Dossier

Omniumverzekering: 5 vragen

17 mei 2021
Omniumverzekering: 5 vragen

Een omniumverzekering biedt een goede bescherming voor je nieuwe of recente auto. In 5 vragen sommen we alles op wat je over de omniumverzekering moet weten.

Doe een prijsaanvraag voor je omniumverzekering1. Welke omniumverzekering kies je?

Een omniumverzekering is een extra verzekering bovenop je verplichte autoverzekering BA voor schade aan je auto. Je hebt de keuze uit 2 types omnium:

  • Mini-omnium: voor schade aan je auto door brand, (poging tot) diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier.
  • Full-omnium: voor alle schade gedekt in de mini-omnium en eigen autoschade bij een ongeval in fout, zonder tegenpartij of met betwiste aansprakelijkheid. 
 
Belangrijkste schadegevallen

Mini-omnium

Full omnium

Glasbreuk/(poging tot) diefstal/auto in brand

X

X

Schade aan je auto door natuurkrachten of contact met dieren

X X

Schade aan je auto als gevolg van een ongeval waarbij je als bestuurder in fout was


X

Schade aan je auto door onbekenden (vluchtmisdrijf) of betwiste aansprakelijkheid


X
Vandalisme   X

Goed om te weten: voor een mini-omnium betaal je gemiddeld een derde van de prijs van een full omnium (BA-dekking niet meegerekend).

2. Welke franchise?

De franchise is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval. De meest gebruikte soorten zijn:

  • Vast bedrag: een bedrag van € 250 tot méér dan € 1 000. Het bedrag wordt bepaald in je contract en geldt per schadegeval.
  • Percentage van de verzekerde waarde van je wagen: als de verzekerde waarde bijvoorbeeld € 20 000 bedraagt en de vrijstelling 2,5% is, betaal je per schadegeval € 500 zelf.
  • Engelse franchise: je krijgt de volledige schade terugbetaald als de schade hoger is dan een vastgesteld bedrag. Is de schade kleiner? Dan draai je zelf op voor alle kosten. Voorbeeld: stel dat je contract een Engelse franchise van € 750 vermeldt. Als de herstellingskosten € 500 bedragen, moet jij zelf alles betalen. Als de schade € 1 200 is, betaalt je verzekeraar het volledige bedrag.

Goed om te weten: bij eenzelfde verzekeraar zal een omniumverzekering met een Engelse franchise iets duurder zijn dan de 2 andere soorten franchise.

3. Welk type vergoeding?

Een omniumverzekering kan gebaseerd zijn op een schadevergoeding volgens aangenomen waarde of werkelijke waarde:

  • De aangenomen waarde is de waarde van je wagen zoals die contractueel is vastgelegd. Gedurende een bepaalde periode (6 maanden tot 36 maanden al naargelang je contract) krijg je 100% van de waarde van je wagen vergoed. Daarna daalt je vergoeding omdat er een afschrijving wordt toegepast.
  • De werkelijke waarde is de marktwaarde die je auto had net voor het ongeval. De expert bepaalt die waarde op basis van onder meer de leeftijd van je wagen.

Goed om te weten: als je een contract hebt op basis van de aangenomen waarde, word je veel beter vergoed bij een schadegeval. Voor de ruimste schadevergoeding kies je een omniumverzekering volgens aangenomen waarde op basis van de catalogusprijs van je auto. Die zal hoger zijn dan de vergoeding op basis van de factuurwaarde als je korting gekregen hebt (bijvoorbeeld omwille van saloncondities).

4. Welke afschrijving?

Bij een goed contract is de afschrijving (of waardevermindering) gunstig. Dat betekent dat er een laag afschrijvingspercentage geldt en dat je schadevergoeding langzaam afneemt. In het slechtste geval is het percentage hoog en tuimelt het uitgekeerde bedrag pijlsnel omlaag. Dat is bijvoorbeeld het geval bij AXA – Aangenomen waarde 24M. Na 24 maanden zie je de vergoeding in een half jaar tijd met 24% teruglopen.

5. Hoe vind je een goede omniumverzekering?

Test Aankoop vergelijkt de autoverzekeringen en de kwaliteit. Zo vermijd je dat je goedkope omniumverzekering duurkoop wordt omdat je schadevergoeding zeer laag is.

Doe een prijsaanvraag voor je omniumverzekering