Let op voor de valkuilen van een krediet

Inleiding
Het is crisis, dat weet iedereen. De inflatie bereikt een ongeziene hoogte, het leven wordt elke dag duurder en de inkomens stijgen niet navenant. Om nog maar te zwijgen van de buitensporige energiefacturen.
Voor velen is een krediet dan ook verleidelijk om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Maar dat is zelden een goed idee. Op het eind van de rit kost het je alleen maar meer geld! Dit zijn alvast vijf valkuilen waarvoor je moet uitkijken:
- Een kredietopening gebruiken. Dit is een van de duurste vormen van krediet, die tot een overmatige schuldenlast kan leiden.
- Verschillende leningen samenvoegen. Dat kost je uiteindelijk veel meer dan wanneer je al je leningen apart zou afbetalen.
- Ingaan op een kredietaanbod op sociale media. Dit soort aanbiedingen zijn pure oplichterij en dus sowieso af te raden.
- Kiezen voor “Buy now pay later” van o.a. Klarna. Doordat de koopdrang losstaat van de betalingsverplichting, is men snel geneigd om meer uit te geven dan men zich kan veroorloven.
- Een ballonkrediet aangaan voor een auto. Deze vorm van krediet is te riskant als je een beperkt budget hebt.
Wat als je moeite hebt om je facturen te betalen?
Op het hoogtepunt van de energiecrisis gaven wij advies over wat je het best doet als je onvoldoende middelen hebt voor de betaling van je energiefacturen, de maandaflossingen van je hypotheeklening of andere rekeningen.
In elk geval is het belangrijk om vóór de vervaldatum van de factuur contact op te nemen met de schuldeiser (je energieleverancier, je telecomprovider, de belastingdienst, je kredietverstrekker enz.). Leg je probleem uit en stel een oplossing voor, zoals uitstel van betaling of een afbetalingsplan.
Als je een van de kredietvormen uit dit dossier overweegt, vraag je dan eerst af of er geen andere oplossing bestaat. Gebruik bijvoorbeeld je spaargeld. Geld op een spaarrekening levert momenteel immers niets op. Door de hoge inflatie wordt het zelfs minder waard! Het heeft dus geen zin om meer op je spaarrekening te laten staan dan aanbevolen wordt als financiële buffer (3 tot 6 maanden loon).
Heb je geen spaargeld en zijn je totale maandelijkse aflossingen, waaronder de afbetaling van je hypotheek, onbetaalbaar geworden? Probeer dan enkele maanden uitstel van betaling voor de kapitaalaflossingen te krijgen. Als dat niet volstaat, kan een verlenging van de looptijd van je hypotheek een oplossing zijn om je maandelijkse aflossingen te verlagen. Op het eind van de rit kost dit je meer, maar soms is het de prijs die je moet betalen om niet jarenlang met geldzorgen te kampen.