Tanden en tandverzorging

Een schoon gebit
Hoe voorkom je problemen?
Je tanden zijn kostbaar en verdienen de juiste dagelijkse zorg. Hier alvast onze tips om ze in de beste staat te bewaren, zodat bezoekjes aan de tandarts eindigen met een geruststellende "helemaal in orde!". Preventie is heel belangrijk voor een schoon gebit. Moet er toch worden ingegrepen door een professional, dan vertellen wij je ook ineens meer over de tarieven en hoe je de tandartsfactuur kunt beperken.
Poets je tanden na de maaltijd. Poets je tanden elke dag twee of drie keer, en dat telkens twee minuten lang. Deel je gebit bij voorkeur in in 4 delen en poets ieder deel 30 seconden zodat je je tanden gelijkmatig schoon maakt. Slik niet te veel tandpasta in.
Gebruik tandpasta met fluoride. Kies voor een tandpasta me 1450 ppm voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar, 1000 ppm voor kinderen tot 6 jaar en baby's (vanaf het eerste tandje). Enkel wanneer er een hoog risico is op gaatjes en op advies van de tandarts kan 1450 ppm overwogen worden bij kinderen. Gebruik als volwassene ongeveer 2 à 4 erwtjes tandpasta, voor kinderen houden we het bij de grootte van één erwt.
Rook niet. Roken is slecht voor je tandvlees en verhoogt het risico op tandvleesontstekingen.

Ga naar de tandarts. Laat je gebit één of twee keer per jaar controleren op tandbederf.
Beperk suikers. Eet zo min mogelijk suikergoed tussen de maaltijden. Ook gesuikerde dranken vermijd je beter.
Creëer goede gewoontes. Prent je kinderen in dat ze hun gebit moeten verzorgen en geef het goede voorbeeld. Jong geleerd is oud gedaan.
Poets ze correct. Elektrische tandenborstels verwijderen iets meer tandplak dan manuele borstels, maar vooral de poetstechniek is bepalend. Gebruik bij voorkeur een soft of medium borstel. Reinig alle delen van de tand én de tandvleesrand. Schrob over het voorste stuk van je tond, waar eveneens bacteriën of voedselresten kunnen achterblijven. Spoel je mond nadien goed.
Reinig de spleten tussen de tanden. Doe dat minstens drie keer per week met een flosdraad, tandenstoker of borsteltje.Een tandenborstel kan niet zo goed poetsen tussen de ruimte van de tanden.

Babytandjes moeten ook worden gepoetst. Poets van het doorkomen van het eerste tandje twee keer per dag.
Hoe poetsen?
Elektrische tandenborstels verwijderen iets meer tandplak dan manuele borstels, maar vooral de poetstechniek is bepalend. Bij beide moet je erop letten dat je alle delen van de tand en de tandvleesrand grondig reinigt.
Hoe poetsen met een gewone tandenborstel?
- Reinig de buitenkant van de tanden en de binnenkant van de achterste tanden door met de borstel heen en weer te gaan en tegelijkertijd kleine draaibewegingen te maken. Gebruik niet te veel kracht want dan beschadig je het tandvlees.
- Als afsluiting van het poetsen van een reeks tanden wordt de borstel het best van het tandvlees weg naar het uiteinde van de tanden bewogen zodat restjes uit de interdentale ruimte worden gekatapulteerd.
- Reinig de binnenkant van de voorste tanden door de borstel verticaal op en neer te bewegen.
- Reinig de kauwvlakken door de borstel er horizontaal over te bewegen.
- Poets het voorste deel van de tong, want ook daarop huizen bacteriën en voedselresten.
- Poets gedurende twee à drie minuten en dit twee keer per dag.
Hoe poetsen met een elektrische tandenborstel?
Een elektrische tandenborstel maakt zelf al de juiste poetsbeweging, zodat je je enkel moet concentreren op de plaatsing van de borstelkop ten opzichte van de tanden en het tandvlees. De meeste elektrische tandenborstels bevatten een poetsdruksensor (geven aan als je te hard drukt bij het poetsen) en een timer (geven een signaal om na elke 30 seconden van tandvlak te wisselen of wanneer je in totaal 2 min hebt gepoetst).
Opgelet, of je nu manueel of elektrisch poetst, een tandenborstel reinigt niet voldoende tussen de tanden. Vergeet dus zeker ook niet te flossen.
Zijn bepaalde toestellen beter dan andere?
Er zijn hoofdzakelijk twee soorten elektrische tandenborstels verkrijgbaar: oscillerend roterend en sonische.
- De oscillerend roterende heeft een ronde borstelkop die ronddraaiende bewegingen maakt. Een variant daarop voegt daar nog een beweging naar de tand toe aan toe (pulserend). Dit is vooral bij de modellen van Oral B.
- Philips Sonicare lijkt meer op een normale tandenborstel en beweegt heen-en-weer terwijl hij tegelijkertijd trilt. Dat noemen ze de sonische beweging.
Qua poetsefficiëntie zijn ze evenwaardig zolang je de juiste poetstechniek hanteert. De keuze is dus persoonlijk.
Kunnen elektrische tandenborstels het tandvlees of -glazuur beschadigen?
Een elektrische tandenborstel is zo ingesteld dat hij de juiste druk uitoefent, waardoor schade aan tandvlees en glazuur beperkt wordt. Wat wel een verschil kan maken, is het soort borstelkop dat je op de tandenborstel plaatst. Doorgaans is een zachte borstelkop aangeraden.
Mogen kinderen elektrisch poetsen?
Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn leuke modellen beschikbaar voor kinderen, die de motivatie voor het poetsen van jongs af aan kunnen stimuleren. Het gaat dan om kleinere modellen met een kleine borstelkop, wat heel praktisch is.
Tot het kind ongeveer tien jaar is, moeten ouders hun kind begeleiden bij het poetsen. Ook "napoetsen" door de ouders is tot die leeftijd erg belangrijk. Dat is voor elektrisch poetsen niet anders.
Wat is een goede tandpasta?
Een goede tandpasta moet in de eerste plaats genoeg fluoride bevatten. Fluoride is het belangrijkste ingrediënt van een tandpasta. Het is een mineraal dat het glazuur versterkt, waardoor het minder snel slijt en minder wordt aangetast door microben in de mond. Tandpasta voor volwassenen moet tussen 1000 en 1500 ppm (parts per million) aan fluoride bevatten (vermeld op tube of verpakking). De Hoge Gezondheidsraad beveelt 1450 ppm aan voor volwassenen. Voor baby's en kinderen tot zes jaar geldt 1000 ppm als streefgehalte. 1450 ppm kan bij hen enkel overwogen worden na advies van een tandarts wanneer er een hoog risico op cariës is. Een tandpasta zonder fluoride raden we af. Daarnaast moet een tandpasta goed reinigen, tandplak en vlekken verwijderen, en doet dat allemaal zonder het tandglazuur te beschadigen. Helaas kan je als consument dit niet aflezen op een verpakking van tandpasta. Test-Aankoop zou graag op het etiket lezen hoe schurend een tandpasta is: licht, medium of (zeer) hard. Zo kun je tenminste zelf kiezen en overleggen met je tandarts.
Wat zijn de meest voorkomende problemen?
Etensresten die achterblijven in de mond vormen samen met speeksel en mondbacteriën tandplak. Deze kleverige substantie zet zich af op en tussen de tanden. Wanneer tandplak niet regelmatig verwijderd wordt, neemt het aantal bacteriën toe en kunnen er enkele problemen opduiken.
- Cariës: zuren tasten het tandglazuur aan en er ontstaat een gaatje. Het zuur dringt steeds verder door in het tandbeen, waardoor de tand pijn gaat doen. De tand moet zo snel mogelijk worden gevuld door een tandarts.
- Tandabces: diepe cariës leidt tot een infectie die zich uitbreidt naar de tandworteltop en daar een abces veroorzaakt. Een tandabces kan ook het gevolg zijn van een tandtrauma (bv. een val op de tanden). De symptomen zijn tandpijn, infecties en het loskomen van de tand. Abcessen kunnen zich uitbreiden naar de slapen, het oor of, nog erger, naar de bloedbaan of de hersenen.
- Tandvleesontsteking: tandplak die niet wordt weggehaald, kan verkalken en omvormen tot tandsteen. Alleen de tandarts kan die goed verwijderen. Tandsteen kan hinderlijk zijn voor het tandvlees en aanleiding geven tot ontstekingen: gingivitis (pijnloze ontsteking die tot uiting komt in bloedend tandvlees bij het poetsen) of parodontitis (onbehandelde gingivitis kan uitmonden in parodontitis, waarbij het tandvlees loskomt van de tand en de tand vervolgens kan loskomen en uitvallen).
