Dossier

Let op voor de valkuilen van een krediet

13 december 2022
krediet valkuil crisis lenen betalen

Heb je door de inflatie en de torenhoge energiefacturen moeite om rond te komen? Dan overweeg je misschien om een of andere lening aan te gaan. Maar kijk uit voor de valkuilen van het consumentenkrediet.

Inleiding

Het is crisis, dat weet iedereen. De inflatie bereikt een ongeziene hoogte, het leven wordt elke dag duurder en de inkomens stijgen niet navenant. Om nog maar te zwijgen van de buitensporige energiefacturen. 

Voor velen is een krediet dan ook verleidelijk om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Maar dat is zelden een goed idee. Op het eind van de rit kost het je alleen maar meer geld! Dit zijn alvast vijf valkuilen waarvoor je moet uitkijken:

Wat als je moeite hebt om je facturen te betalen?

Op het hoogtepunt van de energiecrisis gaven wij advies over wat je het best doet als je onvoldoende middelen hebt voor de betaling van je energiefacturen, de maandaflossingen van je hypotheeklening of andere rekeningen

In elk geval is het belangrijk om vóór de vervaldatum van de factuur contact op te nemen met de schuldeiser (je energieleverancier, je telecomprovider, de belastingdienst, je kredietverstrekker enz.). Leg je probleem uit en stel een oplossing voor, zoals uitstel van betaling of een afbetalingsplan. 

Als je een van de kredietvormen uit dit dossier overweegt, vraag je dan eerst af of er geen andere oplossing bestaat. Gebruik bijvoorbeeld je spaargeld. Geld op een spaarrekening levert momenteel immers niets op. Door de hoge inflatie wordt het zelfs minder waard! Het heeft dus geen zin om meer op je spaarrekening te laten staan dan aanbevolen wordt als financiële buffer (3 tot 6 maanden loon). 

Heb je geen spaargeld en zijn je totale maandelijkse aflossingen, waaronder de afbetaling van je hypotheek, onbetaalbaar geworden? Probeer dan enkele maanden uitstel van betaling voor de kapitaalaflossingen te krijgen. Als dat niet volstaat, kan een verlenging van de looptijd van je hypotheek een oplossing zijn om je maandelijkse aflossingen te verlagen. Op het eind van de rit kost dit je meer, maar soms is het de prijs die je moet betalen om niet jarenlang met geldzorgen te kampen.