Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

26 juni 2020
contactloos betalen

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen. Die betaalmethode kan trouwens ook zonder dat je je bankkaart moet bovenhalen, bijvoorbeeld via je smartphone of smartwatch. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

De risico's

In deze video tonen we dat een dief, die uitgerust is met een betaalterminal, namens jou betalingen kan uitvoeren door met het toestel je tas of broekzak aan te raken waarin je kaart zich bevindt.

 

Onze test

Contactloze betalingen kun je uitvoeren door je bankkaart of smartphone dicht bij een terminal te houden. Voor alle bedragen onder € 25 hoef je zelfs geen pincode in te voeren.

De banken verzekeren ons dat contactloos betalen veilig is. Onze videotest bewijst echter het tegendeel. In deze test focussen we op betalingen met een bankkaart. We willen nagaan of een oplichter met een mobiele terminal ongemerkt geld van een consument kan stelen. Daarom zijn we met enkele collega‘s de straat op gegaan met een mobiele terminal om de test uit te voeren.

We konden gemakkelijk bedragen van minder dan € 25 stelen door een mobiele terminal in een krant te verstoppen, en een handtas of rugzak waarin een betaalkaart zat lichtjes aan te raken.

Als een persoon de pincode heeft weten te bemachtigen, kan hij/zij bovendien veel grotere sommen buitmaken.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2020

Waar kunnen wij de beschermhoesjes vinden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/04/2020
, Gereageerd:

We bieden zelf geen TA hoesjes aan, maar je kan de NFC-chip in je bankkaart ook gewoon blokkeren/ beveiligen met een stukje aluminium. Op de markt vind je overigens wel verschillende hoesjes, kaarthouders, ed. die ook de klus klaren. Meer info vind je in ons artikel via volgende link :  https://bit.ly/2RqWbW9 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2019

Nergens beschermhoesje TA te vinden op de website!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2019

Ik betaal liever met bankkaart. Dan heb ik een volledig overzicht. Contactloos gaat sneller maar betrouw het niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

Heb er nog niet mee gewerkt, maar denk dat het handig is als je wat ouder wordt omdat je je code niet meer hoeft te onthouden. Ga nu lezen wat jullie vinden over risico's en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

waarom steeds weer problemen zoeken waar er geen zijn.
gemakkelijker maken voor de klant?de banksector is geen liefdadigheidsinstelling,hoelang gaat het duren dat je per contact gaat betalen?
ik trap niet in verkoopspraatjes

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies