische reacties en irritatie veroorzaken. Ook voor de hulpstoffen dimethylsulfoxide en benzylalcohol zijn sommige mensen allergisch. Het kan roodheid, zwelling of jeuk veroorzaken. Het is dus belangrijk om Reflex Spray op een klein deel van de huid te testen voordat je het gebruikt. 

Risico op vergiftiging bij inname of overdosering

Sommige ingrediënten kunnen schadelijk en ongezond zijn. Door de aanwezigheid van kamfer, menthol, methylsalicylaat, terpentijn en dimethylsulfoxide is er vooral bij kinderen een risico op vergiftiging. Ze kunnen het per ongeluk inslikken of het te veel gebruiken.

Verzorgingsproducten bevatten vaak heel wat bestanddelen. De meeste ingrediënten zijn veilig, maar enkele kunnen dus schadelijk zijn. Lees meer over onze analyse van verzorgingsmiddelen en cosmetica

Risico op ongewenste interacties met andere geneesmiddelen

De hulpstof dimethylsulfoxide bevordert de opname van andere stoffen. Daarom mag je Reflex Spray niet gelijktijdig met andere lokale zalven, crèmes of sprays aanbrengen. Wanneer methylsalicylaat ingeslikt wordt kan het de werking van het antistollingsmiddel warfarine beïnvloeden.

Advies bij het gebruik van Reflex Spray

Vanwege het risico op ongewenste interacties raadpleeg je best een arts voor je Reflex Spray begint te gebruiken, zeker als je al medicijnen gebruikt. Ook als je vaak last hebt van allergieën.

Als spier- of gewrichtspijn na enkele dagen rust niet vanzelf verdwijnt, kies dan liever voor een ontstekingsremmende zalf (vb. een gel met ibuprofen).

Conclusie: we raden Reflex Spray af

Hoewel Reflex Spray misschien wel aantrekkelijk lijkt voor sportieve mensen die op zoek naar een middel tegen spier- en gewrichtsaandoeningen, biedt het geen werkelijke voordelen. Er is geen overtuigend bewijs is voor hun werkzaamheid bij acute of chronische spier- of gewrichtspijn bij volwassenen. Aangezien Reflex Spray meerdere actieve bestanddelen bevat die veiligheidsrisico’s inhouden, raden we het product af.   

Meer info over geneesmiddelen in onze databank