Dossier

Omniumverzekering: 5 vragen

13 januari 2020
Omniumverzekering: 5 vragen

Een omniumverzekering biedt een goede bescherming voor je nieuwe of recente auto. In 5 vragen sommen we alles op wat je over de omniumverzekering moet weten.

Doe een prijsaanvraag voor je omniumverzekering1. Welke omniumverzekering kies je?

Een omniumverzekering is een extra verzekering bovenop je verplichte autoverzekering BA voor schade aan je auto. Je hebt de keuze uit 2 types omnium:

  • Mini-omnium: voor schade aan je auto door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier.
  • Full-omnium: voor alle schade gedekt in de mini-omnium en schade door een ongeval met een onbekende of waarbij jij in fout bent of de enige betrokkene bent.
 

WAARBORGEN

Mini-omnium

Full omnium

Brand

X

X

Diefstal of poging tot diefstal

X X

Glasbreuk

X X

Natuurkrachten

X X

Aanrijding met een dier

X X
Ongeval waarbij jij in fout bent   X
Ongeval met een onbekende (vluchtmisdrijf) of waarbij jij de enige betrokkene bent   X
Vandalisme   X

Goed om te weten: voor een mini-omnium betaal je gemiddeld een derde van de prijs van een full omnium.

2. Welke franchise?

De franchise is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval. De meest gebruikte soorten zijn:

  • Vast bedrag: een bedrag van € 250 tot méér dan € 1 000. Het bedrag wordt bepaald in je contract en geldt per schadegeval.
  • Percentage van de verzekerde waarde van je wagen: als de verzekerde waarde bijvoorbeeld € 20 000 bedraagt en de vrijstelling 2,5% is, betaal je per schadegeval € 500 zelf.
  • Engelse franchise: je krijgt de volledige schade terugbetaald als de schade hoger is dan een vastgesteld bedrag. Is de schade kleiner? Dan draai je zelf op voor alle kosten. Voorbeeld: stel dat je contract een Engelse franchise van € 750 vermeldt. Als de herstellingskosten € 500 bedragen, moet jij zelf alles betalen. Als de schade € 1 200 is, betaalt je verzekeraar het volledige bedrag.

Goed om te weten: bij eenzelfde verzekeraar zal een omniumverzekering met een Engelse franchise iets duurder zijn dan de 2 andere soorten franchise.

3. Welk type vergoeding?

Een omniumverzekering kan gebaseerd zijn op een schadevergoeding volgens aangenomen waarde of werkelijke waarde:

  • De aangenomen waarde is de waarde van je wagen zoals die is afgesproken met je verzekeraar. Gedurende een bepaalde periode (6 maanden tot 36 maanden al naargelang je contract) word je dan voor 100% van de waarde van je wagen vergoed. Daarna daalt je vergoeding omdat er een afschrijvingspercentage wordt toegepast.
  • De werkelijke waarde is de marktwaarde van de wagen voor je ongeval. De expert bepaalt die op basis van onder meer de leeftijd van je wagen.

Goed om te weten: als je een contract hebt met aangenomen waarde, word je veel beter vergoed bij een schadegeval. Voor de ruimste schadevergoeding kies je een omniumverzekering volgens aangenomen waarde op basis van de catalogusprijs van je auto.

4. Welke waardevermindering?

Bij een goed contract is de waardevermindering (of afschrijving) gunstig. Dat betekent dat er een laag afschrijvingspercentage geldt en dat je schadevergoeding langzaam afneemt. In het slechtste geval is het percentage hoog en tuimelt het uitgekeerde bedrag pijlsnel omlaag. Dat is bijvoorbeeld het geval bij AXA – Aangenomen waarde 24M. Na 24 maanden zie je de vergoeding in een half jaar tijd met 24% teruglopen.

5. Hoe vind je een goede omniumverzekering?

Test Aankoop vergelijkt de autoverzekeringen en de kwaliteit. Zo vermijd je dat je goedkope omniumverzekering duurkoop wordt omdat je schadevergoeding zeer laag is.

Doe een prijsaanvraag voor je omniumverzekering