Dossier

Vijf tips voor goede aankopen op Black Friday

27 oktober 2020
Dossier Black Friday

Hoop je in de periode 27 tot 30 november aanstaande interessante koopjes te doen naar aanleiding van de Black Friday- en Cyber Mondaypromoties? Dat kan. Blijf echter, net als tijdens de solden, waakzaam en - vooral - vergelijk!

Op 27 november 2020 begint de korte maar hevige promotieperiode die we kennen als Black Friday. Het is een vier dagen durende koopjesperiode waarbij grote kortingen op kleding, huishoudtoestellen, speelgoed en elektronica je om de oren vliegen. Als afsluiter is er Cyber Monday, op 30 november dit jaar, de promotiedag uitsluitend voor onlineaankopen. Handelaars en onlinewebsites proberen elkaar te overtroeven met promoties, een laatste stuiptrekking om hun verkoop op te drijven op enkele weken van de eindejaarsfeesten. 

Je kunt tijdens die dagen echt interessante koopjes doen, maar evengoed botsen op een toestel van middelmatige kwaliteit en zelfs méér betalen dan in andere periodes van het jaar. Wij willen je teleurstellingen besparen en helpen om tegen een goede prijs te kopen.

Vijf tips

1. Denk eerst na over wat je precies zoekt

Laat je niet verleiden om een product te kopen alleen omdat het sterk is afgeprijsd. Denk eerst goed na over wat je precies zoekt. En kies dan voor kwaliteit en duurzaamheid.

Ter gelegenheid van Black Friday 2020 geven we iedereen toegang tot een apart platform waar je een honderdtal producten kunt vinden die speciaal door onze experts zijn geselecteerd uit onze koopwijzers tv’s, smartphones, stofzuigers, espressomachines enz. Onze leden hebben uiteraard altijd toegang tot al onze koopwijzers om na te gaan welk product het beste bij hen past.

NAAR HET BLACK FRIDAY-PLATFORM

2. Raadpleeg onze beoordelingen

Een promotie, hoe verleidelijk ook, zal nooit een goede deal zijn als het gaat om een product dat je niet nodig hebt of waarvan de kwaliteit middelmatig is. Uiteindelijk ben je geld kwijt en zul je nooit tevreden zijn. Raadpleeg daarom eerst de analyses en beoordelingen van duizenden producten die wij publiceren in onze koopwijzers.

Naar onze koopwijzers

3. Ga op verkenning uit

Controleer de prijzen buiten de promotieperiode. Sommige fabrikanten vermelden hun aanbevolen verkoopprijzen op hun website. Over het algemeen is dat een goede referentie. Het is echter ook mogelijk dat het product dat je in gedachten hebt, regelmatig onder die prijs wordt verkocht. Dus, surfen op websites van andere winkelketens kan helpen om daar een idee van te krijgen. Of installeer onze Beste Prijs-plugin die voor jou het werk doet. Die extensie brengt je ervan op de hoogte als een andere verkoper een betere prijs aanbiedt voor het product dat je hebt gekozen. Het is ook heel goed mogelijk dat een apparaat in verschillende ketens wordt verkocht, maar dat slechts één ervan een speciale aanbieding doet.

Eenvoudiger nog, profiteer van onze ervaring en onze regelmatige marktanalyses. Als je onze koopwijzers raadpleegt, ken je de beste prijs voor het product dat je zoekt en krijg je een lijst van de fysieke winkels en onlinewinkels die hem toepassen. Zo kun je nagaan of een “uitzonderlijke” aanbieding wel echt uitzonderlijk is.

Je vindt op de productenpagina's van die koopwijzers ook de "prijsevolutie". Hiermee krijg je een overzicht van de prijsverandering voor het gekozen product over een bepaalde tijd. Zeer handig dus als je wilt nagaan of de korting die je hebt gevonden werkelijk een korting is.

 Prijsevolutie in koopwijzer Test Aankoop

4. Vergelijk diverse promoties
Een kijkje nemen op de websites van verschillende winkelketens die Black Friday toepassen of advertenties in lokale kranten raadplegen kan je ook helpen om de meest interessante promoties voor eenzelfde product te vinden.
5. Let op het etiket

Soms wordt in een winkel een tweede etiket boven een ander geplakt. Aarzel vooral niet om naar het onderste etiket, met de oorspronkelijke prijs, te kijken. Elk jaar krijgen we van consumenten te horen dat er valse kortingen worden aangekondigd. Wanneer de prijs op het nieuwe etiket hoger is dan die op het onderste etiket, eis dan van de verkoper dat hij de korting op de laagste prijs toepast en dreig er desnoods mee dat je een klacht zult indienen.

Zwart vs. groen

Als Black Friday jou de gelegenheid biedt om een product dat je echt nodig hebt, goedkoper op de kop te kunnen tikken, dan kun je er maar wel bij varen. 

Maar het is een feit dat dit commercieel fenomeen niet alleen gelukkigen maakt. De middenstanders zien zich verplicht om het met kleinere winstmarges te doen om de concurrentie met de grote ketens aan te kunnen. De ecologische voetafdruk van de massale aankopen is gigantisch. Er is zonder enige overdrijving ook sprake van dwangmatig kopen. 

Je kunt Black Friday echter ook aan je laten voorbijgaan en kiezen voor duurzaam, lokaal en solidair consumeren. Wij bieden je daarvoor verschillende tools aan, zoals:

Er bestaat overigens ook zoiets als Green Friday. In 2017 werd dat concept door een Franse milieuorganisatie bedacht als tegenreactie op Black Friday om overconsumptie aan de kaak te stellen. In ons land is men voorlopig vooral in Brussel en Wallonië op de kar gesprongen. 

Speciaal voor Cyber Monday

Lees ook ons dossier waarin we je waarschuwen voor mogelijke onaangename verrassingen met onlineaankopen.

Valse korting gespot?

Ben je op een valse korting gebotst? Je kunt online een klacht indienen via onze klachtenbox. Of je kunt contact opnemen met onze adviesdienst en bellen naar 02 542 34 34. En waarom zou je je ervaring niet delen op onze Facebook-pagina?

Naar onze klachtenbox

Raadpleeg onze koopwijzers

Voor je op koopjesjacht vertrekt, kun je onze koopwijzers raadplegen voor producten die je interesseren. Wij geven je ook informatie over wat de goedkoopste prijzen zijn en welke winkels ze toepassen. We updaten deze prijzen dagelijks zodat je beschikt over de recentste informatie.

Naar onze koopwijzers

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/11/2020

Black Friday deal aankoop droogvoer honden via een NL website. In september voeding besteld 2x14kg. Prijs totaal : 83,58€ of 43.99€ per zak.
Nu aanbieding gekregen, opruiming tot 40% goedkoper.
Prijs nu : 90.98 voor 2x14kg. zijnde 45.99 per zak of beter gezegd ruim 4,5% duurder dan in september.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/11/2020
, Gereageerd:

Bedankt voor je feedback, François, dit is inderdaad geen koopje ! ^An