Nieuws

Ben ik verzekerd tegen de hagelschade aan mijn auto?

Meestal zal dat alleen het geval zijn als je over een omniumverzekering beschikt.

27 oktober 2020
verzekerd tegen hagelschade aan auto

 

Je auto stond buiten geparkeerd toen er dikke hagelbollen uit de lucht vielen en je vindt hem terug met heel wat putjes in de motorkap en op het dak. Of je was aan het rijden en je auto is door de vele hagelstenen op de weg aan het slippen gegaan, waardoor je de controle over het stuur bent verloren en tegen een paal bent beland.

Voor de schade aan je auto zul je in die gevallen niet kunnen terugvallen op je gewone autoverzekering (“burgerlijke aansprakelijkheid”). Of soms hooguit voor de sleepkosten voor je beschadigde auto.

Meestal zul je alleen op een vergoeding kunnen rekenen als je je auto omnium hebt laten verzekeren, met een kleine of met een grote omnium.

Heb je een omniumverzekering?

  • Als je auto schade opliep terwijl hij ergens geparkeerd stond, is de dekking van de omnium doorgaans zeer ruim. 
  • Voor schade onderweg moet je er rekening mee houden dat vele kleine omniumcontracten alleen de rechtstreekse schade veroorzaakt door de hagel zullen dekken. Als je auto tijdens het rijden dus bv. aan het slippen is gegaan door de zware hagelval en je daardoor de controle over het stuur bent verloren, is de kans reëel dat de schade die louter werd veroorzaakt doordat je tegen een paal bent beland, niet wordt vergoed. Als je bij dat ongeval schade hebt berokkend aan een andere auto, zal je gewone autoverzekering wel tussenkomen voor de tegenpartij.
  • Het takelen van je beschadigde auto is doorgaans gedekt.
  • In sommige polissen wordt voor een bepaalde tijd een vervangwagen aangeboden als die van jou onbruikbaar is geworden door de hagel. Vaak heb je daar wel alleen recht op als je je auto laat herstellen in een door de verzekeraar erkende garage.
  • Het maakt geen enkel verschil uit of de hagelbui al dan niet officieel als een ramp wordt erkend.

Heb je geen omniumverzekering?

Dan zal de hagelschade aan je auto wellicht niet worden vergoed, behalve in de volgende gevallen:

  • Als je aan je woningverzekeraar een extra premie hebt betaald voor de dekking “gestalde voertuigen”. Dat zijn auto’s, bromfietsen, caravans of boten die zich in je woning bevinden of in de onmiddellijke omgeving ervan, dus bv. in de straat. 
  • Als de hagelbui als een ramp wordt erkend. Dan kun je misschien bij het gewest aankloppen. Maar lang niet alle schade zal worden vergoed. Puur visuele schade zoals blutsen door hagel wordt sowieso niet vergoed. In Brussel en Wallonië wordt evenmin een vergoeding toegekend als de auto nog geen vijf jaar oud is.

Raakte je ook zelf gewond?

Wanneer jij als bestuurder gewond bent geraakt bij het auto-ongeval dat door de hagelbui werd veroorzaakt, kun je een beroep doen op de wettelijke ziekteverzekering via je ziekenfonds en eventueel ook op de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever, of op de hospitalisatieverzekering of de bestuurdersverzekering als je die hebt. 

Zit je met vragen?

Bel 02 290 34 88, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur. 

BEL 02 290 34 88

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren