Nieuws

Hebben fraudeurs je bankkaart gekloond? Geen paniek

12 september 2022
gekloonde bankkaart

"Skimming" is een techniek waarmee fraudeurs de gegevens van debet- en kredietkaarten kopiëren om je rekening leeg te halen. Wat moet je doen als slachtoffer van dit soort bankkaartfraude?

Klonen van een bankkaart (skimming)

Wat is skimming?

Skimming, of het klonen van een krediet- of debetkaart, is een vorm van bankkaartfraude. Oplichters kopiëren de gegevens die op de magneetstrip van de bankkaart zijn gecodeerd, waarna ze de kaart dupliceren. Zo kunnen ze je rekening leeghalen. Dit is een vorm van kaartdiefstal waarbij je in het bezit van de kaart blijft.

Hoe worden de bankkaartgegevens gekopieerd?

De oplichter plaatst een apparaat boven op een betaalterminal dat alle kaartgegevens kopieert, inclusief de pincode.

Skimming kan gebeuren wanneer je geld opneemt bij een geldautomaat of wanneer je betaalt aan een betaalterminal in een restaurant of winkel. Met behulp van een gecamoufleerde of verborgen scanner wordt de magneetstrip op de kaart gekopieerd naar een blanco kaart.

De nieuwe generatie smartcards van vandaag voorkomt dit soort fraude weliswaar grotendeels, maar blijf toch altijd waakzaam.

Ben je gedekt als iemand met een kloon geld van je rekening haalt?

Als je ontdekt dat iemand transacties met je gekloonde bankkaart heeft verricht, hoef je niet te wanhopen. De wet met betrekking tot betalingsdiensten beschermt je afdoende, zowel voor krediet- als voor debetkaarten.

Ongeacht het bedrag dat iemand van je rekening haalt, krijg je het volledige bedrag teruggestort. Tenminste, als de bank je geen grove nalatigheid kan verwijten, zoals het vrijwillig geven van je pincode op basis van een telefoontje.

Meer informatie vind je in ons dossier "Hoe krijg je je geld terug".

naar het dossier

Welke bescherming is er voor slachtoffers van dit soort bankkaartfraude?

  • Probeer fraude met een kloon tijdig te ontdekken door je rekeningafschriften regelmatig en zorgvuldig te controleren.
  • Als je een afwijking vaststelt, bel je meteen naar Card Stop op 078 170 170 om je kaart te blokkeren.
  • Meld de fraude onmiddellijk aan je bank.

Hulp nodig?

Ben je het slachtoffer geworden van skimming en heb je hulp nodig? De experts van onze adviesdienst staan ter beschikking elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) op het nummer 02 542 34 34.

BEL Onze experts