Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

18 juli 2019
contactloze betaling

18 juli 2019

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen. Die betaalmethode kan trouwens ook zonder dat je je bankkaart moet bovenhalen, bv. gewoon via je smartphone of je smartwatch. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

De risico's

In deze video tonen we dat een dief, die uitgerust is met een betaalterminal, namens jou betalingen kan uitvoeren door met het toestel je tas of broekzak aan te raken waarin je kaart zich bevindt.

 

Onze test

Contactloze betalingen kun je uitvoeren door je bankkaart of smartphone dicht bij een terminal te houden. Voor alle bedragen onder € 25 hoef je zelfs geen pincode in te voeren.

De banken verzekeren ons dat contactloos betalen veilig is. Onze videotest bewijst echter het tegendeel. In deze test focussen we op betalingen met een bankkaart. We willen nagaan of een oplichter met een mobiele terminal ongemerkt geld van een consument kan stelen. Daarom zijn we met enkele collega‘s de straat op gegaan met een mobiele terminal om de test uit te voeren.

We konden gemakkelijk bedragen van minder dan € 25 stelen door een mobiele terminal in een krant te verstoppen, en een handtas of rugzak waarin een betaalkaart zat lichtjes aan te raken.

Als een persoon de pincode heeft weten te bemachtigen, kan hij/zij bovendien veel grotere sommen buitmaken.