Nieuws

Banken dragen nu ook je spaarrekening over naar andere bank

08 december 2020

Voortaan kun je je bank vragen om je spaarrekening over te hevelen naar een andere bank. Deze gratis dienst wordt aangeboden door bepaalde banken, maar niet allemaal.

Veranderen van bank is een hele rompslomp. Om de consument een handje te helpen bij het verhuizen van zijn zichtrekening, hebben banken ooit de zogenaamde bankoverstapdienst ontwikkeld. Door een aanvraagformulier in te vullen, vraag je de nieuwe bank om contact op te nemen met je oude bank, om je betalingsopdrachten over te nemen en om partijen die regelmatig overschrijven op jouw rekening zo goed mogelijk op de hoogte te brengen. Je kunt ook je betaalkaarten laten stopzetten, de rekening laten afsluiten en het saldo laten overdragen naar de nieuwe rekening.

Ondanks deze overstapdienst zouden wij liever zien dat klanten hun oude bankrekeningnummer kunnen overdragen naar de nieuwe bank.

Naar onze info over de bankoverstapdienst

Negen banken doen mee

Voortaan is het mogelijk om ook je spaarrekening(en) op deze manier over te zetten. Maar niet alle banken bieden deze dienst aan.

Momenteel kun je de overdracht aanvragen als de twee betreffende banken in dit lijstje staan: Axa Bank, BNP Paribas Fortis, Bpost Bank, CBC, Crelan, Europabank, ING België, KBC en VDK Bank.

Let op voor je getrouwheidspremie

Spaargeld dat twaalf maanden onaangeroerd blijft, geeft recht op een getrouwheidspremie. Bij de betrokken banken bedraagt die premie meestal het wettelijke minimum van 0,10 %. Dat komt neer op € 1 rente per jaar per € 1 000. Heb je een aanzienlijke spaarsom, dan is het misschien interessant om de overdracht nog even uit te stellen tot na de toekenning van de getrouwheidspremie. In het aanvraagformulier voor de overdracht kun je zelf de overstapdatum bepalen (minstens na tien bankwerkdagen en uiterlijk binnen een maand).

Check onze koopwijzer voor spaarrekeningen voor het volledige aanbod aan spaarrekeningen op de markt.

naar onze koopwijzer voor spaarrekeningen

Of simuleer hoeveel je spaargeld opbrengt bij de verschillende rekeningen.

hoeveel brengt je spaargeld op?