Persbericht

Inflatie in de supermarkt heeft daling ingezet, maar blijft met 19% bijzonder hoog

01 februari 2023
inflatie supermarkt december 2022

Testaankoop berekent elke maand de inflatie in de supermarkt op basis van een 3.000-tal producten in zeven supermarktketens en ziet in januari voor het eerst in meer dan een jaar een daling. Supermarktproducten zijn nu 18,6% duurder dan vorig jaar, terwijl de consumentenorganisatie vorige maand nog een inflatiecijfer van bijna 20% vaststelde. Hoewel het leven dus nog altijd erg duur is ten opzichte van vorig jaar, is de stijging niet zo fel meer. Juichen is echter nog niet meteen op zijn plaats: in januari vorig jaar zag Testaankoop voor het eerst duidelijke prijsstijgingen in de supermarkt (+2,2%). Het vergelijkingspunt van deze inflatiecijfers is dus de dure maand januari 2022. Dat zet de dalende cijfers meteen in perspectief.

Dalende inflatie

De inflatie daalt, zo stelde Statbel eergisteren al vast. Gemiddeld is ons leven nu 8,05% duurder dan vorig jaar, in december rapporteerde Statbel nog een inflatie van meer dan 10% en in oktober zelfs meer den 12%. Testaankoop ziet eenzelfde beweging in haar mandje met 3.000 supermarktproducten. Na meer dan een jaar stijgende inflatiecijfers, lijkt er nu verandering in te komen. Voor het eerst sinds november 2021 – het begin van de opvolging – ziet Testaankoop een knik in de inflatie in de supermarkt.

 

 

We zijn blij dat de piek in de stijgende supermarktprijzen bereikt is.”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Al is het duidelijk dat deze crisis nog lang niet voorbij is. Prijsstijgingen van gemiddeld 18,5% zijn nog altijd hoog. Zo zien we dat een gemiddeld gezin met 2 personen nu maandelijks 503€ moet uitgeven in de supermarkt, ofwel 79€ meer dan een jaar geleden. Dat zijn enorme bedragen, waardoor veel consumenten nog altijd moeten besparen om rond te komen. Daarom herhalen we onze tips: vergelijk in de supermarkt steeds de prijs per eenheid om het goedkoopste product te vinden, en let op promoties om zo ook geld te besparen.”

 

Sterke stijgers

Vooral diepvriesfrieten (+51%), papierwaren zoals keukenrol en toiletpapier (+42%) en braadkippen (+42%) zijn het voorbije jaar in prijs gestegen. Voor andere producten lijkt de inflatiepiek bereikt: spaghetti, aluminiumfolie en frituurolie stonden vorige maanden steevast in de top 5, maar zakken deze maand wat terug op de lijst.

Dezelfde trend ziet Testaankoop bij zuivelproducten. Die zijn nu gemiddeld 25% duurder dan vorig jaar. Vorige maand zag de consumentenorganisatie nog een inflatiecijfer van 27% voor zuivel. De daling is bijvoorbeeld te zien bij jonge kaas (van 41% naar 38%), boter (van 38% naar 30%) en halfvolle melk (van 30% naar 28%).

Voor kant-en-klare maaltijden is de piek nog niet bereikt. Lasagne is bijvoorbeeld 28% duurder dan vorig jaar.

 

Hogere grondstofprijzen

Vlees werd gemiddeld 18,4% duurder. Dat is vooral te wijten aan de stijging bij gevolgte (+31%) door de vogelgriep. Ook bij de kruidenierswaren zijn er uitschieters: mosterd (+40%), tomatenpuree (+38%), spaghetti (+37%), worstjes in blik (of bokaal) (+36%), frituurolie (+34%), mayonaise (+31%) en suikerwafels (+31%). Suikerwafels komen als nieuw product in de top 20. Dat is waarschijnlijk door de hogere kostprijs van de grondstoffen eieren en bloem. Die waren erg duur eind vorig jaar, zodat die hogere prijzen nu doorgerekend worden in de prijs van de suikerwafels.

Verder blijven de hoge productiekosten door de energieprijzen, de hogere loonkosten en de verpakkings-en transportkosten de belangrijkste redenen voor de duurdere supermarktprijzen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.