Inflatie in supermarkt blijft ook in april erg hoog, berekent Testaankoop

Op basis van 3.000 producten uit 7 supermarkten berekent Testaankoop iedere maand de inflatie in de supermarkt. Voor april ligt die opnieuw net boven de 20%. De inflatie blijft dus hangen op een erg hoog cijfer, voor maart kwam de consumentenorganisatie nog uit op 20,6%. Het waren in april ook weer vooral de groenten die zorgden voor de hoge inflatiecijfers. Testaankoop herhaalt daarom zijn vraag om te denken aan manieren om de prijs te beheersen, bijvoorbeeld aan de hand van een anti-inflatiemandje.
Groenten en aanverwanten
De gemiddelde inflatie van 20,1% in de supermarkt is voor een groot deel te wijten aan de hoge groentenprijzen. Gemiddeld kosten die nu 35% meer dan een jaar geleden. Vooral de ajuinen (+62%), komkommers (+40%) en wortelen (+35%) vallen op.
Ook ketchup (+55%) en tomatenpuree (+49%) vallen op in de hoogste regionen van de lijst. Dat kan te wijten zijn aan de tomaten die vorig jaar rond deze periode erg duur waren. De hogere prijs van toen kan nu doorgerekend zijn in de afgeleide producten.
Papierwaren en zuivel blijven duur
Papierwaren zoals keukenpapier, toiletpapier en zakdoekjes zijn nu ongeveer 32% duurder dan in april 2022. Daarmee daalt de inflatie voor deze productgroep, maar papierwaren waren vorig jaar ook al fel gestegen in prijs (+20% in vergelijking met april 2021). Hier kunnen we dus spreken van een hoge inflatie op een hoge inflatie.
Hetzelfde zien we – hoewel in iets mindere mate – bij de zuivelproducten. Die zijn nu gemiddeld 25% duurder dan vorig jaar, maar waren toen ook al 7,7% duurder dan in 2021. Uitschieters nu zijn jonge (gouda)kaas (+40%), room en mozzarella (+31%).
Verder zijn ook diepvriesproducten (+25%) en dierenvoeding (+24%) het voorbije jaar duur geworden.
Minder sterke stijgers
Hoewel alles duurder wordt, worden sommige producten net iets minder duur dan andere. Zo zijn de persoonlijke verzorgingsproducten het voorbije jaar 14% gestegen in prijs, frisdranken gemiddel 13% en alcoholische dranken 11%. De producten die het minst stegen in prijs zijn pijnboompitten (+1,7%), douchegel (+0,53%) en lamskoteletten (0,34%).
“Deze cijfers blijven iedere maand verontrustend”, reageert Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Boodschappen nemen nu een wel erg grote hap uit het budget van gezinnen. We hebben vorige maand aan de regering gevraagd om na te denken over oplossingen, zoals het anti-inflatiemandje. We zijn blij te horen dat er discussies lopen in de Kamer over mogelijke maatregelen om aan prijsbeheersing te doen. Testaankoop zal daarover ook gehoord worden.”
Toegang pers