Nieuws

Potjes zijn geen volwaardige maaltijd voor je baby

24 mei 2022

Potjes of zelf koken ? De discussie is al in menig huishouden gevoerd. Wij namen daarom 64 groentepapjes onder de loep. Hoewel sommige in de buurt komen, bevat geen enkel potje álle voedingsstoffen die je kleintje nodig heeft. Kook dus liever zelf en gebruik zo'n potje slechts sporadisch.

Tal van voedingsstoffen zijn op jonge leeftijd erg belangrijk. Meer nog, ieder tekort kan een fysieke of intellectuele groei in de weg staan. Misschien kies jij net om die reden wel voor potjes. "Want die voldoen toch aan een strenge wetgeving en zullen dus wel alles bevatten wat mijn kind nodig heeft." Uit onze test blijkt helaas dat deze redenering niet opgaat ... Het is dus zeker niet zo dat producten die zich richten tot de allerkleinsten ook volledig aangepast zijn aan hun noden.

Benieuwd hoe voedzaam de potjes zijn die jij je kindje geeft? Check het op deze pagina.

Hoe voedzaam is jouw groentepapje?

Te veel eiwitten, te weinig vetten

De grootste pijnpunten bij de potjes zijn de eiwitten en de vetten. Nochtans twee stoffen met een grote impact. Ze zijn immers essentieel voor een gezonde groei. 

Vers de regel, potjes als uitzondering

Van de 64 potjes die wij hebben bekeken zijn er slechts vier die dicht in de buurt komen van hoe een babymaaltijd eruit zou moeten zien. 

Zelf de keuken induiken verdient dus hoe dan ook de voorkeur boven de kant-en-klare potjes. Al begrijpen we dat het erg verleidelijk is om af en toe toch naar een potje te grijpen. Ze hebben dan ook heel wat voordelen. Je kunt ze bewaren op kamertemperatuur, ze zijn lang houdbaar, de textuur is volledig aangepast aan de eerste hapjes, je hebt er geen werk mee en er komen al eens groentjes in voor die je zelf misschien minder vaak op het menu zet. Probeer het gebruik ervan echter te beperken tot wanneer je op uitstap bent of wanneer je echt geen tijd hebt. Kies in die gevallen ook bij voorkeur voor één van bovenstaande potjes. Vind je deze niet in het rek, ga dan als volgt te werk.

  • Controleer de ingrediëntenlijst: Staat er iets tussen dat je niet kent of dat niet in je eigen keuken staat, ga dan voor een ander potje.
  • Kijk naar de verhouding tussen groenten enerzijds en aardappelen, deegwaren of rijst anderzijds: Idealiter is dat ongeveer twee derde, één derde volgens Kind & Gezin of half, half volgens de Franstalige tegenhanger ONE.
  • Vertrouw niet enkel op de leeftijdsindicatie op het etiket: Ga via de ingrediëntenlijst altijd even na of alle ingrediënten aangepast zijn aan de leeftijd van je kleine ukkepuk. Wat je kindje op welke leeftijd mag eten vind je op de websites van Kind & Gezin en ONE.
  • Voeg altijd wat olie toe: Staat er al olie in de ingrediëntenlijst, dan volstaan twee koffielepels. Is dat niet het geval, doe er dan gerust drie bij.