Persbericht

Inflatie in supermarkt breekt records, volgens Testaankoop

02 maart 2023
inflatie supermarkt december 2022

Vorige maand zag Testaankoop nog een daling in de inflatie in de supermarkt, die ze iedere maand berekent op basis van een 3.000-tal producten uit zeven supermarktketens. Maar in de maand februari ziet de consumentenorganisatie opnieuw een stijging in de inflatiecijfers: supermarktproducten zijn nu 19,76% duurder dan een jaar geleden. Daarmee wordt het recordcijfer van december 2022 verbroken, toen lag de inflatie op 19,67%.

Hoogste inflatiecijfer ooit

De algemene inflatie mag dan wel aan het dalen zijn, de voedingsprijzen doen dat nog niet. Integendeel zelfs, Testaankoop noteert voor februari 2023 de hoogste inflatie in de supermarkt sinds november 2021 – het begin van de opvolging. Een gemiddeld gezin met 2 personen zou nu maandelijks ongeveer 512€ uitgeven aan boodschappen, dat is 85€ meer dan vorig jaar. De hoge energieprijzen, die ook leiden tot hoge productiekosten, de gestegen loonkosten en de transportkosten zijn de oorzaak van de steeds verder stijgende prijzen.

 

Sterkste stijgers

Diepvriesfrieten nemen voor de tweede maand op rij de plaats van de sterkste stijger in. Ze zijn nu 51% duurder dan in februari vorig jaar. Verder zijn ook bloemkool (+49%) en tomatenpuree (+46%) erg duur in vergelijking met een jaar geleden. Braadkip (+44%) en komkommer (+44%) staan mee in de top 5.

Groenten zijn in het algemeen erg duur geworden, ze kosten vandaag gemiddeld 24% meer dan vorig jaar. En als je aardappelen uit die categorie haalt, is de inflatie zelfs 30%. Zo zijn ook ijsbergsla (+33%) en tomaten (+28%) een pak duurder geworden.

De stijging bij de groenten ziet Testaankoop ook vertaald in heel wat afgeleide producten. Tomatenpuree is maar liefst 46% duurder dan vorig jaar, maar ook ketchup bijvoorbeeld (+36%).

 

Nog altijd erg duur: papierwaren en zuivel

Twee categorieën staan al maandenlang erg hoog in de lijst van stijgers: papierwaren en zuivel. Keukenpapier, toiletpapier en papierzakdoekjes zijn ongeveer 42% duurder dan vorig jaar, bij zuivel springen vooral de jonge (gouda)kaas (+42%), room (+35%) en boter (+30%) eruit. Ook eieren zijn ontzettend duur geworden, daar betaal je nu ongeveer 33% meer voor dan een jaar geleden.

Met zo’n cijfers kunnen we niet anders dan spreken van een voedingscrisis, zeker omdat we niet verwachten dat die prijzen volgende maand gaan dalen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Wij roepen de overheden daarom op na te denken over manieren om huishoudens te helpen, zoals de anti-inflatiemand die nu in Frankrijk haar intrede doet. Het gaat om een aantal basisproducten waarvan de prijs een bepaalde tijd wordt vastgezet.”

 

Minst stijgende categorieën

De inflatie voor vlees en charcuterie bedraagt 17%, hoewel die voor gevogelte door onder meer de vogelgriep wel erg hoog ligt (31%). Vis kost nu ongeveer 16% meer dan vorig jaar, fruit 14%, dranken zijn 12% duurder en de persoonlijke hygiëneproducten zijn het minst gestegen in prijs, met ongeveer 11%.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.