Nieuws

Wij juichen de universele bankdienst toe, maar zien enkele minpunten

22 juli 2021
universele bankdienst

De federale regering en Febelfin, de federatie van banken, hebben een akkoord bereikt over de invoering van een universele bankdienst. Wij zijn daar heel blij mee omdat we het altijd al hebben opgenomen voor de klanten die niet mee zijn met de doorgedreven digitalisering. Maar het initiatief gaat niet ver genoeg.

Iedereen digitaal, ook voor bankzaken is die trend niet meer te stuiten. Bankkantoren worden gesloten, geldautomaten worden weggehaald, er zijn almaar minder toestellen beschikbaar om rekeninguittreksels af te printen, manuele bankverrichtingen worden steeds duurder … 

Voor de meeste consumenten is digitaal bankieren geen probleem. Maar er zijn nog altijd honderdduizenden Belgen die niet vertrouwd zijn met het materiaal nodig om hun rekeningen volledig digitaal op te volgen of die daar gewoonweg niet de middelen voor hebben. 

Wij staan daar al lang voor op de barricaden

In 2019 lanceerden wij een petitie waarin we de digidwang van de banken aan de kaak stelden en pleitten voor een universele bankdienst voor consumenten die daar nood aan hebben. We zamelden een kleine 28 000 handtekeningen in. We overhandigden het pamflet begin dit jaar aan minister Dermagne en aan staatssecretaris De Bleeker. 

Maar ook verder in het verleden zijn wij al opgekomen voor de consumenten. In 2003 werd op onze vraag de basisbankdienst ingevoerd. Dat om te voorkomen dat een bank een zichtrekening kon weigeren toe te kennen aan iemand die er nog geen had. 

De universele bankdienst die er nu komt, heeft tot doel mensen die op een andere manier dreigen te worden uitgesloten, de kans te bieden om tegen een redelijke prijs toegang te hebben tot een bank. Dus ja, dat is zeker een grote stap vooruit. Maar …

Toch zijn we teleurgesteld

Op basis van een charter dat naar verluidt door elf banken is ondertekend, zullen klanten die dat wensen, voor maximaal € 60 per jaar een zichtrekening mét een debetkaart kunnen krijgen die niet 100 % digitaal is. 

Het zal met die rekening mogelijk zijn om per jaar 60 manuele verrichtingen te doen en 24 keer geld af te halen aan een geldautomaat van de bank in kwestie. Ook rekeninguittreksels printen maakt deel uit van het dienstenpakket als de bank dat aanbiedt. Wat er niet onder valt, is het opsturen van de uittreksels, daarvoor moet een "redelijk tarief" worden toepast. 

Wij betreuren drie belangrijke aspecten:

  • € 60 per jaar voor een zichtrekening kan redelijk lijken, maar bijna de helft van de banken biedt nu al voor minder dan die prijs een product aan dat geschikt is voor dat klantenprofiel. Volgens onze berekeningen hebben Argenta, Axa, Beobank, Bpost Bank, CBC KBC, Europabank en VDK Bank een rekening vanaf € 30.
  • 24 afhalingen per jaar aan een geldautomaat van de bank in kwestie is te beperkt, zeker nu er almaar minder van die toestellen en almaar minder bankkantoren overblijven. Men zou daarvoor aan eender welke geldautomaat terecht moeten kunnen.
  • Het probleem van het printen van de rekeninguittreksels is verontrustend om dezelfde reden: er zijn steeds minder bankfilialen en printers. De verzending van de uittreksels is niet alleen niet in de prijs begrepen, ze kan ook duurder uitvallen dan de waarde van de postzegels. Dat zet de deur voor hogere kosten.

Vind de beste zichtrekening voor jou

Wij beschikken over een vergelijkingsmodule waarmee je kunt uitzoeken welke zichtrekening het meest voordelig is voor jou, volgens jouw bankgewoonten.

ZOEK UIT WELKE ZICHTREKENING VOOR JOU DE BESTE IS

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

23 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021

de grote schuldige is eerst de staat die verplicht ons alles via banken te doen (loon ontvangen, betalingen doen) en ons verbiedt veel in cash te betalen. Als wij verplicht zijn een bank te nemen en ons geld daar te plaatsen, dan zou dit niet mogen kosten. Vroeger kreeg je nog een service, nu is dat over! maar je betaalt meer! Uw geld terugvragen gaat niet, enkel naar een andere bank overschrijven..; en de banken moeten meer en meer inlichtingen geven aan de fiscus. Dus fundamenteel moet de staat het doen veranderen....

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021

Men vergeet precies dat er nog altijd een generatie is wat niet mee is met het hele digitalisering gebeuren. Deze mensen worden volledig gediscrimineerd. Die moeten zich laten bijstaan door familie of anderen, waardoor het risico bestaat dat deze mensen ook nog eens geen volledige controle hebben over hun eigen rekeningen omdat ze ook nog niet meer zomaar aan hun afschriften geraken, en daardoor zonder controle met allerlei kosten enz worden opgescheept die dan voor diezelfde mensen niet meer overzichtelijk zijn, en dat allemaal over hun eigen centen. Bijgevolg, misbruik à volenté.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Wij blijven inderdaad ook pleiten voor een minimumdienstverlening, onder andere voor deze reden! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021

Ik vind het ronduit schandalig wat een bank durft aan te rekenen voor reguliere diensten waarbij je niet onderuit kunt. Bovendien dwingt men ons in en digimaatschappij te stappen en ik kan ervan meespreken dat oudere mensen zoals mijn schoonmoeder (90j. als gezegende leeftijd) geen beheer meer kunnen doen van hun bankbetalingen e.d.. als dit geen discriminatie is dan weet ik het niet meer. Het zijn wel diezelfde banken die indertijd met hun geld opgeklommen zijn en de huidige markt reguleren.
mvg. De Baets Guy,

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021

De banken proberen (en lukken daar aardig in) nog steeds de democratie te ondermijnen door alles in handen te nemen en de economie te sturen, en daarbij te profiteren van de hardwerkende mens door minder service te bieden waarbij er moet betaald worden voor de minste hulp aan het loket. Door al deze kosten bij de banken samen met de regering die enkel nog armen en rijken wil en er alles aan doet om de middenklasse te doen verdwijnen zijn nogmaals de hardwerkende mensen het slachtoffer;Hoe schandalig dat jonge mensen bij het lenen voor hun huis geen belastingsaftrek meer hebben zoals vroeger . Ook door de indexaanpassing te manipuleren en waarbij veel partijen die willen afschaffen, (let op voor wie je stemt en bekijk het programma van de partijen als je niet te arm wil worden) waarbij het simpelweg op neerkomt dat door dit en de zeer kleine interest en hoge kosten, je ieder jaar minder kan doen met je geld, door al die manipulatie en kosten zal je ieder jaar steeds minder kunnen doen met je geld, door al deze kosten en hoge belastingen is men dan verwonderd dat er veel mensen zijn die niet meer willen werken, depressief zijn en vele burnouts hebben. Respecteer de mensen en neem niet al hun duur verdiende centen zou ik zeggen en de belgen zullen veel gelukkiger zijn maar ja dan leven ze langer en moet er meer pensioen betaald worden wat de regering ook met alle middelen probeert te voorkomen. Hoe leefbaar is belgie nog en hoe zal het zijn in de nabije toekomst?
Een nadenker.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2021

Er is een oplossing hiervoor! Wanneer iedereen zijn geld in cash weghaalt bij zijn bank en onder zijn matras steekt, zoals vroeger worden we weer baas over de banken maar dan consequent ook iedereen hé.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Laat ons er even van uitgaan dat iedereen dat stelselmatig zou doen. Dan heb je binnen de kortste keren een enorme economische crisis, dat lijkt ons ook niet meteen de beste oplossing. Het is best om even na te gaan of er geen andere opties op de markt zijn die goedkoper zijn en over te schakelen als dat mogelijk is. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021
, Gereageerd:

ja volledig eens

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021
, Gereageerd:

Helemaal mee eens. Een matras bij Ikea kost tegenwoordig minder dan 30€. Maar alle gekheid bij mekaar, als de banken zo verder doen dan spelen ze misschien wel in de kaart van alternatieve systemen zoals peer-to-peer transacties: deeleconomie, zwarte markt, … en door iedereen te verplichten online te werken kunnen ze ons misschien overtuigen om helemaal van gewoon geld weg te stappen naar Cryptoassets. Dan kan je je rekening sluiten, relatie met de bank opzeggen & dan is het ook voor hen over & uit…

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2021

Banken profiteren van de onwetendheid van hun klanten, bieden steeds minder service voor meer kosten, laten de klant meer en meer het werk doen in hun plaats, schuiven steeds meer hun verantwoordelijkheid af op de klant die het als leek moet opnemen tegen specialisten op gebied van phishing en fraude. En zorgen er via alle mogelijke constructies voor dat vergelijken steeds moeilijker wordt voor de klant in zoverre we hier nog van klant mogen spreken. En zijn voor de modale klant steeds minder bereikbaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Ook wij betreuren de degradatie van de dienstverlening en de stijging van de kosten bij heel wat financiële instellingen. Wie graag een vergelijking maakt tussen de zicht- en spaarrekeningen kan dat doen via onze site: https://www.test-aankoop.be/geld/betalen/module/zichtrekeningen?landingpage en https://www.test-aankoop.be/geld/spaarrekeningen .  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021
, Gereageerd:

ja het begint zoals het klimaat. Alles gaat de verkeerde richting op wetten naleven werken en betalen en de rest is voor diegene die het voor het zeggen hebben;

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2021

Leuk dat juliie zich heer even op de borst voor kloppen, jullie vergeten jullie actie tegen Bpost nog te vermelden die getracht hebben om kosten aan te rekenen aan klanten die hun eigen geld contant wilden afhalen. Helaas is dit alles slechts een druppel op een hete plaat. Wanneer gaat dit probleem eens ten gronde aangekaart of aangepakt worden? Boosdoener is de antiwitwaswet die cash criminaliseert en waardoor consumenten door hun bank eerder als potentiële terrorist behandeld worden dan als klant. Consumenten zijn niet langer baas meer over eigen geld.

Is het eigenlijk nog een recht om een grotere sommen cash geld af te halen? Banken weigeren dit vaak en schermen met limieten? Het is ondertussen een publiek geheim dat de toegang tot cash geld beperkt wordt uit vrees voor een bankrun in geval van een nieuwe financiële schok zoals in 2008. Ondertussen gaat de dienstverlening achteruit, de kosten omhoog en wordt men binnenkort geconfronteerd met negatieve interesten, vandaag al van toepassing op sommige rekeningen.

Wat mij betreft mag hieromtrent dringend eens een actiegroep rond opgericht worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021

Voor iedereen moet er een mogelijkheid zijn om ongehinderd en zonder kosten zijn eigen geld af te halen en te beheren hier in belgie !!!!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021
, Gereageerd:

ik vind ook dat we recht hebben op ons eigen geld af te halen zonder al teveel kosten of we moeten terug oppotten in de kous. Maar wat met de limieten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2021
, Gereageerd:

Beste Jozef, helemaal gratis zal dit niet zijn, maar we hopen dat er toch enige aanpassingen zullen gebeuren zodat de kosten voor gebruik/ verrichtingen gelimiteerd worden. In de hoop dat er dan nog steeds voldoende geldautomaten ter beschikking zullen zijn voor de klanten binnen de regio waarin ze wonen, uiteraard. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2021
, Gereageerd:

Hoe komt het dat in meer Zuiderse landen, bvb Portugal, je bij wijze van spreken op elke straathoek een bankautomaat vindt?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2021
, Gereageerd:

Je moet maar eens als alleenstaande en kinderloze tachtiger nog eens op zoek gaan naar een bankautomaat. Zolang je met de auto kan rijden is er geen probleem, daarna kan je een postduif sturen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021
, Gereageerd:

Misschien omdat ze daar (in Spanje bij voorbeeld) tot 2€ kunnen aanrekenen voor elke geldafhaling, zelfs voor een afhaling van bvb 20 €, daarnaast betaal je makkelijk tot 250 € per jaar voor een rekening, tenzij je 10.000 € of meer bij hen wil beleggen aan 0.5% rente (met die 250 € die je dan niet hoeft te betalen kan dat dus toch interessant zijn). Het verdienmodel is daar erg anders. Bij voorbeeld geld lenen voor een consumenten krediet of zelfs voor een hypotheek is daar vele malen duurder. Rentevoet vandaag loopt makkelijk boven de 5% voor een consumentenkrediet zelfs het dubbele. Ik ben het eens dat de situatie in België er op achteruit lijkt te gaan, maar ook in andere landen zoeken banken onbeschaamd naar nieuwe inkomsten vanuit hun machtspositie. Hoe dat zit in Portugal of Frankrijk durf ik niet te zeggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2021
, Gereageerd:

ja inderdaad als men oud wordt zou men moeten gaan zoeken met een taxi als men geld moet hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Daar worden de noden van de consument anders gezien dan in België door de financiële instellingen. ^Bertrand 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

We hebben alle begrip voor de situatie, dat is één van de redenen waarom we blijven pleiten voor een minimumdienstverlening voor alle consumenten. ^Wim

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

In Zuid-Europa wordt er nog veel meer met cash betaald. In Zweden gaan binnenkort cash betalingen volledig verdwijnen en de Zweden vinden dat prima. Het is een kwestie van mentaliteit. Bij ons wil men o.a. witwaspraktijken tegen gaan, maar criminelen met veel illegaal geld weten wel hoe ze onze regels kunnen ontwijken.
De regering zou een bank die een agentschap en daarmee vaak ook een betaalautomaat sluit, moeten verplichten een bankautomaten in de buurt te installeren in een grote winkelketen (b.v. Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi, Lidl enz) of in/bij het gemeentehuis ? Bij voorbeeld...
Wat bankkosten betreft, indien je vindt dat je bank te duur is, vergelijk en stap over naar een bank die beter aan je behoeften voldoen. Het is voor de meesten onder ons echt niet moeilijk om die stap te nemen.

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies