Inflatie in supermarkt bereikt record van meer dan 20%, berekent Testaankoop

Al meer dan een jaar houdt Testaankoop iedere maand de supermarktprijzen in het oog, om te berekenen hoeveel duurder producten worden. De voorbije 3 maanden schommelde de inflatie telkens rond de 19,5%, voor de maand maart stijgt die voor het eerst boven de 20%, een absoluut record. We betalen dus nu gemiddeld een vijfde meer voor onze boodschappen dan een jaar geleden, berekent Testaankoop op basis van 3.000 producten bij zeven supermarktketens. Deze maand vallen vooral de dure groenten op.
Hoogste inflatiecijfer ooit
Het is niet de eerste keer dat de consumentenorganisatie spreekt van ‘het hoogste cijfer ooit’, maar de inflatie in de supermarkt blijft jammer genoeg maand na maand verder stijgen. In maart bereikte ze het - voorlopig – hoogtepunt op 20,6%. Dat is voor een groot deel te wijten aan de groenten. Die waren in maart 2023 gemiddeld 31% duurder dan in maart 2022. En als aardappelen niet meegerekend worden, is de inflatie voor groenten zelfs 40%.
Het is dus niet verwonderlijk dat de top 3 van producten die het voorbije jaar het sterkst zijn gestegen, groenten zijn: ijsbergsla is nu 53% duurder dan vorig jaar, komkommer 51% en ajuinen 50%.
“Door de verdere toename van de inflatie geeft een gemiddeld gezin van 2 personen nu per maand 521€ uit in de supermarkt. Dat is 89€ meer dan een jaar geleden”, stelt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, vast. “De dure voedingsprijzen zorgen ervoor dat ook de algemene inflatie weer stijgt, hoewel die de voorbije maanden juist aan het dalen was. We herhalen dan ook ons vraag aan de regering om te bekijken welke basisproducten voor een bepaalde tijd in prijs kunnen bevroren worden, naar analogie met het “anti-inflatiemandje” in Frankrijk. Op die manier kunnen consumenten zeker zijn dat ze, minstens voor een aantal noodzakelijke benodigdheden, niet in de problemen zullen komen.”
Veel producten blijven duur
De inflatie spaart geen enkele productcategorie. Papierwaren zoals zakdoekjes, toiletpapier en keukenpapier zijn nog altijd erg duur. Je betaalt er nu gemiddeld 39% meer voor dan in maart vorig jaar, en zelfs toen was de inflatie voor die productcategorie al hoger dan normaal (11%).
Zuivelproducten zijn al langer erg duur, en ook daar komt geen verandering in. Gemiddeld ligt de inflatie voor zuivel op 26%, met uitschieters voor jonge (gouda)kaas (+42%), room (+33%) en halfvolle melk (+29%).
“In deze context is het erg jammer dat het voorstel tot fiscale hervorming, dat Minister Van Peteghem begin vorige maand lanceerde, een verhoging van de btw op zuivel bevat van 6% naar 9%”, vindt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Voor groenten en fruit is er wel een mogelijkheid gevonden om de btw te verlagen naar 0%. We hopen dus dat een – minstens tijdelijk – behoud van 6% voor zuivel en ook brood besproken kan worden. Onze resultaten tonen duidelijk aan dat net die categorieën van basisproducten zwaar getroffen zijn door de stijgende prijzen.”
Testaankoop was ook verbaasd over het voorstel waarbij 1+1 gratis-promoties niet meer zouden mogen. De organisatie noemt de timing van het voorstel “erg slecht gekozen”.
Toegang pers