Persbericht

Cash geld moet toegankelijk en gratis blijven

21 september 2021

De vier grootste banken van het land bereiden zich via het Batopin-project voor op de halvering van het aantal geldautomaten, dat momenteel op ongeveer 5000 stuks ligt.  Voor de consument betekent dit dat het steeds moeilijker wordt om aan contant geld te komen. Toegang die bovendien soms tegen betaling is. Test Aankoop reageert kritisch op deze nieuwe plannen van de banken.

Batopin

Zoals iedereen het aan den lijve kan ondervinden, neemt het aantal geldautomaten voortdurend af en bovendien is er een tendens om kosten aan te rekenen voor geldafhalingen. Tegen deze achtergrond werken de vier grote banken van het land (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) de details van hun Batopin-plan uit. Dit project heeft tot doel om de naar schatting 5000 automaten bij de bankkantoren te vervangen door een netwerk 2000 tot 2400 ‘neutrale’ geldautomaten met Batopin-label en dit op zo’n 650 tot 750 strategisch gekozen locaties. Volgens de vier grootbanken zal 95% van de Belgische bevolking een automaat hebben binnen 5 km (in vogelvlucht) van zijn of haar woning.

 

Steeds minder automaten.

Hoewel er in het begin van dit jaar nog zo’n 6000 geldautomaten verspreid over ons land te vinden waren, weliswaar met een ongelijke spreiding en met vooral ‘blinde vlekken’ in de rurale streken van Wallonië, zou hun aantal met de uitvoering van het Batopin-project kunnen dalen tot 3.500 in 2024. Het argument van de banken is bekend: geldautomaten worden steeds minder gebruikt door de toename van elektronische betalingen, ingegeven door de corona-omstandigheden enerzijds en de opkomst van contactloos betalen anderzijds. Een argument dat geen steek houdt volgens Test Aankoop. De consumentenorganisatie benadrukt dat als bankkantoren en geldautomaten verdwijnen mensen immers noodgedwongen moeten overschakelen op andere digitale alternatieven.  Tegelijkertijd blijkt uit verschillende enquêtes dat de Belgen graag de keuze willen behouden tussen elektronische betaalmiddelen en contant geld, dat nog steeds op grote schaal wordt gebruikt, stipt Test Aankoop aan.

 

Toegankelijk en gratis

Na analyse van het Batopin-project, is Test Aankoop van mening dat afstand (5 km) niet het enige criterium mag zijn om te beslissen waar er geldautomaten moeten komen. Het is van essentieel belang dat zij worden geïnstalleerd in winkelgebieden waar behoefte is aan contant geld, dat de gekozen locaties bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en dat er rekening wordt gehouden met de bevolkingsdichtheid. Test Aankoop maakt zich sterk dat de toegankelijkheid van deze geldautomaten een basisdienst voor de burger is. Consumenten moeten vrij en gemakkelijk over hun eigen geld kunnen beschikken. “Wij roepen daarom op tot een moratorium op de afschaffing van geldautomaten. Aangezien de banken alleen spelen, is het van essentieel belang dat de autoriteiten toezicht houden op de herschikking van de geldautomaten”, klinkt het.  Test Aankoop herinnert aan zijn petitie die met zo’n 28 000 handtekeningen werd gesteund, een pamflet waarin werd aangedrongen op het gratis ter beschikking houden van contant geld bij de automaten van de eigen bank en via 5 gratis geldafhalingen per maand aan automaten van derde banken.