Nieuws

Zal het kapitaal van mijn pensioensparen bij mijn pensionering automatisch worden uitgekeerd?

Niet als het van een fonds afkomstig is, maar wel als je in een pensioenspaarverzekering had belegd.

29 januari 2021
uitkering pensioensparen

 

Als je aan pensioensparen doet, ben je individueel én op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen aan het opbouwen. Voor later dus, wanneer je eenmaal met pensioen bent. Toch zul je het kapitaal dat je zo geleidelijk aan hebt opgebouwd, niet altijd automatisch in handen krijgen zodra je pensioen ingaat. Alles hangt af van het soort belegging waarvoor je hebt gekozen.

Je belegde in een pensioenspaarfonds

In dat geval is het aan jou om het geld op te vragen als je erover wilt beschikken. Je bent helemaal niet verplicht om dat te doen op het ogenblik dat je de pensioenleeftijd bereikt. 

Heb je dat geld dus eigenlijk niet nodig als aanvulling op je pensioen en weet je niet hoe je dat geld beter zou kunnen beleggen, dan mag je gerust wachten alvorens je bank de opdracht te geven om je deelbewijzen te verkopen. Ook als de beurzen op dat ogenblik net een dipje kennen, kan het aangewezen zijn om de verkoop nog wat uit te stellen.

Je belegde in een pensioenspaarverzekering

In dat geval is er in je verzekeringscontract een einddatum vastgelegd, meestal de dag van je 65e verjaardag. In die hypothese zal de verzekeraar het geld automatisch uitkeren zodra je die leeftijd hebt bereikt. 

Moet je de fiscus zijn deel van de koek nog geven?

Wanneer je het kapitaal van je pensioensparen na je 60e verjaardag opneemt, zul je daar niet meer op worden belast als het ging om een contract waar je reeds vóór je 55e mee was begonnen. Want die belasting werd al in rekening gebracht toen je 60 werd. Alleen bij contracten die ten vroegste op je 55e zijn ingegaan, zal na de uitkering nog een fiscale rekening volgen.

Zit je met vragen?

Je kunt elke werkdag terecht bij de financiële experts van Test Aankoop invest op het nummer 02 542 33 51, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur.

BEL 02 542 33 51