Wel of geen fopspeen?

Fopspenen kunnen je kleintje troosten bij moeilijke momentjes. Bovendien verkleinen ze ook de kans op wiegendood. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Onze gezondheidsexperte Ann Lievens zet alles op een rijtje.
De meningen over het gebruik van fopspenen zijn al jaar en dag erg verdeeld. "Studies hebben al aangetoond dat het gebruik van een speen bij baby's van 6 weken tot 1 jaar oud de kans op wiegendood verkleint," legt onze gezondheidsexperte Ann Lievens uit. "Baby's ontwaken kort als ze voelen dat ze de fopspeen verliezen. Bovendien hebben ze de reflex om harder te zuigen om de speen vast te houden. Dit beschermende effect geldt alleen als je de speen consequent en bij elk slaapje aanbiedt, zowel overdag als ’s nachts."
"Zeker bij premature baby’s kan een fopspeen rust brengen, bijvoorbeeld tijdens medische handelingen. Het kan hen ook helpen om te leren zuigen."
Hou ze proper
"Kies je voor een fopspeen, steek ze dan voor het eerste gebruik 15 minuten in kokend water om chemische resten te verwijderen. Kook ze ook nadien regelmatig zonder afwasmiddel te gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s minder kans hebben op allergieën (astma en eczeem) als de moeder de fopspeen schoonmaakt met de mond (op voorwaarde dat ze uiteraard niet zelf ziek is).
Bouw tijdig af
"Fopspenen kunnen na verloop van tijd echter de kaak en het gehemelte gaan vervormen. Wanneer je kindje op een fopspeen zuigt, wordt de tong naar beneden gedrukt, terwijl die eigenlijk het gehemelte zou moeten raken om een goede groei te verzekeren. Bij kindjes die duimen is dat trouwens ook het geval. Ook belangrijk om te weten is dat wanneer je kleintje vaak een speentje gebruikt, hij of zij gevoeliger kan zijn voor middenoorontstekingen. Hoe dat juist komt is nog onduidelijk. Voor baby’s en kinderen met chronische of terugkerende middenoorontsteking probeer je het gebruik van een fopspeen dus beter wat af te bouwen."
Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van je kindje af. Bied de speen vanaf dan ook minder vaak aan.
"Dat afbouwen doe je ook in andere gevallen best nog op jonge leeftijd. Langdurig gebruik kan de ontwikkeling van het gebit en de spraakontwikkeling in de weg staan. Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van een kindje af. Dit is daarom een goed moment om het speentje minder vaak aan te bieden. Na een jaar is het gebruik van de speen voor je kind een gewoonte geworden. Die doorbreek je het beste door in 1 keer te stoppen."
Geen gevaarlijke stoffen
"Wij namen recent nog 15 fopspenen onder de loep en gingen na of er gevaarlijke stoffen in aanwezig waren. In het schildje van 1 van de geteste fopspenen (van het merk Dodie) vonden we een hoge concentratie Bisfenol A. Deze stof heeft hormoonverstorende eigenschappen. Dit product is intussen van de markt gehaald. Alle andere geteste fopspenen bevatten geen gevaarlijke stoffen."