Nieuws

Ben jij tevreden over online supermarkten?

18 januari 2022

Winkel jij online? Zo ja, ben je tevreden over de service die je supermarkt je biedt? Dat zijn de twee vragen die we ons ledenpanel voorlegden. Colruyt, Bio Planet en Albert Heijn scoorden vaak het hoogst. Dus weet waar je moet zijn voor het beste navigatiegemak, beschikbaar aanbod, de meest stipte leveringen ...

De pandemie heeft het online winkelen een forse boost gegeven, en ook de supermarkten zijn niet aan deze trend ontsnapt. Maar uit onze enquête blijkt dat de korte windstilte op het COVID-front afgelopen najaar jullie meteen ook heeft doen terugkeren naar de fysieke supermarkten. Het aantal respondenten dat niet of niet langer online winkelt, is gestegen van 54% in 2020 tot 66%.

Betekent dit dat sommige klanten toch enigszins teleurgesteld waren in de mogelijkheden om online te bestellen, in de winkel af te halen of boodschappen thuis te laten bezorgen? Misschien, maar wij denken vooral dat de mensen die voorheen graag fysiek hun boodschappen deden gewoon hun oude gewoonten opnieuw hebben hervat.

De grote supermarktketens hebben hun onlinediensten nochtans flink uitgebreid en de tevredenheidsbeoordelingen ervan zijn bij onze bevragingen vaak gelijk aan die van de fysieke winkels. Al zijn er wat die onlinediensten betreft wel goede en slechte leerlingen, zo blijkt uit onze bevraging.

En de winnaar is...

Colruyt, Bio Planet en Albert Heijn strijden vaak om de bovenste plaatsen.
Merk wel op dat wij in deze ranking enkel de supermarkten meenemen die naast levering aan huis ook een ruim gamma van honderden of zelfs duizenden producten aanbieden in verschillende categorieën (kruidenierswaren, dranken, verse producten, schoonmaakproducten). Dat verklaart waarom Lidl en Makro hier ontbreken, aangezien zij geen verse producten verkopen.

Gemak bij het vinden van producten en het navigeren op de site

Er zitten 23 punten verschil tussen de eerste plaats, Albert Heijn, en de laatste plaats, Carrefour, die 53 % scoorde voor deze parameter.

Beschikbaarheid van het product

Het volstaat niet om gemakkelijk op de site te kunnen navigeren. Je moet ook eenvoudig de producten kunnen vinden die je wilt en deze moeten ook in je bestelling kunnen worden opgenomen. Colruyt scoort hiervoor het best.

Leveringstermijn

Cora schuift hier de top drie binnen, maar de zes grote supermarktketens zitten allemaal erg dicht bij elkaar voor deze parameter en blijven allemaal in de groene zone.

Stiptheid van levering

De scores voor deze parameter zijn over het algemeen erg goed. Albert Heijn komt als beste uit de bus. Met 67% lijkt Carrefour wel wat achterop te hinken op de andere ketens.

Algemene ervaring met de online dienst

Alleen Colruyt en Bioplanet overschrijden de 70% wat algemene tevredenheid betreft. Opvallend zijn ook de matige scores van 64 en 59% van respectievelijk Delhaize en Carrefour.

Online of in de winkel, de keuze is aan u

"Ik ben geen grote fan van fysiek winkelen," zei één van de respondenten. "Door het online te doen bespaar ik tijd. De site onthoudt ook de boodschappen van vorige week met de producten die we regelmatig kopen. Dat lijstje vul ik dan aan met mijn weekmenu. Als ik geen ideeën meer heb, geeft de site recepten en kan ik de producten die ik ervoor nodig heb direct in het mandje leggen. Ik heb ook het gevoel dat ik mijn budget beter in de hand heb doordat ik het totaalbedrag van mijn aankopen kan zien voordat ik effectief iets aankoop.” Maar niets weerhoudt er u echter van om toch de voorkeur te geven aan fysiek winkelen. Om de goedkoopste winkel in uw buurt te vinden, kunt u onze supermarktmodule raadplegen.

Naar de supermarktmodule