Nieuws

Georganiseerde reizen: essentiële informatie die je reisorganisator je moet verstrekken

23 juni 2023

Heb je via een touroperator of reisbureau je volgende pakketreis geboekt? Dan ben je juridisch beter beschermd in het geval van een probleem. Maar welke informatie moet de reisorganisator je verplicht verstrekken? En wat moet je doen als er iets misgaat?

Tegenwoordig organiseren steeds meer mensen hun reis zelf via het internet. Dat betekent dat je zelf beslist en boekt wat je wilt. Maar het nadeel is dat als er iets misgaat, je zelf een oplossing moet zoeken. En dat is niet altijd gemakkelijk.

Wil je dit vermijden? Dan zijn pakketreizen, dus door een organisator georganiseerd, de oplossing. De organisator kan een grote touroperator of een reisbureau zijn waarbij je bijvoorbeeld de vlucht en het verblijf samen in een overeenkomst kunt boeken.

De voordelen van een georganiseerde reis

Juridische bescherming met een georganiseerde reis

Met een georganiseerde reis ben je juridisch beter beschermd in geval van een probleem. Als bijvoorbeeld je vlucht wordt geannuleerd en je reis niet kan doorgaan, krijg je de volledige reis vergoed, en niet alleen de vlucht. Of als de touroperator bijvoorbeeld failliet gaat, zal je reis toch doorgaan of worden terugbetaald omdat de touroperator hiervoor verplicht een verzekering moet afsluiten.

Essentiële informatie die de touroperator je moet verstrekken

Het reisbureau of de touroperator moet je informeren over wat in je pakketreis is inbegrepen:

  • De bestemming
  • De duur
  • De reisroute en transportmiddelen
  • De accommodatie
  • De inbegrepen maaltijden
  • De inbegrepen bezoeken of excursies

Voor elk van deze elementen (indien inbegrepen) moet de touroperator informatie over de belangrijkste kenmerken verstrekken.

Informatie over de reisovereenkomst

De touroperator moet je ook allerlei informatie verstrekken over de overeenkomst, zoals informatie over de touroperator zelf, de totale prijs, de betalingsvoorwaarden, de mogelijkheid om het contract te annuleren, enz.

Praktische informatie over de reis

De touroperator moet je ook alle praktische informatie verstrekken die je nodig hebt, dus:

  • Algemene informatie over de paspoort- en visumvereisten, inclusief deadlines voor visumaanvragen. Het is echter jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je paspoort en visum in orde zijn.
  • Informatie over verplichte vaccinaties.
  • Informatie over verzekeringen.

Hoe en wanneer krijg ik deze informatie?

Ken je rechten en de contactgegevens van de touroperator

Voordat je een contract voor een pakketreis aangaat, moet je al je rechten kennen en alle informatie waarop je je aankoopbeslissing kunt baseren.
Je hebt ook de contactgegevens van de organisator nodig.

Het verplichte standaardformulier voor pakketreizen

De organisator moet je ook een verplicht standaardformulier voor pakketreizen geven, waarop je kunt lezen wat voor soort reis het is en wat ieders verantwoordelijkheden zijn.

Informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier verstrekken

Niet alle informatie hoeft in één keer te worden verstrekt, bijvoorbeeld in een brochure. Maar de reiziger moet deze informatie wel op een duidelijke, begrijpelijke en zichtbare manier ontvangen vóór de definitieve boeking.

In het geval van een probleem op dit gebied, zal de touroperator moeten bewijzen dat hij de informatie heeft verstrekt en dat de consument deze heeft ontvangen.

De touroperator moet de reiziger voor vertrek informeren

Natuurlijk kan niet alles op het moment van de boeking worden meegedeeld of gegeven. Maar de wet verplicht de organisator wel om de reiziger “tijdig” voor vertrek te informeren over tijdschema’s, overstappunten en aansluitingen, en om de nodige bonnetjes, vouchers en tickets te verstrekken. Dit gebeurt vaak tussen de 7 en 10 dagen voor het vertrek.

Wat gebeurt er als belangrijke informatie ontbreekt? Waar heb je recht op?

Voorbeelden van gevolgen van informatie die ontbreekt

Stel je voor dat je niet weet dat je een paspoort nodig hebt voor de reis die je hebt geboekt. Dat is een ramp, want dan mag je misschien niet het vliegtuig instappen.
Of misschien ben je niet zo mobiel en weet je niet dat er veel trappen in het hotel zijn.

Recht op een schadevergoeding als je geen informatie hebt gekregen

Kun je aantonen dat je geen informatie hebt gekregen van de organisator? Dan heb je recht op een schadevergoeding. Die hangt af van de omstandigheden.
We nemen het eerste voorbeeld. Heeft de touroperator je nooit gezegd dat je een internationaal paspoort nodig had? En kon je reis niet doorgaan omdat je deze informatie niet had? Dan heb je recht op een terugbetaling van je reis. Maar heb je mobiliteitsproblemen en waren er veel trappen? Dan zal je geen 100 % schadevergoeding krijgen: je nam het vliegtuig naar je bestemming, je gebruikte de hotelfaciliteiten, enz.

Wat moet ik doen in geval van een probleem?

Neem contact op met de touroperator en zoek een minnelijke schikking

Neem contact op met de touroperator zodra het probleem zich voordoet. Probeer een minnelijke schikking te vinden. Lukt dat niet? Of doet de organisator je geen acceptabel compensatievoorstel? Zoek dan uit welke andere stappen je kunt ondernemen.

Beroep bij de Geschillencommissie Reizen

Belgische reizigers kunnen zich wenden tot de Geschillencommissie Reizen als hun probleem onopgelost blijft. Check dit wel in de algemene voorwaarden.

Wat te doen als je geschil onopgelost blijft?