Nieuws

Kleding in de uitverkoop tijdens de solden? Hou het duurzaam

01 juni 2022
vrouw staat voor kast vol met kleding

De promoties van de solden staan weer voor de deur. Maar laat je niet meeslepen door de lage prijzen. Denk eens vaker aan een ecologisch alternatief. Want de textielindustrie heeft een grote impact op het milieu. 

Een T-shirt van €9, een broek voor €25 of nog minder: in bepaalde winkels moet je echt niet veel uitgeven aan kleding. En tijdens de solden gaan de prijzen nog wat verder naar beneden. Een reden om meteen “all the way” te gaan en maar alles te kopen wat je misschien ooit wel eens zult dragen? Weet dat textiel een grote milieu-impact heeft. En dat er heel wat hippe alternatieven zijn om voldoende te variëren zonder een kleerkast vol met “fast fashion”.

Vervuilende sector

Na de petroleumsector is de textielindustrie de meest vervuilende sector. Dat heeft vooral te maken met de schadelijke, chemische stoffen die worden gebruikt bij de productie en met de lange transporttrajecten. Die stoffen zijn de chemicaliën waarmee natuurlijke grondstoffen worden bewerkt, de synthetische materialen uit petroleum, de kunstmest en de pesticiden om de nodige gewassen te telen en giftige verbindingen om het textiel te bleken, te verven, kreukvrij en waterdicht te maken enz. Sommige zijn allergeen, andere hormoonverstorend, sommige zelfs kankerverwekkend. Vooral bij de teelt en de verwerking van katoen worden ze veel gebruikt.

Labels geven de juiste richting aan

Als je op zoek bent naar een natuurlijker en ecologische alternatief, heb je wel steeds meer keuze. Het best kies je voor kleren in natuurlijke vezels, bijvoorbeeld biokatoen, liefst met natuurlijke kleurstoffen. Ook linnen is een prima alternatief.

Om te weten welke merken er een milieubewuste manier van produceren op na houden, kun je ook op zoek gaan naar bepaalde logo’s. Maar kijk steeds goed na wat er precies wordt vermeld. Niet alle labels zijn immers betrouwbaar. Deze zijn betrouwbaar: EU Ecolabel, Oekotex 100, GOTS, Fairtrade Coton, Ecocert, Eko, AB en Bio.

Was niet te veel, koop tweedehands

Wat kun je nog doen om de impact van jouw kleding te beperken? Dit zijn enkele concrete tips.

  • Koop je iets nieuws, verkies dan natuurlijke vezels zoals biokatoen, linnen en hennep boven synthetische stoffen als viscose, acetaat, polyamide, elastaan, acryl en lycra.
  • Koop je toch iets in synthetisch materiaal, neem dan het liefst gerecycleerd polyester.
  • Ga voor een waterdichte trekkingjas of skibroek zonder pfc en vermijd Gore-tex.
  • Vermijd T-shirts en nachtkleding met geplastifieerde opdrukken.
  • Laat je niet verleiden tot het kopen van antibacteriële en geurwerende kleding: deze is ongezond en slecht voor het milieu.
  • Was niet overdreven veel en gebruik wasmiddel met een ecolabel. Een wasverzachter is overbodig.
  • Snuffel eens rond in tweedehandswinkels of ruil kledingstukken met vrienden en vriendinnen.
  • Heb je een kledingstuk maar één keer nodig, dan kun je dat vaak huren. Zeker kinderkleertjes zijn vaak snel te klein. Er komen steeds meer initiatieven waarbij je die kunt huren in plaats van alles nieuw te kopen.
  • Koop geen wegwerpkleding, maar ga voor kwaliteit.

Een klacht over je aankoop? Wij helpen je

Ook al heb je een aankoop gedaan in de solden, tegen een (sterk) verlaagde prijs, toch is het mogelijk dat het product mankementen vertoont. Dan mag je steeds je aankoop gaan omruilen. Een verkoper mag dat niet weigeren omdat het om een soldenaankoop gaat. Doet hij of zij dat toch, dien dan een klacht in tegen de verkoper via onze onlineklachtenmodule of bel de experts op van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 34 34.

Naar de klachtenbox

BEL 02 542 34 34