Nieuws

Tot welk bedrag mag ik kosten voor kinderopvang inbrengen, en tot welke leeftijd?

De aftrek voor kosten van erkende kinderopvang is vanaf dit jaar gunstiger dan voorheen. Het maximaal aftrekbare bedrag gaat omhoog en ook de maximumleeftijd stijgt.

17 juni 2021

Kinderopvang is een van de vele uitgaven waarvoor je een belastingvermindering kunt krijgen. Dit betekent dat de fiscus de uitgave (gedeeltelijk) zal aftrekken van je verschuldigde belasting. Onder kinderopvang wordt onder meer verstaan: voor- en naschoolse opvang, vakantiekampen, speelpleinwerking, de crèche en (vanaf 2020) professionele opvang thuis van zieke kinderen.

Tot 14 jaar

Tot en met inkomstenjaar 2019 gold er een belastingvermindering van 45 % op maximaal € 11,20 per dag voor de opvang van een kind jonger dan 12 jaar. Die leeftijd wordt vanaf inkomstenjaar 2020 opgetrokken tot 14 jaar. De kosten voor opvang tot de dag vóór de 14de verjaardag komen dus in aanmerking. Het maximumbedrag wordt bovendien verhoogd tot € 13 in 2020 (en tot € 13,70 in 2021).

In de belastingaangifte (nr. 384) vermeld je het bedrag dat je hebt betaald voor de opvang. Aangezien je per opvangdag en per kind maximaal € 13 mag aftrekken, moet je, als dat bedrag op bepaalde dagen is overschreden, zelf het te vermelden bedrag berekenen.

Overigens krijg je de belastingvermindering ook als je hebt betaald voor kinderopvang en geen terugbetaling hebt gevraagd nadat de organisator de opvang annuleerde vanwege de coronacrisis.

Opvang van peuters

Voor kinderen jonger dan drie jaar mag je kiezen: ofwel trek je de werkelijk betaalde opvangkosten af, ofwel heb je recht op een verhoging van de belastingvrije som met € 610 (vast bedrag). De verhoging met € 610 leidt tot een belastingvermindering die varieert volgens het aantal kinderen ten laste: € 183 voor één kind, € 222 voor twee kinderen, € 244 voor drie kinderen. Om dezelfde verminderingen te krijgen door de werkelijke kosten aan te geven, moet je respectievelijk € 406, € 488 of € 542 kunnen invullen.

Tools om je belastingen te optimaliseren

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van onze jaarlijkse Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97

 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren