Dossier

Welke voeding heeft je baby nodig?

15 april 2022

Groeien vraagt veel energie. En die haalt je kleine ukkepuk tussen 6 en 12 maanden, naast de melkvoedingen, ook uit groente- en fruitpap. Maar wat moet er allemaal in zo'n papje zitten? Wij zetten het op een rijtje in dit dossier.

Inleiding

Baby's maken een ongelooflijk groeiproces door tijdens hun eerste levensjaar. Ze groeien niet alleen in de lengte, ook hun geboortegewicht verdrievoudigt. Je kind ontwikkelt zich ook verder op neurologisch en motorisch vlak. En ook het spijsverteringsstelsel, het urinestelsel en het immuunsysteem worden verder op punt gesteld, waardoor je kleine ukkepuk na een tijd ook andere voeding kan eten dan enkel melk. 

De eerste levensmaanden heeft je baby voldoende aan melkvoeding. Borstvoeding verdient daarbij de voorkeur, maar als je dat niet wil of om medische redenen niet kan geven, dan kan flesvoeding een volwaardig alternatief zijn. Pas vanaf 4 tot 6 maanden mag er geleidelijk aan worden gestart met vaste voeding. 

Je kan de vaste voeding starten met groente- of fruitpap. De meningen hierover zijn verdeeld. Begin echter altijd met één van beide en wacht tot je kleintje daarmee goed vertrokken is alvorens je het tweede papje introduceert. Geef in het begin ook altijd 2-3 dagen dezelfde soorten fruit of groenten, zodat je eventuele allergieën snel kan achterhalen.

In dit dossier zetten we enkele aandachtspunten op een rijtje voor als je zelf aan de slag gaat:

Zelf koken verdient trouwens hoe dan ook de voorkeur. Uit onze test van 64 kant-en-klare groentepapjes bleek immers dat geen enkel potje álle voedingsstoffen bevat die jouw kleintje nodig heeft. Gebruik zulke potjes dus liever enkel als het niet anders kan. Het is dus zeker niet zo dat producten die zich richten tot de allerkleinsten ook volledig aangepast zijn aan hun noden.

Naar de resultaten van onze test