Nieuws

Belg popelt om te spenderen

19 april 2021

De Belg is in het COVID-jaar gemiddeld 4% rijker geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België. Wij vroegen aan meer dan 1400 Belgen wat ze met hun bij elkaar gespaarde geld zouden doen wanneer de wereld begint te draaien.

Na een jaar hele en halve lockdown brandt heel België van verlangen naar een normaler leven. Wij peilden bij 1400 Belgen naar hun eerste belangrijke uitgaven in het post-lockdowntijdperk. Het topantwoord: gewoon op mijn spaarboekje laten staan (46%), zelfs als dat minder opbrengt dan de inflatie. Lees hier welke spaarformules de beste perspectieven bieden.   

32% maakt plannen om zijn huis te renoveren, 17% staat te popelen om naar restaurant of café te gaan, 11% heeft een stevig Cadeau in gedachten voor de kinderen of kleinkinderen. Voor 17% staat een grote reis op het programma, 13% hoopt méér te investeren op de beurs en 12% kijkt naar de huizenmarkt. 6% heeft nieuwe huishoudtoestellen op het verlanglijstje en 3% wil investeren in high-tech.

De rijkdom van de Belgen blijft groeien

Aanleiding voor onze enquête was het kwartaalrapport waarin de Nationale Bank de spaartegoeden van de Belgen in kaart bracht. Uit dat onderzoek bleek dat het vermogen van de Belgen gestaag blijft groeien, en dat die stijging zich in het COVID-jaar zelfs beduidend sterker doorzette dan voorheen.

Vooral cash, spaarrekeningen en spaarverzekeringen blijken fors toegenomen te zijnin de crisismaanden. Aan de andere kant is het aantal kortetermijnleningen fors teruggelopen, en lijken we na een lange periode van lange rente ons geloof in kasbons, obligaties en aanverwant schuldpapier verloren te hebben.

 

Netto (dus na aftrek van de leningen) beschikt de gemiddelde Belg volgens het onderzoek over net geen € 100.000 in cash, op rekeningen en in aandelen, fondsen en verzekeringsproducten.  We steken ons vooral in de schulden om een huis te kopen, al zijn ook de uitstaande consumentenkredieten lichtjes gestegen in 2020.

Verschillen naar opleidingsniveau en regio

In werkelijkheid is het verhaal genuanceerder dan de resultaten van de Nationale Bank laten vermoeden. Onze enquête bevestigde wat eerder al bleek uit onze Consumentenbarometer : niet iederéén werd rijker in het COVID-jaar. 7 op de 10 mensen laten weten dat ze evenveel of meer konden sparen, maar 12% spaarde ook minder. De spaarzaamheid nam ook toe met het opleidingsniveau: jobs voor hoog opgeleiden hebben duidelijk minder last van de pandemie gehad dan jobs voor lager geschoolden. Ook regionaal bleken er verschillen. Brussel en Vlaanderen spaarden volgens onze enquête het fanatiekst : 75% spaarde hetzelfde of meer in Brussel en 74% in Vlaanderen, tegenover slechts 66% in Wallonië.

Ontdek ons beleggingsadvies

Heb jij beleggingsadvies nodig? De specialisten van Test Aankoop Invest staan voor jou klaar. 

Ga naar Test Aankoop Invest