Nieuws

Vermijd in 2019 de spaarrekening van een grootbank

11 januari 2019

In 2019 zal het geld op je spaarrekening nog steeds weinig opbrengen. De intrest ligt zelfs lager dan de inflatie. Toch bieden sommige spaarformules betere perspectieven dan andere.

De spaarrekening blijft populair. Vorig jaar steeg het kapitaal dat Belgen op spaarboekjes bewaren met 11 miljard euro tot een totaal van 270 miljard euro.

Een van de verklaringen voor dat hoge bedrag is dat beleggers geen risico willen lopen op de beurzen, die de laatste tijd erg volatiel zijn. Spaarrekeningen hebben bovendien enkele troeven: veiligheid (garantie tot € 100 000 per spaarder en per bank), onmiddellijke beschikbaarheid en een belastingvoordeel (€ 980 aan intrest is vrijgesteld van roerende voorheffing dit jaar).

Populair maar niet winstgevend

Hoewel de spaarrekening erg populair is, brengt ze bitter weinig op. De rente compenseert de inflatie zelfs niet. Het Planbureau schat de inflatie voor 2019 op 1,5 %. Door geld op een spaarboekje te zetten, verlies je dus een beetje koopkracht.

De oorzaak voor deze schamele opbrengst zijn de markttarieven, zeggen de banken, want die staan historisch laag. Ze benadrukken ook dat hogere rentevoeten hun winst in gevaar zou brengen. Toch moeten we vaststellen dat ze ook dit jaar een mooi dividend zullen uitkeren aan hun aandeelhouders. En dat terwijl een klein gebaar om de spaarder tegemoet te komen geen aderlating voor de aandeelhouders zou betekenen.

Veel spaarrekeningen bieden de minimale wettelijke rentevoet van 0,11 %. Enkele kleine spelers doen er een (klein) schepje bovenop.

Check onze tariefvergelijker

Om de meest voordelige rentevoeten te vinden, kun je onze tariefvergelijker gebruiken.

Naar de tariefvergelijker

Met dit instrument kun je de verschillende spaarrekeningen vergelijken en met enkele klikken het beste rendement voor jouw persoonlijke situatie terugvinden.

Drie scenario's

Ter illustratie hebben de specialisten van Test Aankoop invest drie spaarscenario’s uitgewerkt. Voor elk scenario hebben ze de beste producten geselecteerd.

Scenario 1: je spaart € 12 500 op zes maanden. De gecumuleerde rente bedraagt welgeteld € 1 op een klassieke spaarrekening van een grootbank. Bij NIBC Direct Flex brengt dat echter € 22 op, bij Santander Vision € 19 en bij MoneYou Direct Sparen € 12.

Scenario 2: je spaart € 12 500 op drie jaar. Op de klassieke spaarrekening van een grootbank brengt dat bedrag € 41 op. Bij MeDirect Fidelity Sparen is de opbrengst € 320, bij Santander Vision+ € 301, bij NIBC Direct Getrouwheidsrekening € 150.

Scenario 3: je spaart maandelijks € 500 gedurende drie jaar. Op de klassieke spaarrekening van een grootbank brengt dat bedrag € 41 op. Bij Deutsche Bank DB Saving Plan is de opbrengst € 226, bij Beobank Step Up € 206 en bij MeDirect Fidelity Sparen € 170.

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies