Dossier

Online een reis boeken: waar moet je op letten?

17 maart 2023
een reis online boeken

Tegenwoordig zijn online boekingsplatformen de voornaamste manier om een reis te boeken. Maar toch zijn er een paar zaken waarop je moet letten voordat je boekt. We bekijken dit samen met onze reisexperte, Anne Moriau.

Overzicht van platforms om online een reis te boeken 

Factoren waarmee je rekening moet houden voordat je jouw reis online boekt  

Tip van Testaankoop: wees voorzichtig als je boekt bij een buitenlands reisbureau

vrouw boekt haar reis online

Overzicht van platforms om online een reis te boeken

Booking.com, Carrefour Reizen, Voyage-privé, ... er bestaan tegenwoordig veel platforms om online een reis te boeken. Daarachter zitten touroperators, online reisbureaus, reiswebsites en bedrijven van derden die toeristische verblijven aanbieden.

Onderscheid tussen reisorganisatoren en -verkopers

Onder de verschillende bedrijven op de markt, zijn er enkele die online reizen organiseren en/of verkopen. Als je online boekt, weet je beter wat de rol van de touroperator is, en van het reisbureau of het bedrijf waarbij je hebt geboekt.

In principe:

  • Een touroperator: organiseert de reis. 
  • Een reisbureau of bedrijf van derden: verkoopt de reis door en treedt op als tussenpersoon tussen de klant en de touroperator.

In de praktijk kan een touroperator echter ook als verkoper optreden en omgekeerd kan het reisbureau je volledige reis organiseren. 

Let wel: het onderscheid is belangrijk, want in geval van een klacht moet je weten tot wie je je moet wenden. De verkoper is ook verplicht je te vertellen in welke hoedanigheid hij optreedt en welk soort product hij je verkoopt (pakketreis of niet).

Factoren waarmee je rekening moet houden voordat je je reis online boekt

  • Reputatie en ervaring
  • Prijs
  • Gebruiksvriendelijkheid van de website
  • Boekingsprocedure
  • Annuleringsvoorwaarden

man is bang dat reis wordt geannuleerd

Hoe beoordeel je de reputatie van een online reisbureau?

Contactgegevens van het online reisbureau

Vergeet allereerst niet de naam en het adres van de verkoper na te gaan. Controleer dus of het telefoonnummer, e-mailadres en fysieke adres op de website staan vermeld. Behoort het bedrijf tot een (internationale) groep? Is het aangesloten bij een beroepsvereniging in binnen- of buitenland? Check dan of bij deze beroepsorganisatie dit klopt. Dit vind je vaak terug op haar website.

De gebruiksvriendelijkheid van de website 

Als je online boekt, moet je nagaan of de website duidelijk is. Vind je gemakkelijk alle informatie? Kun je de algemene voorwaarden opsporen? Dat is een eerste stap. 

Online beoordelingen

Bekijk ook online reviews. Ga na wat anderen over het bedrijf zeggen. Maar wees realistisch en neem niet alles klakkeloos aan. Check of de reviews afkomstig zijn van mensen die daadwerkelijk bij de verkoper hebben geboekt en hecht niet veel waarde aan andere reviews. Vergelijk de reviews ook.

Hoe kun je de prijs van de reis beoordelen?

Kijk wat er bij de prijs is inbegrepen en wat niet. De totale prijs van de reis moet duidelijk zijn en alle verplichte kosten omvatten.

De kosten kunnen oplopen als je bijkomende diensten boekt, zoals een reisverzekering. Deze vrijblijvende extra's mogen niet vooraf zijn aangevinkt. Voordat je boekt, weet je ook beter wat de totaalprijs is die je moet betalen.

Vergelijk zeker ook de prijzen van verschillende bureaus, platforms of touroperators.  

online reis betalen met bankkaart

Hoe kun je het online boekingsproces beoordelen?

De boekingsprocedure is zeer belangrijk. Vanaf het moment dat je je eigen gegevens moet beginnen invullen, ben je op weg naar een definitieve boeking. Maar het exacte moment waarop dat je definitief boekt, moet wel duidelijk zijn.

In een recent arrest heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat de informatie dat je een bestelling gaat plaatsen met een betalingsverplichting op de knop zelf moet staan waarop je moet klikken, en dat je alleen met deze woorden rekening moet houden. 

De consument moet onmiddellijk vóór het plaatsen van een bestelling uitdrukkelijk worden gewaarschuwd dat hij een betalingsverplichting aangaat. Deze informatie kan op om het even welke manier worden geformuleerd, maar moet leesbaar en ondubbelzinnig zijn.

Hoe beoordeel je de annuleringsvoorwaarden van een online reisbureau?

Ga voordat je boekt de annuleringsvoorwaarden na van het reisbureau, de touroperator of het bedrijf dat je de reis verkoopt. Boek dus niet als je niet volledig zeker bent. Bekijk in ieder geval ook hoeveel je moet betalen als je je reis wilt annuleren. Je hebt altijd het recht om je reis te annuleren, maar dat zal niet kosteloos zijn.

In het algemeen stijgen de kosten naarmate de datum van de reis dichterbij komt, tot 100 % op de dag van vertrek. Als je echter een annuleringsverzekering hebt afgesloten, kan deze je in bepaalde gevallen dekken.

Tip van Testaankoop: wees voorzichtig als je boekt bij een buitenlands reisbureau

Een heel belangrijke vraag is of je met een Belgische organisatie in zee gaat. Je mag zeker bij een buitenlandse organisatie boeken. Maar je moet je ervan bewust zijn en nadenken over de gevolgen van je beslissing. 

Als er problemen zijn, zul je je moeten richten tot een buitenlandse organisatie. Dat is niet noodzakelijk een groot probleem, maar het is meestal wat moeilijker: andere taal, andere toepasselijke wetgeving, andere klachtenprocedures, andere verzekering, en in het ergste geval een rechtszaak in het buitenland, ...

Let wel: een URL die eindigt op .be betekent helemaal niet dat je automatisch met een Belgische organisatie te maken hebt. 

Ga ook zeker na of de overeenkomst onder het Belgische recht zal vallen en waar je terecht kunt bij geschillen (Belgische of buitenlandse geschillencommissie, Belgische of buitenlandse ombudsdienst, ...) en welke rechtbank of dienst eventueel zal bevoegd zijn.

Kijk ook of en bij welke organisatie de reisorganisator of het reisbureau verzekerd is tegen insolventie. Zo weet je waar je terecht kunt in geval van een faillissement.

Heb je nog andere vragen over je volgende reis?

Als je nog vragen hebt over het boeken van je volgende reis, bekijk dan onze reisgids die alle belangrijke informatie voor, tijdens en na je reis bundelt. Onze experts staan ook klaar om al je vragen te beantwoorden op 02/542 33 33.

onze reistips