Nieuws

Ben je verzekerd tegen hagelschade aan je auto?

Als je auto schade heeft door hagel, dan is die meestal alleen gedekt als je ingetekend hebt op een omniumverzekering.

03 juni 2021
verzekerd tegen hagelschade aan auto

 

Je verplichte autoverzekering komt niet tussen voor hagelschade

Stel dat je auto buiten stond geparkeerd toen er dikke hagelbollen uit de lucht vielen en je hem terug vindt met heel wat putjes in de motorkap en op het dak. Of dat je aan het rijden was en je auto door de vele hagelstenen op de weg aan het slippen gegaan is, waardoor je de controle over het stuur bent verloren en tegen een paal bent beland.

Voor de schade aan je auto komt je gewone autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid niet tussen. Soms worden de sleepkosten voor je beschadigde auto wel vergoed.

Als je voor je auto een mini-omnium of een full omnium hebt genomen, heb je meestal wel recht op tussenkomst.

Je omniumverzekering dekt hagelschade

  • Als je auto hagelschade opliep als hij geparkeerd stond, is er met een omnium doorgaans een zeer ruime dekking.
  • Voor schade onderweg moet je er rekening mee houden dat vele kleine omniumcontracten alleen de rechtstreekse schade veroorzaakt door de hagel zullen dekken. Als je auto tijdens het rijden dus bv. aan het slippen is gegaan door de zware hagelval en je daardoor de controle over het stuur bent verloren, is de kans reëel dat de schade die louter werd veroorzaakt doordat je tegen een paal bent beland, niet wordt vergoed. Als je bij dat ongeval schade hebt berokkend aan een andere auto, zal je gewone autoverzekering wel tussenkomen voor de tegenpartij.
  • Als je auto beschadigd is, is het takelen meestal gedekt.
  • In sommige polissen krijg je voor een bepaalde tijd een vervangwagen als jouw auto onbruikbaar is geworden door de hagel. Vaak is dat alleen het geval als je je auto laat herstellen in een door de verzekeraar erkende garage.

Goed om te weten: voor de tussenkomst maakt het geen enkel verschil of de hagelbui al dan niet officieel als een ramp wordt erkend.

Hagelschade soms ook gedekt zonder omniumverzekering

Als je geen omnium hebt, kun je in de volgende gevallen misschien toch rekenen op tussenkomst voor de hagelschade aan je auto:

  • Je hebt je woningverzekering uitgebreid met de optie 'gestalde voertuigen'. Je auto, bromfiets, caravan of boot in de garage of in de onmiddellijke omgeving van je woning (bv. in de straat) zijn dan ook gedekt.
  • De hagelbui wordt als ramp erkend. Dan kun je misschien bij het gewest aankloppen. Maar lang niet alle schade zal worden vergoed. Puur visuele schade zoals blutsen door hagel wordt sowieso niet vergoed. In Brussel en Wallonië wordt evenmin een vergoeding toegekend als de auto nog geen vijf jaar oud is.

Raakte je ook zelf gewond?

Als je door de hagelbui een ongeval had en als bestuurder gewond bent geraakt, zal de verplichte ziekteverzekering via je ziekenfonds tussenkomen. Mogelijk kun je ook een beroep doen op:

Zit je met vragen?

Bel 02 290 34 88, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur. 

BEL 02 290 34 88