Nieuws

Moet mijn minderjarige kind een belastingaangifte indienen?

In principe hoeven kinderen geen belastingaangifte in te dienen vóór hun 18de verjaardag. Er zijn twee uitzonderingen.

18 mei 2021
belasting minderjarige

Minderjarigen hoeven in principe geen belastingaangifte in te dienen.

Er zijn twee uitzonderingen.

Een minderjarige die een studentenjob heeft, moet zijn inkomsten aangeven. Vaak zal hij een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Als er bedrijfsvoorheffing is ingehouden op zijn inkomen, heeft hij er belang bij het inkomen én de bedrijfsvoorheffing aan te geven om onterecht ingehouden voorheffing terug te krijgen.

Ook als hij alimentatie (“onderhoudsuitkering”) ontvangt omdat zijn ouders gescheiden zijn, moet hij dat bedrag in zijn eigen aangifte vermelden. De aangifteplicht vervalt als het kind jonger dan 16 jaar is en als 80 % van de uitkering minder dan € 8 990 is.

De ouder die de alimentatie op zijn rekening krijgt, moet dat bedrag zeker niet invullen op zijn eigen aangifte, anders wordt hij erop belast. Bij het kind blijft de alimentatie vaak onbelast. Intrest en onroerende inkomsten die een minderjarige ontvangt, moeten wel in de belastingaangifte van de ouder worden ingevuld.

Is het de eerste keer dat het kind een inkomen moet aangeven en heeft het geen aangifte ontvangen, dan moet het een aangifteformulier aanvragen bij de belastingadministratie.

Meer info?

Meer informatie over minderjarigen en personen ten laste vind je in onze jaarlijkse Belastinggids.

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van de Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97