Nieuws

Prijzen in de supermarkten: nu al 7,44 % duurder dan in mei 2021

31 mei 2022
prijsstijgingen in supermarkten, inflatie

Je zult het intussen wel al op je kasticket hebben gemerkt: de prijzen in de supermarkten blijven stijgen. Voor hetzelfde winkelkarretje betaal je nu 7,44 % meer dan een jaar geleden. Vorige maand bleef de prijsstijging nog net onder de 6 %. Focussen op promoties en goed vergelijken is meer dan ooit aangewezen.

De algemene inflatie of dus de stijging van de levensduurte lag in mei, volgens de cijfers van de FOD Economie, op 8,97 %. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 1982. Dat geeft aan in welke uitzonderlijke situatie we ons bevinden.

Verschillende oorzaken

Die hoge inflatie is voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. Maar dat is niet de enige schuldige.

Zo is tarwe duurder geworden als gevolg van eerdere tegenvallende oogsten in de Verenigde Staten en Canada en nu ook in India. Bovendien zijn er de verhoogde vraag naar graan vanuit onder meer China en uiteraard de impact van de oorlog in Oekraïne. Ook de prijzen van oliën zijn gestegen, eveneens door minder gunstige weersomstandigheden maar ook door de grotere vraag naar biobrandstof als gevolg van de gestegen olieprijzen. Melk is duurder geworden omdat de prijzen van het veevoeder zijn gestegen en er minder melk wordt geproduceerd. Eieren kosten meer nadat veel legkippen moesten worden afgeslacht door de vogelgriep en als gevolg van de stijgende energie- en graanprijzen. En alle producten die op basis van deze grondstoffen worden bereid, stijgen in prijs.

Duurdere winkelkar

Wat is hiervan nu concreet de impact? Wel, wij volgen zelf maand na maand ruim 3000 prijzen in een aantal supermarkten (Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl). Dat geeft ons een betrouwbare aanduiding van hoe de prijzen er evolueren.

In april waren de prijzen globaal met bijna 6 % gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In mei is die stijging dus nog verder opgelopen, tot bijna 7,5 %.

De grootste stijger is nog steeds spaghetti (+ 35,3 %). Daarna volgen tomaten (+26,5 %), toiletpapier (+25,8 %), frituurolie (+ 25,4 %) en boter (+24%).

Zuivelproducten en producten uit de visafdeling werden in een jaar tijd zo’n 10% duurder. Kruidenierswaren stegen in prijs met 9,1 %, charcuterie met 8,6 %, groenten met 6,5 % en vlees met 5,2%.

Ook huismerken en witte producten worden duurder

Als je op je rekening wilt besparen, kun je je natuurlijk richten op de huismerken of de witte producten. Maar ook die ondergaan prijsstijgingen.

8 rollen toiletpapier van de witte producten bij Carrefour kostte een jaar geleden € 1,89. Intussen betaal je daarvoor € 2,49. Dat is een prijsstijging met 31,8 %.

Delhaize 365 spaghetti (500 g) kostte in mei 2021 amper € 0,39. Nu betaal je daarvoor € 0,55. Dat is een prijsstijging met maar liefst 41%.

Een extra uitgave van bijna € 30 per maand voor een gezin van 2 personen

Een inflatie van 7,44 % betekent dat je winkelkar in de onderzochte supermarkten nu gemiddeld 7,44 % duurder is dan een jaar geleden. Concreet moet een gezin van 2 personen daardoor bijna € 30 per maand meer uitgeven als het met hetzelfde boodschappenlijstje op pad gaat als een jaar geleden: € 419 nu tegenover € 390 in mei 2021.

We zien hier en daar wel wat prijsdalingen voor groenten en fruit (sinaasappelen: -11,8%; Granny Smith appelen: - 4,77%; ajuinen: -6%). En we verwachten er nog meer omdat sommige producten niet naar Rusland kunnen worden uitgevoerd, waardoor een overaanbod ontstaat op de Europese en Belgische markt. Maar voor veel andere producten vrezen we dat de prijzen door het verkleinde aanbod nog verder zullen stijgen. Daarbij denken we vooral aan tarwe, olie, melk en eieren of producten die deze ingrediënten bevatten.

Je koopgedrag aanpassen

Als je de rekening in de supermarkt niet wilt laten ontsporen, doe je er goed aan om extra te focussen op promoties en op producten van de huismerken. Op die manier kun je de stijgende prijzen trachten te temperen.

Vergeet ook niet de prijzen te vergelijken per meeteenheid. En natuurlijk kun je altijd terecht op onze supermarktmodule, om te weten te komen welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste.

Ontdek welke supermarkt de goedkoopste is in jouw buurt