Dossier

Welke schadevergoeding betaalt je autoverzekering BA?

20 november 2018
Welke schadevergoeding betaalt je autoverzekering BA?

20 november 2018

Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) betaalt de schade aan derden als je bij een ongeval in fout bent. De schadevergoeding dekt zowel de materiële als de lichamelijke schade.

Schadevergoeding voor schade aan de auto

De materiële schade aan de auto van de tegenpartij wordt vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. Daarna zal die de schadevergoeding terugvragen aan de verzekeraar van de bestuurder die aansprakelijk is. Dat snelle systeem wordt RDR (Règlement Direct - Directe Regeling) genoemd. Vul altijd het aanrijdingsformulier goed in als je een ongeval hebt. Als de aansprakelijkheden niet duidelijk zijn, kan het RDR-systeem niet toegepast worden. 

Hoeveel bedraagt de schadevergoeding? Dat hangt ervan af of je auto hersteld kan worden of niet:

  • Het slachtoffer krijgt het bedrag van de herstellingskosten als herstelling mogelijk is.
  • Het slachtoffer ontvangt het bedrag dat nodig is om dezelfde auto te kopen als herstelling onmogelijk is of meer kost.

Schadevergoeding voor extra kosten

De tegenpartij kan ook een schadevergoeding krijgen voor bijvoorbeeld opslagkosten, takelkosten of kosten om een vervangwagen te huren tot zijn of haar auto hersteld is.

Schadevergoeding voor lichamelijke schade

Als de tegenpartij gewond is, zal de verzekeraar een medische expert inschakelen voor de inschatting van:

  • medische kosten
  • inkomensverlies
  • morele schade
  • tijdelijke of blijvende invaliditeit

Voor de schadevergoeding gelden er strikte termijnen. Bij zware lichamelijke schade worden er voorschotten betaald.

Speciale regeling voor zwakke weggebruikers

Voetgangers, fietsers of passagiers worden wettelijk beschouwd als zwakke weggebruikers. Dat betekent dat ze automatisch vergoed worden als ze een ongeval hebben waarbij er een voertuig betrokken is. Zelfs zonder dat duidelijk is welke partij aansprakelijk is. De verzekeraar van de bestuurder moet dan de lichamelijke schade en schade aan kledij, bril enz. betalen van de zwakke weggebruiker. 

Wat als de zwakke weggebruiker verantwoordelijk is? Dan is het mogelijk dat die de tegenpartij moet vergoeden. Een familiale verzekering kan dan de oplossing zijn.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

De inhoud van de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is wettelijk vastgelegd. Dat betekent dat de verschillen niet zo groot zijn. Weet wel dat de manier waarop je premie evolueert na een schadegeval anders is. Bij sommige verzekeraars betaal je fors meer voor je premie na 1 ongeval. Daardoor wordt een goedkope verzekering een dure verzekering. Met de koopwijzer autoverzekeringen krijg je zicht op de evolutie van je BA-premie. 

Maak de juiste keuze met de koopwijzer autoverzekeringen