Dossier

Ethisch in de supermarkt

24 mei 2016
ethisch in de supermarkt

Welke inspanningen nemen supermarkten om een eerlijke handel te garanderen? En wat kunt u, de consumenten, doen om een steentje bij te dragen?

Ethische handel

De "ideale" manier van handel drijven impliceert evenwichtige handelsrelaties met correcte werkomstandigheden en degelijke verloning in elke schakel van de keten. Dus ook voor de producenten in de productielanden.

Producten die u koopt in de supermarkt worden dikwijls geproduceerd in landen waar de plaatselijke wetgeving niet in voldoende sociale dekking voorziet. Welke initiatieven nemen supermarkten om een ethisch verantwoorde handel te stimuleren?

Ketens oefenen weleens druk op hun leveranciers door hoge eisen te stellen wat betreft kwaliteit en kwantiteit. Ook leverings- en betaaltermijnen worden gebruikt om leveranciers onder druk te zetten. Dat eist zijn tol, want leveranciers onder druk zetten arbeiders onder druk …

Daarom nemen wij op regelmatige basis de ethische inspanningen van supermarkten onder de loep. De resultaten van ons laatste onderzoek kunt u hier raadplegen.