Nieuws

Multivitamines voor kids zijn geen snoepjes

22 december 2022
gummies kids

Voedingssupplementen voor kinderen zijn niet ongevaarlijk. Doordat gummies zo aantrekkelijk zijn, is er een reëel risico op overdosering. Bovendien heeft je kind ze niet nodig. Een gevarieerd eetpatroon levert alle vitaminen en mineralen die een gezond kind nodig heeft. 

Beertjes, dino's, Disney-figuren, ... Voedingssupplementen voor kinderen lijken steeds meer op snoepjes, en dat kan gevaarlijk zijn. Door multivitamines leuk en lekker te maken, vergroten fabrikanten immers het risico op overconsumptie en dus gezondheidsproblemen. Bovendien zijn ze helemaal niet nodig.

Bewaar ze dan ook altijd buiten het bereik van kinderen, en overschrijd de aanbevolen dosis niet.

Geen multivitamines nodig

Zulke gummies voor kinderen zijn geen vervanging voor een gezonde, evenwichtige voeding. Een gevarieerd eetpatroon levert alle vitaminen en mineralen die een gezond kind nodig heeft, zelfs in de winter. Enkel extra vitamine D is aanbevolen.

Lees meer over supplementen voor kinderen

Gevaar voor overdosis

Weet ook dat het moeilijk in te schatten is welke dosis een kind nodig heeft. Op de verpakking staat immers een dagelijkse referentie-inname, maar deze zijn op Europees niveau vastgesteld voor volwassen en dus niet relevant voor (kleine) kinderen.

Vibovit Dino doet bijvoorbeeld uitschijnen dat het met 500 µg vitamine A 62,5 % van de benodigde hoeveelheid aanlevert, terwijl het in werkelijkheid bijna om een dubbele dosis gaat (167 %) voor een kind van vier jaar dat maar 300 µg per dag nodig heeft. Het risico op overdosis is dus reëel.

Als je kind per ongeluk meerdere gummies tegelijk leegsnoept, neem je maar beter contact op met je arts.

Gummies bevatten ook tonnen suiker

Een blik op de ingrediëntenlijst maakt trouwens al snel duidelijk dat zulke multivitamines boordevol suiker zitten: suiker (glucosesiroop) is altijd het eerste en dus belangrijkste ingrediënt.

Zo bevatten de gummies van Disney per dagelijkse dosis 2,3 gram suiker. Om een idee te krijgen: dat is evenveel suiker als een gewoon snoepbeertje. Dat lijkt misschien niet veel, maar het blijven onnodige suikers en dus af te raden voor kinderen.

Lucovitaal, dat zoetstoffen bevat in plaats van suiker, is de uitzondering op deze regel. Zoetstoffen raden we echter evenmin aan voor kinderen.

En allerlei additieven

Hun elastische textuur danken de gummies doorgaans aan dierlijk gelatine uit varkens- of rundsvlees. Dat maakt ze ook ongeschikt voor wie uit religieuze of principiële overwegingen geen vlees eet.

Ze bevatten ook allerhande smaak- en kleurstoffen. De vitaminen en mineralen zijn dus vaak maar een fractie van de totale ingrediëntenlijst.