Dossier

Vijf tips voor goede aankopen op Black Friday

29 oktober 2019
Dossier Black Friday

Promotiedagen afkomstig uit de Verenigde Staten, zoals de Black Friday en Cyber Monday, beginnen zich ook bij ons uit te breiden als een olievlek. Kun je op deze vier promotiedagen (van 29 november tot 2 december) interessante koopjes doen? Dat kan. Blijf echter, net als tijdens de solden, waakzaam en - vooral - vergelijk!

Oorspronkelijk een Amerikaanse traditie

Black Friday is in zekere zin de aftrap voor de eindejaarsaankopen voor de Amerikanen. De kalkoen van Thanksgiving (4e donderdag van november) is nog maar amper verteerd of de kerstdrukte maakt zich meester van de gezinnen. Handelaars en onlinewebsites proberen elkaar te overtroeven met promoties om het van elkaar te winnen en hun verkoop op te drijven op enkele weken van de eindejaarsfeesten. En dit gedurende vier dagen. Van Black Friday (oorspronkelijk alleen voor aankopen in de winkels) tot Cyber Monday (voorbehouden voor online aankopen) haasten miljoenen Amerikanen zich om de beste deals te veroveren.

Nu ook in België

Dit evenement is nu overgewaaid tot bij ons en na enkele voorzichtige pogingen is het dit jaar volledig doorgedrongen met promoties voor allerlei koopwaren. Je kunt tijdens deze dagen, net als wij al tijdens de solden hebben kunnen vaststellen, echt interessante koopjes doen, maar evengoed een toestel van middelmatige kwaliteit aanschaffen of meer betalen dan in andere periodes van het jaar! Een korte herhaling dus van onze tips om teleurstellingen te vermijden en zeker te zijn tegen een goede prijs te kopen.

Onze 5 tips

1. Beslis wat je wilt kopen
Laat je niet verleiden om een product te kopen alleen omdat het sterk is afgeprijsd. Als je toch iets wilt aanschaffen, kies dan voor kwaliteit en duurzaamheid. Bedenk dus goed wat je precies zoekt.
2. Raadpleeg onze beoordelingen

Een promotie, hoe verleidelijk ook, zal nooit een goede deal zijn als het gaat om een product dat je niet nodig hebt of waarvan de kwaliteit middelmatig is. Uiteindelijk ben je geld kwijt en zul je nooit tevreden zijn. Op onze website vind je analyses en beoordelingen van duizenden producten, waaronder een aantal de titel van Beste van de Test, Beste Koop of Voordelige Keuze hebben gekregen. Aarzel dus niet om ze te raadplegen.

Naar onze koopwijzers

3. Ga op verkenning uit

Controleer de prijzen buiten de promotie. Sommige fabrikanten vermelden hun aanbevolen verkoopprijzen op hun website. Over het algemeen is dat een goede referentie. Het is echter ook mogelijk dat het product dat je in gedachten hebt regelmatig wordt verhandeld onder die prijs. Dus, surfen op websites van andere winkelketens kan ook helpen om zich een mening te vormen. Of installeer onze Beste Prijs-plugin die voor jou het werk doet! Het is heel goed mogelijk dat een apparaat in verschillende ketens wordt verkocht, maar dat een ervan een speciale aanbieding doet.

Eenvoudiger nog, profiteer van onze ervaring en onze regelmatige marktanalyses. Als je onze koopwijzers raadpleegt, ken je de beste prijs voor het product dat je zoekt en krijg je een lijst van de winkels en websites die hem toepassen. Zo kun je nagaan of een “uitzonderlijke” aanbieding wel echt uitzonderlijk is.

Je vindt op de productenpagina's van onze koopwijzers ook de "prijsevolutie". Hiermee krijg je een overzicht van de prijsverandering voor het gekozen product over een bepaalde tijd. Zeer handig dus als je wilt nagaan of de korting die je hebt gevonden werkelijk een korting is!

 Prijsevolutie in koopwijzer Test Aankoop

4. Vergelijk de promoties
Een kijkje nemen op de websites van verschillende winkelketens die Black Friday toepassen of advertenties in lokale kranten raadplegen kan je ook helpen om de meest interessante promoties voor eenzelfde product te identificeren.
5. Let op de etiketten

Aarzel niet om onder het prijsetiket te kijken - als er een is - om te controleren of eronder nog een oude prijs wordt weergegeven. Elk jaar ontvangen wij getuigenissen van consumenten die op deze manier valse kortingen hebben vastgesteld tijdens de solden. En als je merkt dat de prijs op het nieuwe etiket hoger is dan op dat eronder, vraag de verkoper dan om de laagste prijs toe te passen en aarzel niet om een klacht in te dienen.

Gebruik ook online onze tools om de gehanteerde prijzen in andere winkels te controleren en ga zo na of de korting wel echt is. Meer info in ons dossier Kortingen: kijk de basisprijs na.

Vermijd onaangename verrassingen op Cyber Monday door ons advies te volgen in ons dossier Vermijd deze fouten bij het online shoppen!

Naar het dossier

Een probleem met een valse korting? Je kunt online een klacht indienen via onze klachtenbox, contact met ons opnemen op 02 892 37 05 of jouw ervaring delen op onze Facebook-pagina.

Naar onze klachtenbox

Raadpleeg onze koopwijzers

Voor je op koopjesjacht vertrekt, kun je onze koopwijzers raadplegen voor producten die je interesseren. Wij geven je ook informatie over wat de goedkoopste prijzen zijn en welke winkels ze toepassen. We updaten deze prijzen dagelijks zodat je beschikt over de recentste informatie.

Naar onze koopwijzers


Vergelijk televisies

Vergelijk smartphones

Vergelijk printers

Vergelijk wasmachines

Vergelijk robotstofzuigers

Vergelijk stofzuigers

Vergelijk friteuses

Vergelijk espressomachines