Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Tanden en tandverzorging

29 juli 2020
tanden-en-tandverzorging

Wie een stralende glimlach wil, verzorgt maar beter goed zijn tanden én gaat op tijd en stond op controle bij de tandarts. Maar hoe ziet de ideale poetsbeurt eruit? Elektrisch of manueel? En hoe hou je je tandartsfactuur onder controle?

Een schoon gebit

Je tanden zijn kostbaar en verdienen de juiste dagelijkse zorg. Hier alvast onze tips om ze in de beste staat te bewaren, zodat bezoekjes aan de tandarts eindigen met een geruststellende "helemaal in orde!". Preventie is het sleutelwoord in deze "oral care journey". Moet er toch worden ingegrepen door een professional, dan vertellen wij je ook ineens meer over de tarieven en hoe je de tandartsfactuur kunt beperken.

Tips voor een gezond gebit

Al koop je de duurste tandpasta, hij haalt niets uit als je deze poetstips niet volgt.

 • Poets je tanden elke dag twee of drie keer gedurende twee minuten.
 • Gebruik tandpasta met fluoride (1 450 ppm voor volwassenen, 1 000 à 1 450 ppm voor kinderen, max. 1 000 ppm voor peuters tot twee jaar).
 • Een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt volstaat.
 • Reinig de spleten tussen de tanden minstens driemaal per week vóór het poetsen met een flosdraad, tandenstoker of borsteltje.
 • Vervang je tandenborstel om de drie maanden.
 • Elektrisch of manueel maakt weinig verschil, maar gebruik bij voorkeur een soft of medium borstel.
 • Ga naar de tandarts voor een controle, een of twee keer per jaar.
 • Eet zo min mogelijk suikergoed tussen de maaltijden.
 • Ook babytandjes moeten worden gepoetst.
 • Prent je kinderen in dat ze hun gebit moeten verzorgen.

Eigenlijk is er weinig verschil tussen manueel of elektrisch poetsen. Alles staat of valt met de poetstechniek. Bij beide moet je erop letten dat je alle delen van de tand en de tandvleesrand grondig reinigt.

Wat zijn de beste poetstechnieken?
 • Reinig de buitenkant van de tanden en de binnenkant van de achterste tanden door met de borstel kleine draaibewegingen te maken. Gebruik niet te veel kracht want dan beschadig je het tandvlees.
 • Als afsluiting van het poetsen van een reeks tanden wordt de borstel het best van het tandvlees weg naar het uiteinde van de tanden bewogen zodat restjes uit de interdentale ruimte worden gekatapulteerd.
 • Reinig de binnenkant van de voorste tanden door de borstel verticaal op en neer te bewegen.
 • Reinig de kauwvlakken door de borstel er horizontaal over te bewegen.
 • Poets het voorste deel van de tong, want ook daarop huizen bacteriën en voedselresten.
 • Poets gedurende twee à drie minuten.
En met een elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel maakt zelf al de juiste poetsbeweging, zodat je je enkel moet concentreren op de plaatsing van de borstelkop ten opzichte van de tanden en het tandvlees.

Opgelet, of je nu manueel of elektrisch poetst, een tandenborstel reinigt niet voldoende tussen de tanden. Vergeet dus zeker ook niet te flossen.

Zijn bepaalde toestellen beter dan andere?

Er zijn hoofdzakelijk twee soorten elektrische tandenborstels verkrijgbaar: oscillerend roterend en zijwaarts bewegend.

 • De oscillerend roterende heeft een ronde borstelkop die ronddraaiende bewegingen maakt.
 • Een variant daarop voegt daar nog een beweging naar de tand toe aan toe (pulserend). Het zijwaarts bewegend model heeft een borstelkop die lijkt op een manuele tandenborstel en die snel op en neer beweegt.

Qua poetsefficiëntie zijn ze evenwaardig zolang je de juiste poetstechniek hanteert. De keuze is dus persoonlijk.

Kunnen elektrische tandenborstels het tandvlees of glazuur beschadigen?
Een elektrische tandenborstel is zo ingesteld dat hij de juiste druk uitoefent, waardoor schade aan tandvlees en glazuur beperkt wordt. Wat wel een verschil kan maken, is het soort borstelkop dat je op de tandenborstel plaatst. Doorgaans is een zachte borstelkop aangeraden.
Mogen kinderen elektrisch poetsen?

Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn leuke modellen beschikbaar voor kinderen, die de motivatie voor het poetsen van jongs af aan kunnen stimuleren. Het gaat dan om kleinere modellen met een kleine borstelkop, wat heel praktisch is.

Tot het kind ongeveer tien jaar is, moeten ouders hun kind begeleiden bij het poetsen. Ook "napoetsen" door de ouders is tot die leeftijd erg belangrijk. Dat is voor elektrisch poetsen niet anders.

De meest voorkomende tandproblemen

Etensresten die achterblijven in de mond vormen samen met speeksel en mondbacteriën tandplak. Deze kleverige substantie zet zich af op en tussen de tanden. Wanneer tandplak niet regelmatig verwijderd wordt, neemt het aantal bacteriën toe en kunnen er enkele problemen opduiken.

 • Cariës: zuren tasten het tandglazuur aan en er ontstaat een gaatje. Het zuur dringt steeds verder door in het tandbeen, waardoor de tand pijn gaat doen. De tand moet zo snel mogelijk worden gevuld door een tandarts.
 • Tandabces: diepe cariës leidt tot een infectie die zich uitbreidt naar de tandworteltop en daar een abces veroorzaakt. Een tandabces kan ook het gevolg zijn van een tandtrauma (bv. een val op de tanden). De symptomen zijn tandpijn, infecties en het loskomen van de tand. Abcessen kunnen zich uitbreiden naar de slapen, het oor of, nog erger, naar de bloedbaan of de hersenen.
 • Tandvleesontsteking: tandplak die niet wordt weggehaald, kan verkalken en omvormen tot tandsteen. Alleen de tandarts kan die goed verwijderen. Tandsteen kan hinderlijk zijn voor het tandvlees en aanleiding geven tot ontstekingen: gingivitis (pijnloze ontsteking die tot uiting komt in bloedend tandvlees bij het poetsen) of parodontitis (onbehandelde gingivitis kan uitmonden in parodontitis, waarbij het tandvlees loskomt van de tand en de tand vervolgens kan loskomen en uitvallen).

 

Community