Antwoord van expert

"Mag ik € 6 000 in cash geld aanvaarden voor de verkoop van mijn auto?"

29 november 2022
cash geld ontvangen voor verkoop van auto

"Ik verkoop mijn oldtimer voor € 8 000 van particulier aan particulier. De koper wil mij € 6 000 betalen met cash geld. Mag ik dat aanvaarden?"
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Inge Geens
Financieel experte
Ja, dat mag. Maar bij een grote som geld neem je beter jouw voorzorgen. Overweeg daarom de aankoop van een apparaat om valsmunterij tegen te gaan.

Fraude komt regelmatig voor op de tweedehandsmarkt en betalingen met cash geld zijn moeilijker te controleren. Voor grote bedragen overweeg je dan ook beter de aankoop van een toestel dat namaakbiljetten detecteert. Een degelijke valsgelddetector kost je makkelijk meer dan € 500. Jaarlijks controleert de Europese Centrale Bank deze toestellen op hun betrouwbaarheid. De lijst van goedgekeurde bankbiljettendetectieapparaten kun je hier raadplegen.

Hoe werkt een detectiepen?

Sommige webshops promoten een goedkopere manier om valse bankbiljetten te onthullen door met een pen een markering aan te brengen op het biljet. De inkt zal verdwijnen of zichtbaar worden, afhankelijk van de soort pen. Wij raden het gebruik van deze pennen af omdat het resultaat niet altijd feilloos is.

Hoe controleer je vals geld zonder een bankbiljettendetectieapparaat?

Om vals van echt te onderscheiden raadt de Nationale Bank van België de “voel-kijk-kantel” methode aan. Een bijkomende tip als je verschillende biljetten krijgt: check het serienummer. Dit zijn unieke nummers op de achterkant van een bankbiljet. Bij valsmunters is dit vaak hetzelfde nummer.

Betalingen met cash geld aanvaarden heeft nog een aandachtspunt: je kunt het ontvangen geld niet zomaar binnenbrengen bij de bank. Je zal moeten aantonen hoe je aan zoveel cash geld komt. Een bewijs dat je jouw auto hebt verkocht, getekend door beide partijen, volstaat gewoonlijk.

Wat moet er in de verkoopovereenkomst van je auto staan?

Stel een document op in twee exemplaren met daarin zeker: 

  • naam en adres van jezelf en de koper;
  • een beschrijving van de wagen (merk, model, type, brandstof, chassisnummer, jaar van eerste inverkeerstelling, kilometerstand ...);
  • de vermelding dat de auto wordt verkocht in de staat waarin hij zich bevindt.

Hoeveel cash mag je ontvangen als particulier?

Voor een verkoop tussen particulieren is er geen maximumbedrag voor cashbetalingen. Dat is wél het geval bij een professioneel persoon zoals een notaris of een (tweedehands)autodealer. Deze kan maximum € 3000 in cash ontvangen.

Kies je voor cash geld, bankcheque of overschrijving?

  • Als je cash geld aanneemt, controleer dan de biljetten voordat je de autosleutels overhandigt en stel een document op (zie hierboven) zodat de bank het ontvangen geld vervolgens kan aanvaarden en verwerken.
  • Wil de koper jouw wagen betalen via overschrijving? Dat kan, maar dit vraagt veel vertrouwen van de koper en de verkoper, zeker als het niet gaat om een instantoverschrijving en je het geld dus niet meteen op je rekening ziet komen. Het probleem bij instantoverschrijvingen is dat banken vaak lagere limieten hanteren. Zo kun je bij BNP Paribas Fortis tot slechts € 5 000 per dag overschrijven als het gaat om een instantbetaling tegenover € 25 000 per dag in geval van een gewone overschrijving. Veel consumenten maken vandaag gebruik van een QR-code om een transactie onmiddellijk uit te voeren via een betaaldienst zoals Payconiq. Maar je kunt geen grote bedragen overschrijven met zo’n dienst.
  • Een bankcheque kun je aanvaarden omdat de bank het geld rechtstreeks van de rekening van zijn klant (de koper van jouw auto) neemt op het ogenblik dat de cheque wordt uitgeschreven. Het is dus de bank die jou betaalt in plaats van de particulier. Het is wel mogelijk dat hiervoor kosten worden aangerekend, zowel voor de betaler (de koper) als voor jou, de begunstigde. 

Meer weten over betalen met cash geld? Raadpleeg ons online dossier.

Wat als je met cash geld betaalt