Persbericht

Inflatie in supermarkt daalt lichtjes naar 18%, berekent Testaankoop

02 juni 2023
inflatie supermarkt december 2022

De inflatie van voeding is stilletjesaan aan het dalen. In april zag Testaankoop een eerste daling, en die zette zich in mei verder door. De consumentenorganisatie komt uit op een inflatie van 18,3% voor mei 2023, maar herinnert er wel aan dat de prijzen in mei 2022 ook al een inflatie kenden van 7,4%. Consumenten worden dus voor het tweede jaar op rij geconfronteerd met sterke stijgingen in de supermarkt.

Sterke stijgers

Op basis van 3.000 producten uit verschillende supermarkten berekent Testaankoop iedere maand de prijsevolutie. De laatste maanden zijn het vooral de groenten die enorm gestegen zijn in prijs. Je betaalt nu gemiddeld 36% meer dan een jaar geleden voor groenten. Ajuinen (+67%) en wortelen (+54%) zijn meteen ook de sterkste stijgers, gevolgd door mosterd (+ 48%), ketchup (+47%) en tomatenpuree (+43%). 

Verder kennen ook de papierwaren, zoals keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes, een sterke inflatie van 28%. Het is al het tweede jaar op rij dat deze productcategorie met sterke prijsstijgingen te kampen heeft. In mei 2022 noteerden we een inflatie van 24% voor de papierwaren.

En er zijn nog productcategorieën die vorig jaar al erg gestegen waren in prijs en er nu nog een schepje bovenop doen. Frituurolie bijvoorbeeld kende in 2022 een inflatie van +25% en doet er dit jaar nog eens 35% bij, spaghetti was vorig jaar al 35% duurder dan in 2021 en is nu opnieuw 23% duurder. Dat zijn stijgingen van bijna 70% op 2 jaar tijd!

Dure winkelkar

Al die stijgingen vertalen zich in dure kassaticketjes. Een gezin van 2 personen geeft vandaag per maand ongeveer 528 euro uit in de supermarkt. Dat is 82 euro meer dan vorig jaar. Al zijn dat nog altijd zeer sterke stijgingen, ze gaan minder snel dan de voorbije maanden.

De piek in de supermarktinflatie lijkt bereikt en zet zich hopelijk de volgende maanden verder door”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Maar we mogen niet vergeten dat deze inflatiecijfers een vergelijking zijn met mei 2022, toen de prijzen ook al een relatief hoge inflatie kenden. We blijven dus pleiten voor een anti-inflatiemandje, zoals dat nu al in Frankrijk en Griekenland bestaat en onderzocht wordt in het Verenigd Koninkrijk.